Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 09:58

Λύθηκε επιτέλους το θέμα με την Oil One; Υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής; Ναι και όχι απάντησε φέτος ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ή μήπως κάνω λάθος;

Επιλέγων ή Συντάκτης 

dimker19Χθες βράδυ μη πήρε τηλ. ένας φίλος από τα παλιά παλιά που εξακολουθούμε όμως να τα λέμε αραιά και που και καμιά φορά βρισκόμαστε και λέμε τα ίδια αλλά διαφορετικά. Χθες πάντως με ρώτησε τι έγινε με την Oil One, μετεγκαταστάθηκε όπως ζητούσε ο δήμος σας; Ρωτάω γιατί, γιατί τα τελευταία χρόνια διαδηλώνετε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) κατά της Oil One, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί και που το πιο σημαντικό είναι πως εκτός από τη δυσοσμία οι αέριοι αυτοί ρύποι περιέχουν και την καρκινογόνο ουσία βενζόλιο σε αυξημένες δόσεις. Καλά δεν τα λέω; Και συνέχισε, αυτές τις διαδηλώσεις τις έβλεπα από το Mega, που σ'αυτό το θέμα ο Μαρινάκης υποστηρίζει σταθερά την μετεγκατάσταση της Oil One, εννοείται για τους δικούς του λόγους. Χθες όμως τίποτα και αναρωτήθηκα μήπως έκλεισε το θέμα αυτό, ότι λύθηκε επιτέλους. 

Ζει και βασιλεύει του απάντησα, εκεί στην άκρη της Δραπετσώνας και μας αρρωσταίνει. Απλά η Δημ.Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, διάφοροι σύλλογοι, σωματεία και τοπικές συλλογικότητες φέτος το έκαναν μπάι μπας. Που ότι κι αν λένε, έλα που οι πράξεις τους αποδεικνύουν ότι γι'αυτούς η Oil One δεν υπάρχει, δεν μολύνει.

Στην ουσία αυτό που συνέβη χρόνο με το χρόνο είναι ότι όλοι αυτοί με την επιλογή της μετεγκατάστασης που υποστήριζαν εδώ κι εννιά χρόνια, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι έχασαν. Βεβαίως και όλες οι τοπικές δημοτικές παρατάξεις αναγνώρισαν ότι υπάρχει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή Δραπετσώνας και Κερατσινίου και Περάματος και Πειραιά. Και μάλιστα για την λύση του πρότειναν την μετεγκατάσταση και οργάνωναν κάθε χρόνο κάποιες διαδηλώσεις. Για να πούμε και όλη την αλήθεια, σ'αυτές τις διαδηλώσεις ο κόσμος που συμμετείχε ήταν λίγος σε σχέση με αυτούς που υπέφεραν από την μελισσανιδίλα. Με άλλα λόγια δεν μπόρεσαν οι παρατάξεις και οι σύλλογοι να πείσουν τους πολλούς. Αυτό στην πράξη σήμαινε ότι η πίεση που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις από το '15 μέχρι και πέρσι δεν ήταν ικανή να αναγκάσει τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή και μετά  Ν.Δ ( που σημειωτέο είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα ότι υφίσταται το πρόβλημα) να λύσουν το πρόβλημα της μελισσανιδίλας.  

Με άλλα λόγια, ο Δαυίδ, δηλαδή όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην Oil One από το '15 και μετά, δεν κατάφερε να νικήσει τον Γολιάθ, δηλαδή τις κυβερνήσεις από το '15 μέχρι σήμερα, την Περιφέρεια Αττικής από το '19 και μετά και την Oil One. Αυτό σημαίνει ότι ο Δαυίδ έχασε που σημαίνει ότι χάσαμε και όλοι εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε σ'αυτές τις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά 

Το κάνει λοιπόν το καλό το παλληκάρι, ε, τι κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από το να αναγνωρίσει ότι στραβά αρμένιζε; Η Ιστορία μας προτείνει ότι προσπαθεί να φτιάξει ένα άλλο μονοπάτι. Και το συντομότερο, μιας και αναφερόμαστε σε έναν δήμο με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Αττική, αφού εκτός από την μελισσανιδίλα πλήττεται και από τα καυσαέρια των πλοίων. Να σκεφτείται ότι ο δείκτης ποιότητας του αέρα (aqi) έχει ξεφύγει κανονικά. 

Που στη συγκεκριμένη περίπτωση μία νέα αρχή είναι να ξετινάξουν την άδεια λειτουργίας που έδωσε το κράτος επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στην Oil One  και να εξατάσουν τι εφαρμόστηκε στην πράξη. Και να πληροφορηθούν με ποιους περιβαλλοντικούς όρους παρόμοιες μονάδες που λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης (εννοείται και της Αμερικής) και δεν προκαλούν ούτε δυσοσμίες ούτε καρκινογόνους αέριους ρύπους. Και μετά να συνθέσουν αυτά τα δύο και αν μπορούν ας έχουν στο μυαλό τους, πως ναι μεν η καλύτερη λύση για την περιοχή είναι η μετεγκατάσταση της Oil One, που όμως ουδείς τολμά να την αποφασίσει. Άρα έχουμε ανάγκη μιας άλλης πρότασης που το ελάχιστο ζητούμενο είναι να μην μας αρρωσταίνει η Oil One και ας λειτουργεί στην θέση της, κάτι που είναι εφικτό μιας και συμβαίνει στας Ευρώπας. 

ikologiaΠοιο είναι το άλλο θέμα που σε όλον τον κόσμο παίζει στην πρώτη θέση την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος; Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, μια αλλαγή που απ'ότι λένε αρμόδιοι επιστήμονες θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε όσους ζουν στον πλανήτη ΓΗ. Ο αγώνας αυτός φυσικά και εξαρτάται από τα κράτη και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα που εξακολουθούν να μην φρενάρουν όσο χρειάζεται την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο. Δες θερμοκρασίες, δες καταστροφές. 

Ο αγώνας αυτός όμως εξαρτάται και από τον καθένα, που είτε είναι θεσμικός παράγοντας, είτε συλλογικότητα ευαίσθητη σε οικολογικά προβλήματα, είτε πολίτης, κάτι μπορεί να κάνουν όλοι αυτοί ώστε αυτό το απείρως ελάχιστό τους να δουλεύει τελικά ενάντια στην κλιματική αλλαγή και όχι υπέρ της.

Το θέμα είναι πως δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει μία αναφορά του δήμου μας υπέρ του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αναφορές τέτοιες δεν κάνουν και όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν ότι παίζει παγκόσμια ζήτημα κλιματικής αλλαγής που θα έχει σαν συνέπεια να προκαλεί όλο και πιο μεγάλες καταστροφές. Τέτοιες δυνάμεις σαν κι αυτές που εκφράζει πολιτικά ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο και άλλες βεβαίως που ένα μέρος τους βρίσκονται στο αριστερό φάσμα. Το μόνο που μου βγαίνει να πω είναι το "το κρίμα στο λαιμό τους", όταν μάλιστα, αναφερόμενος στους δήμους, θα μπορούσαν να αυξάνουν συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς το πράσινο των δένδρων στο δήμο τους και όχι όπως εμάς που περισσότερα είναι τα δένδρα που κόβουν από αυτά που φυτέυουν και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε μια χώρα που οι πόλεις της έχουν πράσινο πολύ λιγότερο από το όριο της ΠΟΥ και εμφανώς λιγότερο από το πράσινο που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Και το άλλο που μπορούν να επιλέξουν οι δήμοι σ'αυτήν την συγκυρία είναι να έχουν ως στόχο όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία, όσο πιο σύντομα γίνεται να λειτουργούν με ενέργεια που θα παράγουν φωτοβολταϊκά συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο δήμο μας και συγκριτικά με άλλους δήμους είναι ελάχιστα. 

Αυτά είπα στον φίλο μου και μου απάντησε, ε και πότε λες να βρεθούμε για να τα πούμε και από κοντά με κρασάκι και μεζέδες που βοηθάει να μην μας πάρει και από κάτω βρε; 

Η πρώτη φωτό είναι από μία διαδήλωση που έγινε στη Δραπετσώνα τα χρόνια που γινόντουσαν.

Η δεύτερη είναι από μία διαδήλωση που έγινε στην Αγγλία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση