Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 19:58

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

athinorama6Μπάμπης Δούκας. Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

 

Στην 7η χρονιά του από τότε που έχει βρει την "έδρα" του, που δεν είναι άλλη από τη συμπρωτεύουσα, ο κορυφαίος θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας -στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων- έκανε φέτος κάτι περισσότερο από μία βαθιά τομή όσον αφορά τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας αλλά ένα αποφασιστικό βήμα παρέμβασης, ώστε η εθνική μας γαστρονομία να μπει στη ρότα που πρέπει και η ελληνική κουζίνα να ξεχωρίσει ανάμεσα σε εκείνες που διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο.

 

"Πάει καιρός τώρα, που παρακολουθώντας την πορεία της ελληνικής κουζίνας στην εστιατορική σκηνή της χώρας, προβληματιζόμαστε για την εξέλιξη της και για το μέλλον της. Εισπράττουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά συναισθήματα: Από την μία πλευρά ικανοποίηση για το γαστρονομικό της επίπεδο που συνεχώς ανεβαίνει, για την δημιουργικότητα και τις άψογες τεχνικές των σεφ της, αλλά και από την άλλη μια μεγάλη απογοήτευση" είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων,  πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, Άννη Ηλιοπούλου"Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει η στασιμότητα της σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη της, η απομάκρυνση από τις ρίζες και την ιστορία της και η συρρίκνωση της σε 50 το πολύ πιάτα που την εκπροσωπούν σήμερα, είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Και μας γεννά απορίες, το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ που δημιουργούν ελληνική κουζίνα αρνούνται να μπουν στην ουσία της, στη ψυχή της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβουν, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες  τις τοπικές κουζίνες στους κατά τόπους όπου επιχειρούν" συνέχισε η ίδια.

 Για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως "η ευθύνη της ανάδειξης της εθνικής μας γαστρονομίας, δηλαδή της ανάδειξης των τοπικών κουζινών της Ελλάδας, βρίσκεται στα χέρια, στο μυαλό και στην καρδιά των σεφ και των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης της χώρας. Εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε και βραβεύεστε ως οι καλύτεροι των καλύτερων για το 2024, είστε αυτοί από τους οποίους περιμένουμε την ανάδειξή της ελληνικής κουζίνας, έτσι όπως της αξίζει".

Πατώντας athinorama.gr/restaurants θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο με τις πολλές φωτογραφίες του.

 

 

 
 
Remaining Time -0:00
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση