Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 15:02

Πρώτη φορά μετά από 21 έτη χάνει εκλογές το κόμμα του Ερντογάν, ενώ η Ρεμπουπλικανική αντιπολίτευση κέρδισε στην επικράτεια και στις τρεις μεγάλες πόλεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tourkia

Σ.Δ Κι ένα σύντομο σταγονίσιο σχόλιο στο τέλος.

Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν κι άλλοι συμπατριώτες μου που εκτός από τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας θα εστιάζουν στις εξελίξεις και σε άλλες χώρες που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αλληλοεπηρεαζόμαστε. Μία από αυτές, ίσως η πιο σημαντική, είναι η Τουρκία. Χθες λοιπόν Κυριακή, διεξείχθησαν δημοτικές εκλογές και το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα από το 2003 του κόμματος του Ερντογάν. Ήττα τόσο στην επικράτεια, όσο και στις τρεις σημαντικότερες πόλεις της χώρας - Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

 Ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επικράτησε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ. Με λίγα λόγια ο χάρτης της Τουρκίας κοκκίνησε.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν επικράτησε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε 24 δήμους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «καμπή» στην παράταξή του ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας πως «δυστυχώς δεν επιτύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε»

Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

 Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

«Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε.

tourkia1Οι αναλύσεις δείχνουν πως για την κάθετη πτώση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)του Ερντογάν, ευθύνονται κυρίως οι Κούρδοι – ορκισμένοι και διαχρονικοί εχθροί του – και οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι πολίτες δηλαδή που έχουν επωμιστεί το βαρύτερο φορτίο των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς ύφεσης.

Εάν αύριο γίνονταν εθνικές εκλογές ποιος αλήθεια θα έβαζε στοίχημα πως ο Ερντογάν θα έχανε και πάλι και κυρίως ποιος θα ρίσκαρε πως οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι – γιατί οι Κούρδοι είναι ξεκάθαρο πως δεν θα το ψηφίσουν – δεν θα τάσσονταν ξανά στο πλευρό του με κάποια νέα γενναία μέτρα ενίσχυσης της τσέπης τους;

Αυτό που είναι φανερό είναι ότι τις προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν τις κέρδισε βάζοντας πάνω πάνω τα εθνικά θέματα της Τουρκίας, ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές εστιάζοντας στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. 

 Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία  τελείωσαν λοιπόν, με ένα απρόσμενο δώρο για όλους αυτούς που ψήφισαν (ή που δεν ψήφισαν αλλά υποστηρίζουν) κόμματα που αντιτίθενται στην «αρχή του ενός ανδρός» που έχει αργά και σταδιακά επιβάλλει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Το 76% του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες και όπως έδειξε το αποτέλεσμα έδωσε ένα γερό χαστούκι στον Ερντογάν, την κυβέρνησή του και τον τρόπο λειτουργίας της χώρας, που έχει φέρει τα επίπεδα φτώχειας σε ρεκόρ, την ακρίβεια στο ζενίθ και το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό. Κι όμως χτες το βράδυ οι άνθρωποι που βγήκαν να πανηγυρίσουν, πανηγύριζαν για την ελπίδα που έρχεται από την ήττα του αήττητου μέχρι χτες Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

tourkia2Τα ποσοστά

στην Κωνσταντινούπολη

Ιμάμογλου: 51,09%

Κουρούμ (ΑΚΡ): 39,59%

 στην Άγκυρα

Μανσούρ Γιαβάς : 60,35%

Τουργκούκ Αλτινόκ: 31,69%

και στη Σμύρνη

Τσεμίλ Τουντσάι: 48,90%

Χαμζά Μουντέν: 37,07%

Τέλος μία σύγκριση των αποτελεσμάτων ανάμεσα στις εθνικές εκλογές που διεξείχθησαν τον Μάιο του 2023 και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κεμαλικό κοσμικό κόμμα έλαβε την Κυριακή το 37,74% των ψήφων πανεθνικά, συγκεντρώνοντας 17,346 εκατ. ψήφους, ενώ το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν το ψήφισε το 35,49% του τουρκικού λαού δίνοντάς του 16,313 εκατ. ψήφους. Στις εθνικές εκλογές, η συμμαχία του CHP που περιλάμβανε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 47,82% και 25,5 εκατ. ψήφους, ενώ ο Ερντογάν και η συμμαχία του είχαν λάβει το 52,18% και 27,8 εκατ. ψήφους.

Σ.Δ. Μια συμπάθεια μου βγήκε αβίαστα για τους περισσότερους απλούς Τούρκους και Τουρκάλες που γνώρισα στη ζωή μου. Πιο πολύ αισθανόμουν καλά μ'αυτούς παρά με άλλες φυλές. Αυτό φυσικά δεν με κάνει να νιώθω ήσυχος με τους γείτονες. Τα δύο κατά την γνώμη μου κυρίαρχα δεδομένα είναι. Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη με εννιαπλάσιο πληθυσμό από εμάς και με μία καλά εξοπλισμένη πολεμική μηχανή. Και η Τουρκία έχει βλέψεις εναντίον μας, που συχνά τις προβάλλει και που μερικές φορές αποκτούν μία ένταση που αν δεν είχαμε από πίσω την Ε.Ε θα ήταν πολύ πιθανό ότι θα είχαν προκύψει διαφόρων τύπων συρράξεις.

Με την Τουρκία λοιπόν το καλύτερο θεωρώ ότι είναι να πατάμε προσεχτικά σε δύο βάρκες. Στην συστηματική καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας που θα σιγοντάρουν την ειρήνη. Και στη συστηματική καλλιέργεια της ενίσχυσης της άμυνάς μας με δεδομένο ότι ο πόλεμος μεταξύ μας είναι πολύ πιθανό κάποτε να συμβεί. Αυτά φυσικά για να αποδώσουν απαιτούν ένα αδιάφθορο, υπέρμαχο της δικαιοσύνης, πολέμιο των ανισοτήτων και ικανό πολιτικό προσωπικό που θα το εμπιστεύεται ο κόσμος και εξ αιτίας των φιλολαϊκών επιδόσεών του σε όλους τους βασικούς τομείς θα νιώθουν καλά και όμορφα που ζουν, εργάζονται και ονειρεύονται σ'αυτήν την χώρα. Και βεβαίως έχω επίγνωση πόσο πολύ δύσκολο το σύνθετο αυτό παιχνίδι των ισορροπιών με τις δύο βάρκες, αλλά κάποιες λίγες φορές τα δύσκολα προβλήματα γεννούν μια πολιτική σκηνή ικανή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και να φτιάχνει διεξόδους. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 13:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση