Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 10:49

Ως καλή παλληκαρού η Λάουρα Κιόβεσι φτιάχνει άλλο μονοπάτι για να καθίσει στο σκαμνί τους υπουργούς μας που εμπλέκονται άμεσα με την υπόθεση των Τεμπών

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kovesiΗ Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι (Σφίντου Γκεόργκε, Ρουμανία, 1973) είναι η πρώτη Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας και πρώην αρχιεισαγγελέας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας, μια θέση που κατείχε από το 2013 έως τις 9 Ιουλίου 2018, οπότε απολύθηκε με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, παρόλο που ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε αρχικά να εγκρίνει την απόλυση. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας το 2019 την έκρινε αθώα.

Φαίνεται λοιπόν τώρα ότι έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της απονομής Δικαοσύνης για όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 αθώων ψυχών.

Η Κιόβεσι έχει υποσχεθεί στους συγγενείς των θυμάτων ότι θα κάνει τα πάντα για να πέσει φως στην υπόθεση χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την υπουργική ασυλία που ισχύει στην χώρα μας και τονίζοντας πως αυτή εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.

Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) η Κιόβεση έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα, διότι, «θέλει να αποδωθεί δικαιοσύνη» αλλά «με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της». 

Έχοντας σχηματίσει άποψη για την περιβόητη σύμβαση 717 που «αν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε» αυτό το δυστύχημα «δεν θα είχε συμβεί» έρχεται να ταράξει τα νερά ζητώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα, να μάθει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπερισχύουν έναντι της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί τότε δεν θα χρειάζεται να περιμένει αν η ελληνική Βουλή θα της δώσει την άδεια.

tebiΣύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κιόβεσι απεύθυνε ερώτημα προς τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. σχετικά με την άσκηση απευθείας διώξεων για ευρωπαϊκά αδικήματα κατά πολιτικών προσώπων με βάση την αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι της συνταγματικής έννομης τάξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

 «Θα ασκήσει απευθείας διώξεις κατά τουλάχιστον δύο υπουργών, ίσως και περισσότερων, για την εμπλοκή τους στους χειρισμούς της περίφημης σύμβασης 717 και, ιδιαίτερα, στο σκέλος των παράνομων παρατάσεων για τις οποίες έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε 23 αξιωματούχους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ» σημειώνει το δημοσίευμα.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώτη πόρτα που χτύπησε ήταν του Κολεγίου των Επιτροπών από όπου της μεταβιβάστηκε προφορικά η άποψη ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την απευθείας άσκηση διώξεων κατά υπουργών για οικονομικές απάτες εντός της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την «Εστία» το 85% του έργου χρηματοδοτείται από την ΕΕ και η έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά στο αδίκημα της διασπάθισης κοινοτικού χρήματος.

Θυμίζουμε πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας, μιλώντας πρόσφατα σε αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου,  υποστήριξε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία.

Σ.Δ. Η Κιόβεσι "ανδρώθηκε" στη θέση της Γενικής Εισαγγελέα στη Ρουμανία την πρώτη δεκαετία του 21ου. Τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και τις επόμενες το μείζον πρόβλημα της Ρουμανίας ήταν η εκτεταμένη διαφθορά σε όλα τα κλιμάκια της εξουσίας. Αυτά τα χρόνια ήταν που η μία κυβέρνηση έπεφτε μετά την άλλη για να αντιμετωπίσει η επερχόμενη αυτό το πρόβλημα και κατέληγε στο τέλος και αυτή μέρος του προβλήματος. 

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κόβεσι μετονομάστηκε ως γενικός εισαγγελέας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν υπό την ηγεσία της. Η θητεία της ως επικεφαλής της DNA έχει αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού στ'αυτό το θεσμικό όργανο, τόσο εντός της Ρουμανίας όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια δημοσκόπηση του 2015 αναφέρει ότι ένα υψηλό ποσοστό (60%) των Ρουμάνων εμπιστεύεται την DNA (σε σύγκριση με το 61% για την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και μόνο το 11% για το Κοινοβούλιο. 

Τον Οκτώβριο του 2019, αφού νίκησε στον "τελικό" τον δημοφιλή Γάλλο δικαστή Ζαν-Φρανσουά Μπονέ, η Κιόβεσι ανακηρύχθηκε ως η πρώτη Ευρωπαία Γενικός Εισαγγελέας.  

Μέσα από μια περιρρέουσα εκτεταμένης διαφθοράς και τους μαζικούς αγώνες του κόσμου εναντίον της προέκυψε η Κιόβεσι. Άραγε στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι δικαστικοί σαν την Κιόβεση που και να έχουν βαθιές και πλατιές γνώσεις για την απονομή δικαιοσύνης σε ακανθώδη ζητήματα και να επινοούν τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη πολυπλόκαμη διαφθορά, και τα κότσια για να φέρνουν εις πέρας τέτοιες υποθέσεις που αφορούν σημαίνοντα πρόσωπα και να διαθέτουν ένα πανύψηλο ηθικό ανάστημα; Αν υπάρχουν πάντως δεν θα έπρεπε να είχαμε πάρει μια μυρωδιά από την παρουσία τους; Αν όμως δεν υπάρχουν σε ποιους να χρεώσεις αυτήν την σημαντικότατη έλλειψη;

Επ'ευκαιρία θυμήθηκα το ρουμάνικο ντοκιμαντέρ "Κολέκτιβ" (2019) που μου άρεσε πολύ. Μου μετέδωσε μία δυνατή αίσθηση του κλίματος της διαφθοράς που ως κατάλοιπο του καθεστώτος του Τσαουσέσκου έκανε θραύση για πολλά χρόνια στη Ρουμανία και τη μαζική αντίδραση ενός μεγάλου μέρους του απελπισμένου κόσμου στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 11:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση