Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 19:40

Για το κύκλωμα επιλογή θεμάτων - συντονισμός βαθμολόγησης - βαθμολόγηση των πανελλαδικών εξετάσεων, του Ν.Σ. Μαυρογιάννης, στο fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 

mavrogiannisΓια τα χθεσινά θέματα Φυσικής δεν έχω γνώμη. Διαβάζοντας όμως πολλούς καλούς συναδέλφους αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόβλημα. 

Παρόμοια κατάσταση έχει εμφανισθεί αρκετές φορές στα Μαθηματικά. Η θεματοδοσία λίγες φορές ήταν καλή. Και φυσικά θα μπορούσε να ήταν καλλίτερη. 

Γενικά ο τρόπος επιλογής των θεμάτων είναι προβληματικός διότι είναι προβληματικός ο τρόπος επιλογής των θεματοδοτών. Ας σημειωθεί ότι η λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων για πολλούς λόγους (που έχω αναφέρει αλλού) δεν αποτελεί λύση. Παρακάτω γράφω εν συντομία μια παλιά μου, υπηρεσιακή, πρόταση για όλο το κύκλωμα επιλογή θεμάτων-συντονισμός βαθμολόγησης - βαθμολόγηση. 

► ΒΗΜΑ 1. Όσοι διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα μπορούν να το βαθμολογούν μετά από πιστοποίηση (επίλυση δοκιμίου επιπέδου πανελληνίων και εκπόνηση σχεδίου βαθμολόγησης). Η πιστοποίηση έχει περιορισμένη διάρκεια ισχύος. Την άνοιξη κάθε χρονιάς πραγματοποιείται σεμινάριο βαθμολόγησης επί πραγματικών γραπτών με στόχο την δημιουργία κοινής αντίληψης για το έργο.  

► ΒΗΜΑ 2. Η βαθμολογική συμπεριφορά των βαθμολογητών καταγράφεται και διατηρείται αρχείο στα οικεία βαθμολογικά κέντρα. 

► ΒΗΜΑ 3. Όσοι εκ των βαθμολογητών έχουν καλή στατιστική συμπεριφορά και επαρκή εκπαιδευτική εμπειρία προτείνονται για να στελεχώσουν τις ομάδες συντονισμού των βαθμολογικών κέντρων οι οποίες είναι συνεχώς κατά μεγάλο μέρος ανανεούμενες. 

► ΒΗΜΑ 4. Λειτουργεί φόρουμ βαθμολογικών κέντρων με υποχρεωτική συμμετοχή όλων των συντονιστών.

► ΒΗΜΑ 5. Όσοι έχουν διατελέσει επιτυχώς (:καλή στατιστική συμπεριφορά του κέντρου  κ.α) συντονιστές και είναι ενεργοί βαθμολογητές είναι εν δυνάμει θεματοδότες και λύτες θεμάτων. Επιλέγονται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις με κλήρωση. 

Με αυτό τον τρόπο: 

● Δεν βαθμολογεί και η κουτσή Μαρία. 

●  Δεν επιλέγονται συντονιστές οι γνωστοί των γνωστών. 

●  Στα θέματα πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν αποδείξει την ικανότητα τους στις εξετάσεις και μειώνεται η πιθανότητα να εμφανισθούν ψυχάκηδες. 

● Τέλος σφυρηλατείται μια κοινή κουλτούρα για τα θέματα που συζητείται κρίνεται και αλλάζει συνεχώς. Η δε διεξαγωγή του σοβαρού έργου των εξετάσεων ανατίθεται κατ΄αξίαν σε μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών και όχι σε κλειστές επιτροπές.

Σχόλιο του Ν.Σ Μαυρογιάννη στην ανάρτησή του στο fb

Αγαπητοί φίλοι

1) Καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά αυτό είναι εξαιτίας ανθρώπων. Και αν φτιάξουν, που μπορούν, πάλι εξαιτίας ανθρώπων θα είναι.

2) Οι ιδέες που εξέθεσα δεν είναι ούτε καινούργιες ούτε επινοήσεις μου. Συζητούνται χρόνια και μερικές φορές αγγίζουν και το Υπουργείο. Π.χ. το θέμα της βαθμολόγησης απασχόλησηε το 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ που έγινε στο Βόλο το 1983 και προτάθηκε η δημιουργία Σώματος Βαθμολογητών. Το φόρουμ βαθμολογικών εισήχθη από το ίδιο το Υπουργείο μια χρονιά και εξαφανίστηκε.

3) Κατά καιρούς συνάδελφοι έχουν καταθέσει διάφορες προτάσεις. Η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία ήταν πάντα αδιάφορες ή και εχθρικές (δείτε και το παράδειγμα που αναφέρει ο Θανάσης - Thanasis Xenos). Οι δικές μου προτάσεις έχουν κατατεθεί περισσότερες από μια φορά εγγράφως.

4) Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και συνοδεύεται από απροθυμία και αντιδράσεις. Εξαρτάται από την σοφία την επιδεξιότητα, και προπάντων την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων.

 5) Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν απαντώ μόνο σε εκείνες που μπορώ. Λέγοντας "έχουν καλή στατιστική συμπεριφορά" εννοώ το εξής: Από τα στοιχεία βαθμολόγησης μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για την ποιότητα βαθμολόγησης ενός συναδέλφου. Αστοχίες, συστηματικά αυστηρή ή επιεικής βαθμολόγηση, ποσοστά αναβαθμολογήσεων, χρόνοι βαθμολογήσεων. Συμβουλευόμενοι δε το αρχείο των γραπτών μπορούμε να έχουμε και στοιχεία και για την ποιότητα εργασίας σε προβληματικά υποερωτήματα.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση