Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 21:07

Avaaz: Διάβασε τι συνέβη Διάβασε τι συνέβη μετά την υπογραφή σου στο ψήφισμα για την νομοθεσία στην Ε.Ε σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

avaazΦίλη, φίλε

Θυμάσαι το περσινό ψήφισμα με το οποίο απαιτούσαμε νέα νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τα δικαιώματά μας;

Ε λοιπόν, η ΕΕ μόλις έγραψε ιστορία υιοθετώντας τους πρώτους κανονισμούς για την ΤΝ και θεσπίζοντας απαγορεύσεις κι υποχρεώσεις για τις εταιρείες ώστε να αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Κι οι φωνές μας ήταν που έκαναν τη διαφορά!

Δες τι καταφέραμε μαζί:

Οι εταιρείες θα πρέπει πλέον να είναι ξεκάθαρες σχετικά με το πώς λειτουργούν τα συστήματα ΤΝ τους, αλλά και να εξηγούν και να διορθώνουν πιθανούς κινδύνους (πχ αν ένα σύστημα κάνει διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή το κοινωνική τους τάξη),  

  • Οι γενικές τεχνολογίες ΤΝ (όπως το ChatGPT) δεν θα μπορούν να λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Αντίθετα, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κι ένα σαφές σύνολο οδηγιών για την αποτελεσματική κι ασφαλή χρήση τους,
  • Οι εταιρείες που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν ΤΝ θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά το πώς η τεχνολογία τους μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους, πριν αυτή κυκλοφορήσει στην αγορά.

Αυτή η τελευταία απαίτηση, που ονομάζεται Αξιολογήσεις Επιπτώσεων στα Θεμελιώδη Δικαιώματα, δεν υπήρχε καν στο κείμενο πριν αναλάβει δράση το Avaaz!

Απέναντι σε μερικές απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, όπως η Google, η Microsoft, η Apple κι η Meta, οι προσπάθειές μας συνέβαλαν σε μια ιστορική νομική εξέλιξη.

Όμως, με τις πιέσεις τους, οι εταιρείες κέρδισαν παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων παραθυράκια με τα οποία μπορούν να καταχράζονται για να αποφεύγουν την αξιολόγηση των κινδύνων τους ή απλώς να καθυστερούν την υποχρέωσή τους να διορθώσουν τους πιθανούς κινδύνους. Ορισμένες κυβερνήσεις κατάφεραν επίσης να διατηρήσουν τυφλά σημεία στη χρήση της ΤΝ για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια που μπορεί να βλάψουν ανθρώπους χωρίς χαρτιά, αιτούντες άσυλο κι άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται!

Δες πώς τα καταφέραμε:


Παραδώσαμε πάνω από 250.000 φωνές πολιτών σε αρμόδιους της ΕΕ, απαιτώντας η ΤΝ να υπηρετεί την ανθρωπότητα κι όχι τις εταιρείες,

Μοιραστήκαμε με τους νομοθέτες της ΕΕ αληθινές ιστορίες για το πώς η ΤΝ βλάπτει ήδη ανθρώπους και τα δικαιώματά τους: από παιδιά που απομακρύνονται αδικαιολόγητα απ’ τις οικογένειές τους, μέχρι ανθρώπους που χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης κι αφήνονται εκτεθειμένες σε περαιτέρω βία ή και θάνατο.

avaaz1Μοιραστήκαμε με τους νομοθέτες της ΕΕ αληθινές ιστορίες για το πώς η ΤΝ βλάπτει ήδη ανθρώπους και τα δικαιώματά τους: από παιδιά που απομακρύνονται αδικαιολόγητα απ’ τις οικογένειές τους, μέχρι ανθρώπους που χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης κι αφήνονται εκτεθειμένες σε περαιτέρω βία ή και θάνατο.

Στείλαμε μηνύματα απευθείας στους εκπροσώπους των χωρών μας, δείχνοντάς τους ότι οι πολίτες παρακολουθούμε κι απαιτούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στείλαμε μηνύματα απευθείας στους εκπροσώπους των χωρών μας, δείχνοντάς τους ότι οι πολίτες παρακολουθούμε κι απαιτούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
Όταν οι κολοσσοί της τεχνολογίας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των νόμων, λέγοντας ότι θα απειλούσαν τις θέσεις εργασίας και την καινοτομία, απαντήσαμε στα επιχειρήματά τους με μια δημοσκόπηση μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, έρευνα και νομικές αναλύσεις.
 
Μέχρι και τις ημέρες πριν την τελική απόφαση, η ομάδα μας εργαζόταν σκληρά για να στέλνει τις φωνές του κινήματός μας στους νομοθέτες ώστε οι προστάσεις μας να ληφθούν υπόψη.

Σε μια απ’ τις τελευταίες συναντήσεις με έναν κορυφαίο σύμβουλο πριν απ’ τις τελικές διαπραγματεύσεις, η ομάδα μας ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με το επιχείρημα ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα να αφήσουμε τις εταιρείες να φροντίσουν εθελοντικά για τους κινδύνους που κρύβουν τα συστήματά τους.

Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση: «Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τις βιομηχανίες ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην ηθική αντί για τα κέρδη;» Στη συνέχεια μοιραστήκαμε το ανατριχιαστικό παράδειγμα μιας εφαρμογής που προοριζόταν για οικογενειακές φωτογραφίες αλλά χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ψευδών πορνογραφικών εικόνων εφήβων στην Ισπανία. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν ήταν η αρχική πρόθεση του προγραμματιστή, αλλά δεν έχουν αφαιρέσει την εφαρμογή απ’ το app store, ούτε έχουν βρει έναν τρόπο που να απαγορεύει αυτή τη χρήση», είπε ένας από εμάς. Ο σύμβουλος έμεινε σιωπηλός για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτά τα κορίτσια είναι πραγματικοί άνθρωποι που τραυματίστηκαν από μια τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί. Νιώσαμε πως το κατάλαβε.

Αυτή είναι η δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

«Η ΤΝ θα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους κι όχι να τους εθίζει, να τους στερεί την ιδιωτική τους ζωή, την αυτοδιάθεση και την ελευθερία τους. Ήμουν εθισμένος στα παιχνίδια για τα κινητά, αλλά και στα βίντεο στο YouTube, ξοδεύοντας έως και 10 ώρες την ημέρα στο κινητό μου. Πίστευα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να περνάω τον χρόνο μου και να είμαι ευτυχισμένος, αλλά έκανα λάθος. (...) Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι πιθανό να μη νοιάζονται για το τι κάνουν στους ανθρώπους που καταναλώνουν τα προϊόντα τους».

–Μέλος του Avaaz απ’ τη Γερμανία 
Καθώς οι κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν την πραγματικότητα ενός μέλλοντος βασισμένο στην ΤΝ κι οι εταιρείες λανσάρουν νέες τεχνολογίες ΤΝ σ’ όλους τους τομείς, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν κανόνες που να ωφελούν τους ανθρώπους και την κοινωνία, κι όχι μόνο τις τσέπες μερικών δισεκατομμυριούχων.

Η ομάδα μας ήδη μελετά τις πιο αποτελεσματικές ευκαιρίες και στρατηγικές για τις εκστρατείες του 2024, κι όχι μόνο. Αλλά τώρα, ας κάνουμε μια παύση για να γιορτάσουμε για λίγο την επιτυχία μας στην ΕΕ.

Με ευγνωμοσύνη κι ελπίδα,
Nádia, Joana, Marco, Sarah, Fey, Luis, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz
 

Στη φωτό 1: Η Καρμ Αρτίγας, Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, λαμβάνει το ψήφισμα μας απ’ τη Τζοάνα, μέλος της ομάδας του Avaaz.

Στη φωτό 2: Η ομάδα του Avaaz παρέδωσε τα μηνύματά μας αυτοπροσώπως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 19:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση