Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 13:04

11η/2024 ειδική μεικτή συνεδρίαση ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗ τη Δευτέρα 29/04/2024 και ώρα 19.00 + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker7Σ.Δ. Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα την λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής κάθε δύο μήνες γίνεται βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2023. Το ωραίο θα'ταν να την έκαναν αυτήν την συνεδρίαση της λογοδοσίας όλοι οι δήμοι της χώρας πριν ψηφιστεί ο νόμος, αλλά καμία δημοτική αρχή (εννοείται και κυβέρνηση) σ'αυτήν την χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν το είχε καν στις επιλογές της, μιας και κατά βάθος μου έχουν δώσει την εντύπωση ότι είναι αλλεργικοί στον οποιονδήποτε έλεγχο. Και να σκεφτείτε ότι η πλειονότητα των δημάρχων φιλοδοξεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την πόλη τους και τους δημότες, δίχως σ'αυτό να συμπεριλαμβάνουν συνήθως την ενημέρωση των δημοτών για όλα όσα θέματα χειρίζονται και ρυθμίσεις υπέρ της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου.

Το άλλο που μου άρεσε σ'αυτό το ενημερωτικό σημείωμα της δημοτικής αρχής που ακολουθεί, είναι ότι αναφέρει τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους δημοτικούς συμβούλους για να συζητηθούν στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Αν μάλιστα αυτό δεν το επιβάλλει ο νόμος και το αποφάσισε η δική μας αρχή από μόνη της της αξίζουν συγχαρητήρια. 

Κατά την άποψή μου τώρα θεωρώ ότι η λογοδοσία αποκτά, σε πρώτο επίπεδο, ουσία, αν οι σύμβουλοι ζητούν να ενημερωθούν για ποιους λόγους επέλεξε η δημ.αρχή ένα έργο ή μία δράση και πως το έφερε ή θα το φέρει εις πέρας με τον τρόπο που επέλεξε. Επίσης θετικό ρόλο μπορεί να παίξει η όποια  πρόταση που κατατίθεται από δημοτικό σύμβουλο που σχετίζεται με κάποια από τις επόμενες κινήσεις της Δημ, Αρχής, είτε αφορά έργο/υπηρεσία, είτε κοινωνική και πολιτική δράση. Κακό πάντως δεν είναι να υποβάλλει δημ.συμβουλος μία δικιά του πρόταση για έργα και υπηρεσίες που θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλουν στο καλό των δημοτών. 

Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Επειδή ακόμα και η ποιο μικρή εξουσία παράγει κρυμμένα μυστικά, και που όσο πιο αυταρχική και κρυψίνους είναι η δημοτική αρχή (εννοείται και η κυβέρνηση) τόσο πιο έντονη είναι η αδιαφάνεια που προκαλεί και αντιστρόφως, επιβάλλεται από κάθε δημοκρατικό δημοτικό σύμβουλο να ρίχνει με τις ερωτήσεις του φως σ'αυτά τα θέματα που υποθέτει ότι είναι σε συσκότιση, επιδιώκοντας παράλληλα να υψώνεται ένα τείχος σε τέτοιες πρακτικές που αποδυναμώνουν τη δημοκρατία. 

Αυτά είναι τα θέματα που πέρασαν από το μυαλό μου σχετικά με τις ερωτήσεις που μπορούν να υποβάλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, αλλά προφανώς δεν θα υπάρχουν κι άλλα; 

Το δεύτερο επίπεδο για να αποκτά νόημα η λογοδοσία, έτσι ώστε να έχει τελικά αποτελέσματα θετικά για το Δήμο, είναι η συζήτηση ανάμεσα στη Δημ.Αρχή και τους ερωτώντες να είναι όσο πιο σοβαρή και καλή γίνεται. Διαφορετικά θα μένουμε με το ωραίο περιτύλιγμα της λογοδοσίας στα χέρια και από μέσα θα είναι δυστυχώς για μας τους απλούς δημότες ένα άδειο κιβώτιο. Μιλάμε δηλαδή για ένα ροκάνισμα σε μία εποχή που έχουμε μεγάλη ανάγκη από τον εμπλουτισμό της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των εκλεγμένων διοικήσεων. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΔΕΥΤΕΡΑ 29-04-24 (19:00)  

Πρόσκληση σε (11η) ειδική μεικτή συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής

Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της υπ΄αρ. πρωτ. 22744/19-04-2024 πρόσκλησης σε (11η) ειδική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν.3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 5056/2023 τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα έναρξης 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου, από τους Δημοτικούς Συμβούλους έχουν υποβληθεί τα κάτωθι θέματα προς συζήτηση:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του τμήματος Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Δήμος μας κατατάσσεται στην 44η μεταξύ των 47 Μητροπολιτικών Δήμων της επικράτειας ως προς το ΔΕΙΚΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Σε μία πιο προσεκτική ανάλυση παρατηρείται ότι 3 Δήμοι που είναι ουραγοί μαζί με τον Δήμο μας δεν έχουν δώσει στοιχεία για επιμέρους δείκτες με αποτέλεσμα να έχουν μηδενική αξιολόγηση και κατ΄ επέκταση να μικραίνει δραματικά ο μέσος όρος τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν είχαν δοθεί οι ελάχιστες δυνατές τιμές ο Δήμος μας θα ήταν ο απόλυτος ουραγός στην εν λόγω κατάταξη αξιολόγησης.

Προεκλογικά παρουσιάζατε την εικόνα ενός αποτελεσματικού αναπτυσσόμενου δήμου που εξυπηρετεί τον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ στην πραγματικότητα με βάση τα επίσημα στοιχεία της εν λόγω μελέτης ο Δήμος μας όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικός αλλά είναι και ο πιο αναποτελεσματικός Μητροπολιτικός Δήμος στην επικράτεια περιγραφόμενος από την ίδια τη μελέτη ως "Δήμος στα κόκκινα" (αποχρώσεις χρωμάτων που δίνει η ίδια η μελέτη στους μέσους όρους-δείκτης αποτελεσματικότητας). Πως είναι δυνατόν ένας ιστορικός Δήμος όπως ο δικός μας να βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση που μας προκαλεί ντροπή ως νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο, τι θεωρείται ότι ευθύνεται και ποιες είναι οι ενέργειες σας προκειμένου να διορθωθεί αυτή η κάκιστη εικόνα;

(Αναστάσιος Μύτογλου, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου –Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 2ο: ΠΡΑΣΙΝΟ

Οι καταγγελίες από συνδημότες μας είναι αρκετές.

1. Με ποια διαδικασία δίνετε προτεραιότητα στα αιτήματα των δημοτών μας; Δίνετε κατά επιλογή προτεραιότητα όπως μας καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους του Δήμου μας;
2. Υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με το κλάδεμα των δέντρων στους εργαζομένους πρασίνου ώστε να μειωθούν τα τραγικά περιστατικά πετσοκόμματος δέντρων που αντικρύζουμε στη πόλη μας;
3. Υπάρχει σχεδιασμός για διάσωση του πρασίνου στην πόλη μας μέσω απαλλοτριώσεων και χαρακτηρισμών χώρων πρασίνου; Αν ναι, ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός;

(Κούβαρης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 3ο: Παρακαλώ πολύ όπως μας ενημερώσετε από την 01/01/2015 ως και τις 31/12/2023 πόσα χρήματα έχετε διαχειριστεί ως Δημοτική Aρχή;

Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα κατά το κλείσιμο της χρήσης κάθε οικονομικού έτους συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από κερδισμένες αγωγές προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2023;
Πόσα ήταν τα έσοδα από την Cosco, από την ΣΑΤΑ και από τα Δημοτικά Τέλη κατά την εν λόγω χρονική περίοδο;
Κατά τη διάρκεια τις δεκαετούς διοίκησης σας πόσα αναπτυξιακά έργα υποδομών έχουν περατωθεί με ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ;
Τελειώνοντας παρακαλώ πολύ όπως μας ενημερώσετε για το ύψος των δαπανών από την Προοπτική Κ.Δ.Β.Μ. ΙΙ Α.Ε. αλλά και από το ταμείο του Δήμου για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τις δεκαετούς διοίκηση σας ως Δημοτική Αρχή;

(Ελένη Δαβγιώτη, Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 4ο: Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις 01/05/2024 παρακαλούμε θερμά όπως μας απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

Πότε και πόσες φορές έχει συνεδριάσει η επιτροπή ΤΕΣΣΟΠ όπου προεδρεύει ο ίδιος ο Δήμαρχος; 2) Ποιες ενέργειες και ποια μέτρα έχουν παρθεί από το δήμο μας σε επίπεδο πυροπροστασίας; 3) Έχει προβλεφθεί ύπαρξη υδροφόρων οχημάτων για την ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων;

(Αναστάσιος Γρυπαίος, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 5ο: Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον χώρο στειρώσεων των αδέσποτων ζώων και τη σκέψη που αναφέρθηκε από τον κ. Δήμαρχο για συνεργασία με κτηνίατρο ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες με μπλοκάκι, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Καταρχήν, με βάση την ΥΑ 1714/75275 του 2015 αυτό δεν επιτρέπεται και μόνο εθελοντές κτηνίατροι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο στειρώσεων και κατά δεύτερον, ακόμα και αν γινόταν δε θα έδινε καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων. Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η δημιουργία μιας πλήρους δομής όπως είναι ένα δημοτικό κτηνιατρείο που θα παρέχει ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα στα αδέσποτα σε μόνιμη βάση και σε βάθος χρόνου. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να στηριχτεί οικονομικά, όπως λέτε, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση για να ξεκινήσει, έστω και πιλοτικά, και με την πάροδο του χρόνου να βελτιώνονται οι υπηρεσίες του και με ταυτόχρονη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες κτηνιάτρους για παροχή εξειδικευμένων κτηνιατρικών πράξεων.
Παράλληλα ο Δήμος θα έχει οικονομικό όφελος το οποίο θα λειτουργεί αποσβεστικά γιατί θα εξοικονομεί χρήματα που τώρα πληρώνει σε ιδιώτες για πρωτοβάθμια φροντίδα (πχ στείρωση, σήμανση, εμβόλια κλπ) στην τιμή των οποίων επιβαρύνεται ο Δήμος όχι μόνο από το κόστος των αναλωσίμων αλλά φυσικά και από την παροχή υπηρεσίας.
Η δομή του Δημοτικού κτηνιατρείου δίνει τη νομική δυνατότητα να απασχολείται μόνιμος κτηνίατρος, αν υπάρξει μελλοντικά αυτή η δυνατότητα, αλλά και κτηνίατρος με μπλοκάκι του οποίου τα δικαιώματα θα διασφαλίζονται με συμφωνητικό συνεργασίας αλλά και εθελοντές κτηνίατροι οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα αγκαλιάσουν το όλο εγχείρημα και θα παράσχουν την τεχνογνωσία τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η τοποθέτησή σας στα προαναφερόμενα; Γιατί δεν έχει προωθηθεί από το 2015 η λύση ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου; Το θέμα απασχολεί πλέον μεγάλο μέρος των Δημοτών και θα έπρεπε να έχει μπει σε προτεραιότητα ενδιαφέροντος.
Επίσης θα ήθελα να ενημερωθώ αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά το ερώτημα που είχαμε καταθέσει στην συνεδρίαση της 29/02/2024 και αφορούσε την σύναψη σύμβασης με ιδιώτη για τα έκτακτα περιστατικά σε Σαββατοκύριακα και αργίες.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΚΕΛΗΣ, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 6ο: Οι ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό. Σε πολλούς δρόμους συναντάμε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζουμε:
1. Πως ακριβώς η υπηρεσία του Δήμου ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της
πόλης;
2. Υπάρχει μηχανισμός που να εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα;
3. Τι γίνεται με τα οχήματα που έχουν πινακίδες αλλά παραμένουν ακίνητα για αρκετό χρονικό διάστημα;

(ΣΟΦΙΑ ΑΒΑΓΙΑΝΟΥ, Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

ΘΕΜΑ 7ο: Οι εξελίξεις της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό

(Γεώργιος Καλαμαράς, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου-Δραπετσώνας»

ΘΕΜΑ 8ο: Για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού στη Δραπετσώνα αξιοποιώντας και τους ήδη υπάρχοντες

(Καραγιαννίδης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου- Δραπετσώνας»)

ΘΕΜΑ 9ο: Δημιουργία Δικτύου Πεζοδρομίων και Ποδηλατόδρομων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.

(Παντελεήμων Καμάς, επικεφαλής της παράταξης «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»)

Παρατήρηση: Στη συνεδρίαση συζητούνται έως δέκα θέματα τα οποία τίθενται από τους Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί πάνω από δέκα θέματα διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο από την οποία προκύπτουν τα θέματα που θα εγγραφούν τελικά στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθούν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Σ.Δ. Πατώντας  ΕΔΩ   θα εμφανιστεί στο youtube η σελίδα με τα βίντεο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 20:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση