Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024 16:09

Ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα τραγούδι και μία ερυθρόλευκη νίκη, όλα υπέρ της ψυχικής του ευφορίας

Επιλέγων ή Συντάκτης 

olafaq3Φθινόπωρο, χειμώνας , άνοιξη έκαναν πάρτι αρρώστιες στο σώμα του. Κι όταν είσαι μεγάλος και η υγεία δεν πάει καλά τότε πέφτει όχι μόνο το σώμα. Ως ένα βαθμό βοηθάνε τα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής και μια ισορροπία, συμβατή με την ηλικία, σιγά σιγά επέρχεται. Βοηθάνε όμως και οι σχέσεις, σ'αυτήν την ηλικία, προπάντων οι φιλικές και οι συντροφικές αλλά και με τα παιδιά και τα εγγόνια όσων έχουν. Που οι σχέσεις στην περίπτωσή του παίξανε ένα καλό ρόλο, αλλά και δεν παίξανε κιόλας. Διαπίστωση είναι απλώς κι όχι κατηγόρια, διότι έχει επίγνωση ότι ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές του δυσκολίες.

Βοηθάει επίσης αν είναι σε ένα πάρε δώσε με μία φωτοστέφανη περιρρέουσα της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Που όμως δυστυχώς πιο πολύ είναι σκοτεινή σχεδόν παντού. Και πως να φτάσει το φως σ'αυτούς που η ανασφάλεια, η απόγνωση, τα νεύρα και οι προστριβές με αγνώστους, τα αδιέξοδα, η δυσωδία κι η αναισθησία καλπάζουν ασταμάτητα μέσα τους και γύρω τους τα τελευταία χρόνια και την ελευθερία με τα ρίσκα της που την παράτησαν στους πέντε δρόμους μόνη κι έρημη. 

Τα καλοκαίρια είναι η εν δυνάμει έξοδος των αγωνιούντων ηττημένων προς τις δροσερές βαθύσκιες, αυτών που θα τολμήσουν να βγουν από το καβούκι τους, να παραμερίσουν τον πανταχού παρόντα θάνατο ή άλλοι που θα τον αγνοήσουν. Κι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που έστω και για ένα λεπτό οι γενεαί πάσαι και όλα τα φύλα και σύμπασες οι φυλές θα ανταλλάξουν τα δωράκια τους εδώ και για το τώρα. Μιλάμε για τα φιλιά της ζωής και τις ζεστές ματιές που με ένα μαγικό τρόπο όλα μοιάζουν να είναι πιο όμορφα, πιο δίκαια, πιο ζωντανά και πιο ανθρώπινα. Μακάρι να πιαστεί στα δίχτυα αυτών των σχέσεων και να συνέλθει, να πάρει τα πάνω του, μιας και λίγο ακόμα το θέλει το ευ ζην. 

Τι άλλο βοηθάει; Εννοείται εκτός από τα χόμπι και την ενασχόληση με τα ενδιαφέροντα του καθενός που έχει. Βοηθάνε τα πολιτιστικά αγαθά, αυτά ιδίως που τα κέρδισε μέσα στις δεκαετίες με κόπους και αφήσαν τα ιαματικά ίχνη τους μέσα του και δέθηκε μαζί τους με μια ανόθευτη αγάπη. Αυτά που τον διαμόρφωσαν ανοίγοντάς του νέους ορίζοντες, εμπλουτίζοντας έτσι τις σχέσεις του και τη διάθεσή του για μάχες. Αλλά μιλάμε και για τα καινούργια, παρόλο που η ηλικία του δεν τον βοηθάει να τα ξεκλειδώνει, να συνομιλεί μαζί τους και να τα νιώθει ως το μεδούλι του, το παλεύει. Και φέτος είχαμε τέσσερα δώρα. Ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα τραγούδι και μία νίκη από άλλο ανέκδοτο, που τον ανέβασαν εκεί όπου η θέα γύρω του και μέσα του ήταν πανέμορφη. 

stainerΤο βιβλίο είναι το "Περί θανάτου" του αγαπημένου του Τζορτζ Στάινερ. Στην ουσία είναι η με κάποιον παιχνιδιάρικο τρόπο πνευματική του διαθήκη. Σπαράγματα δηλαδή πάνω σε πράματα που τα έχουν βιώσει πολλοί, πράματα όπως οι λέοντες και οι ποντικοί, το κακό στον κόσμο και στους ανθρώπους, το δίκοπο χρήμα, τη διαχρονική σύγκρουση θεϊστών και άθεων, το εξαιρετικό περί της μουσικής, τον φίλο θάνατο και το θάνατο του θανάτου και το πολύ καλό περί της ερωτοκτόνου φιλίας.

Όλα για τα μέτρα του τα βρήκε διαυγή, σαφή, συμπυκνωμένα και βαθιά, γι'αυτό και ένιωσε ότι τον όργωσαν, τον πότισαν και τον κλάδεψαν αυτά τα κείμενα με την εξαιρετική γραφή. Πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης, το άλλο που έπαιξε με αυτό το βιβλίο ήταν η ελπίδα του να ανθίσει για μια ακόμα φορά. 

Τα δύο κείμενα που απαρτίζουν το βιβλιαράκι αυτό δημοσιεύτηκαν το 2011-2012, οχτώ χρόνια πριν πεθάνει ο Στάινερ σε ηλικία 91 ετών. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2023.

 

pdays-2Η ταινία είναι η "Υπέροχες μέρες" του Γερμανού Βιμ Βέντερς, γυρισμένη στην Ιαπωνία. Τον γαλήνευε αυτή η ταινία όσο την έβλεπε και του ενίσχυε με ένα ευγενικό τρόπο το δέσιμό του με την ζωή. Αυτό που ο ήρωας είχε κατακτήσει μέσα από το ζεν. Το δυνατό της σημείο είναι ότι πρόκειται για μία ζεν ταινία με ένα ζεν πρωταγωνιστή πολύ αρμονικά δεμένα. Αυτό που του πέρασε μέσα του ασυναίσθητα η ταινία ήταν εκείνο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης που ανέβλυζε από τον πρωταγωνιστή όταν αντίκρυζε κάθε πρωί τον ήλιο να ανατέλλει, ευγνωμοσύνης που ήταν ζωντανός, που δούλευε, που άκουγε τραγούδια, που διάβαζε βιβλία που φωτογράφιζε τις φωτοσκιάσεις στα φυλλώματα των δένδρων, που "έπαιζε" με την ανιψιά του. Όσοι τη βαρεθούν πάντως δικαιολογημένα θα την βαρεθούν. Κι όσοι τους συνεπάρει, δικαιολογημένα θα συνεπαρθούν. Αυτουνού πάντως του βγαίνει να την ξαναδεί στα θερινά. 

ananthaΤο τραγούδι είναι το Κελάδισμα ", μουσική, ερμηνεία Γιώργου Κωστογιώργη, στίχοι Ρήγα Γκόλφη. Μιλάμε για κεραυνοβόλο έρωτα. Μα από που ήρθε αυτή η ωραιότης της παρθενίας του; Με το ένα πόδι της από τόπους γνωστούς και με το άλλο από άγνωστους. Και πως συντονίστηκαν; Η ομορφιά ήταν η κορυφή και γι'αυτό την κυνήγησαν επίμονα στίχοι, μουσική, ερμηνεία, ενορχήστρωση, ώσπου κατάφεραν και όλα γίνανε ένα όλον. Το Κελάδισμα λοιπόν, του ζωντάνεψε περασμένα και ξεχασμένα, θολωμένα και αλλοιωμένα. Και με ένα μυστήριο τρόπο του μετάγγισε συναισθήματα από τόπους και χρόνους πιο πολύ της εφηβικής ζωής του. Συναισθήματα της εκπλήρωσης, της ματαίωσης, της φαντασίωσης και της απώθησης, αλλά και εκείνα τα πιο μπερδεμένα, τα αβάπτιστα. Απ'αυτή τη συνάντηση μία περίεργη συγκίνηση ανάβλυσε που του πλημμύρισε σώμα, ψυχή, αλλά και πνεύμα και μάλλον εξ αιτίας της του φάνηκε ο κόσμος όμορφος και ανθρώπινος κι αυτός ένας καλός άνθρωπος που με σλάλομ κυκλοφορούσε άνετα μέσα στο πλήθος. Το άκουσε πολλές φορές ώσπου κάποια στιγμή δίχως να το καταλάβει άρχισε να το σιγοτραγουδάει. 

olympiakosΚαι η νίκη είναι αυτή του Ολυμπιακού, που κατέκτησε το φετινό Europa Conference League, εκατό χρόνια μετά την γέννησή του εκεί κάτω στον Πειραιά. Μιλάμε για το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο που κατέκτησε Ελληνική ομάδα και μάλιστα άντε να εξηγήσεις πως, όταν το πρωτάθλημα χρόνια τώρα έχει τα μαύρα χάλια του. Ολυμπιακός λοιπόν από μικρός, που στα δέκα του τα έβαφε μαύρα κάθε φορά που έχανε και πετούσε στα ουράνια όταν κέρδιζε. Ήταν τα χρόνια που παίζανε οι φίλοι στις αλάνες και φανταζόντουσαν ότι αποθεωνόντουσαν στου Καραϊσκάκη. Σιγά σιγά μεγάλωνε και μάθαινε και για τα στημένα ματς και για τα κυκλώματα που χώνανε τη μύτη τους παντού, ως και στις συνθέσεις, και μάθαινε για τα πολιτικά παιχνίδια που παιζόντουσαν και σιγά σιγά τον αρρώσταινε η βία που κυκλοφορούσε εντός και γύρω από τα γήπεδα, σιγά σιγά δυσκολευόταν όλο και πιο πολύ να γίνει ένα με όλους τους κόκκινους φιλάθλους, αγνούς και μη και σημαντικό κι αυτό, όσο η ομάδα είχε μόνο δυο τρεις Έλληνες στη σύνθεσή της δυσκολευόταν πολύ να ταυτιστεί μαζί της, να νιώσει περήφανος για τις νίκες της. Παρόλα όμως τα στραβά, είναι ένα αναπάντητο γιατί δεν την διέγραψε από τα κατάστιχα της καρδιάς του. Και έτσι δεν είναι ακατανόητο που αυτή η νίκη του έφερε μια χαρά από αυτές που σε κάνουν να νιώσεις ότι από αύριο και θα κεντάει η ομάδα στο γήπεδο, κι όχι μόνο αυτή, αλλά όλες και όλα θα μπορούν να γίνουν καλύτερα και μέσα αλλά και πιο πολύ έξω από τα γήπεδα, εκεί που πως γίνεται και πολλαπλασιάζονται αυτοί που η ζωή τους πιάνει πάτο όταν έξω στην αγορά κυκλοφορεί άφθονο χρήμα; 

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση