Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:51

Οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της "Αλλάζουμε - Επόμενη Μέρα" Παντελή Καμά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27.3.24 + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λογότυπο Νέο 1Κατά τη Συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, στις 27/03/2024, η παράταξη « ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», έθεσε προ ημερησίας τα εξής ζητήματα :

Πρώτο Ζήτημα

            Σε ό, τι αφορά την Συνεδρίαση, του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στην πόλη μας στις 1/03/2024, αναδείξαμε ότι η τοποθέτηση του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας, παρέκκλινε σε συγκεκριμένα σημεία ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.

Συγκεκριμένα. Αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, ότι δεν δεχόμαστε καμία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Η φράση του κυρίου Δημάρχου  ότι « οι άνθρωποι της πόλης μας θα στηλώνουν τα πόδια όσο στο Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων υπάρχουν μόνο οι λέξεις Φυλή και Σχιστό», για το Συνδυασμό μας σημαίνει υπαναχώρηση από ό,τι ομόφωνα έχουμε συμφωνήσει. Για αυτό ο Επικεφαλής του Συνδυασμού μας αναρρωτήθηκε « Στις Πόσες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα πάψουμε να στηλώνουμε τα πόδια»;

Δεν έγινε καμία Αναφορά στην λειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάστασης και στο γεγονός ότι ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, είναι ο μόνος Δήμος Πανελλαδικά, από τους Αστικούς Μεγάλους Δήμους, που φιλοξενεί δύο Νεκροταφεία εντός των ορίων του.

Η μόνη αναφορά στο Σχιστό αφορούσε τη φράση για το  ότι οι άνθρωποι θα στηλώνουν τα πόδια, και το κυκλοφοριακό τράφικ, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά, στο θαμμένο φωσφογύψο, στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και στις παράνομες χωματερές που υπάρχουν στο Σχιστό, το οποίο είναι η πίσω Αυλή της Αττικής.

Τέλος μας έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η αναφορά, ότι όλες οι παραλιμένειες πόλεις στην Ευρώπη ζούνε από το Λιμάνι . Αν και  η αναφορά είναι ορθή ως παρατήρηση, επισημαίνουμε ότι αν η πόλη δεν αποκτήσει δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, και ταυτότητα, που να χρηματοδοτηθεί από το Λιμάνι, και αν δεν μπούνε όρια  στην επέκταση της Cosco, τότε κινδυνεύει να γίνει ένα παρακολούθημα του Λιμανιού και της Λειτουργίας του. Αν συμβεί αυτό, τότε εταιρείες όπως η Oil One, θα μείνουν άνευ όρων και ορίων στην πόλη. Η λογική παίρνουμε χρήματα, από το Λιμάνι, αν δεν συνοδεύεται με ένα σχέδιο  για το τι θα κάνουμε τα χρήματα, κοινά συμφωνημένο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Τέλος ρωτήσαμε πόσες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο Κοινό Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιος τηρεί το Αρχείο Προσωπικών Δεδομένων και πώς σκέφτεται η Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τον Όγκο των Υπογραφών;

                                                                                                              Δεύτερο ζήτημα

Το Κερατσίνι δεν έχει ιστορία Τύπου. Η μόνη προσπάθεια εκδοτική ήταν η έκδοση του « ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», που για 25 χρόνια συσπείρωσε το σύνολο σχεδόν των πνευματικών ανθρώπων, στις στήλες του. Από τα φύλλα του, πέρασαν όλες οι προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ρόλο στην πόλη. Αποτελεί μία ζωντανή καταγραφή της ιστορίας της πόλης μας.

Εμείς ζητούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να απευθυνθεί στον Παναγιώτη Λεοντιάδη και να πάρει το Ιστορικό Αρχείο της Εφημερίδας. Να βιβλιοδετηθεί και να υπάρχει στην βιβλιοθήκη της πόλης μας, αλλά και να ψηφιοποιηθεί και να διατίθενται Δωρεάν τα αντίτυπα ψηφιακά σε όποιον θέλει να κάνει ιστορική έρευνα, από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Η διάσωση της ιστορίας της πόλης μας, είναι ζήτημα όλων μας.

Τρίτο Ζήτημα

Στη Σμύρνης, στο ύψος της οδού Αρκαδίου, υπάρχει μία πλάκα, που αποτυπώνει, ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε το Ταμπούρι του Καραϊσκάκη.

Θεωρούμε ότι ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί, με τη Μίσθωση ή την απαλλοτρίωση του Πρώην Φούρνου του Γιανούκαρη, ώστε να διαμορφωθεί ένας επισκέψιμος χώρος για Σχολεία

Σ.Δ. Σταγονίσιο σχόλιο: α)  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κερατσινίου Δραπετσώνας – TETARTH 27-03-24 (19:00 – 24:00) ( βίντεο)

β) Νομίζω ότι επειδή το θέμα της επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό που θίχτηκε σ'αυτό το Δ.Σ είναι ένα από τα πλέον σοβαρά της πόλης, θα μας βοηθήσει αν το ξαναδούν και οι εκλεγμένοι δημότες στο Δ.Σ και οι εκτός απλοί δημότες που ενδιαφέρονται για τέτοια σημαντικά θέματα.

Κατ'αρχάς να έχουμε υπόψη μας ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Χαρδαλιάς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την θέση του σ'αυτό το θέμα.

Κατά δεύτερο, να υπενθυμίσουμε ότι όντως την προηγούμενη τετραετία το Δημοτικό Συμβούλιο με τις 8 δημοτικές παρατάξεις ομόφωνα είχε αποφασίσει το ΟΧΙ Σταθμός Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Σχιστό. 

Και τέλος, κατά τρίτον, είναι φανερό ότι η Δημ.Αρχή με το καλημέρα σας άλλαξε θέση σ'αυτό το θέμα. Και είναι πολιτικά καλό που γνωστοποίησε τη νέα θέση της, και αν μάλιστα μας εξηγούσε και το γιατί άλλαξε θα ήταν πιο κοντά στις αρχές της αριστεράς. Υπάρχει πάντως καιρός να μας βοηθήσει όλους, αν θέλει βεβαίως, να καταλάβουμε γιατί άλλαξε γνώμη μετά 5 συναπτά έτη. 

Η νέα θέση που προβάλλει είναι "να στηλώσει ο Δήμος τα πόδια του, αν στο Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων υπάρχουν μόνο οι λέξεις Φυλή και Σχιστό". Είναι όμως κατά την γνώμη μου μία θέση πιο αδύναμη στην πράξη απ'αυτήν που υποστήριζε η Σταγόνα από το '17.

Γιατί; Για να μην είναι εντελώς μόνος του ο Δήμος σ'αυτήν την μεγάλη μάχη και να έχει και το δίκαιο με το μέρος του σε σχέση με τους 65 υπόλοιπους δήμους της Αττικής, η Σταγόνα υποστήριζε να κατασκευαστεί ένας σταθμός επεξεργασίας των απορριμάτων των 5 δήμων του Πειραιά στην Περιφέρεια Πειραιά, άντε και λογικά εκ των πραγμάτων αν γίνεται και της Σαλαμίνας. Μόνο που οι 5 αυτοί δήμοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποια κριτήρια για να αποφασίσουν σε ποιον δήμο είνα καλύτερα να κατασκευαστεί αυτός ο σταθμός και που προφανώς θα είναι ο δήμος που θα έχει από το κράτος μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη. Εκ των πραγμάτων αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι οι υπόλοιποι 60 δήμοι ας αποφασίσουν αυτοί και η Περιφέρεια που θα κατασκευαστούν οι όποιοι υπόλοιποι σταθμοί που θα δέχονται τα απορρίματα των υπόλοιπων 60 δήμων. Και που εννοείται, επειδή όλα μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα, με ευθύνη πάντα των δημοσίων και ιδιωτικών εξουσιών και προπάντων των κυβερνητικών, τα έργα στους 6 σταθμούς επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, όπως είχε δηλώσει στην αρχή της θητείας του ο Πατούλης, όλα να ξεκινήσουν την ίδια μέρα και το ίδιο έτος κι οι θεοί βοηθοί για να ολοκληρωθούν την ίδια μέρα και το ίδιο έτος. Ναι, χρειάζεται επαγρύπνηση από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα μέχρι να τελειώσουν. 

Μένει ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα. Τι σημαίνει στην πράξη το "στηλώνει ο δήμος τα πόδια του"; Πως δηλαδή θα προκύψουν αγωνιστικές κοινητοποιήσεις, εννοείται όχι σαν κι αυτές τις αχαμνές της προηγούμενης σεζόν, αν ο Χαρδαλιάς επιλέξει τελικά την λύση από τον τυφλοσούρτη Φυλή - Σχιστό;

Επειδή τώρα το νέο δημοτικό συμβούλιο διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο και επειδή μία τουλάχιστον παράταξη, αυτή του Άλλου Δρόμου, άλλαξε εν τω μεταξύ γνώμη, που η όποια η αλλαγή από μόνη της κακή δεν είναι αν γίνεται με σωστό τρόπο και πειστική αιτιολογία, το σωστό είναι να ξανασυζητηθεί οπωσδήποτε από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του σταθμού στο Σχιστό. Διαφορετικά όλοι θα ψαρεύουν σε θολά νερά κι αυτό όπως η ιστορία μας διδάσκει θα έχει σαν συνέπεια ότι χειρότερο για όσους ζουν κι εργάζονται σ'αυτόν τον δήμο. 

Αυτή είναι η δική μας πρόταση, κι αν θέλει το Δ.Σ να δείξει μία καλοήθης σοβαρότητα ας κινηθεί με επιλογές τέτοιες που θα βοηθήσουν την πόλη να οπλιστεί καλύτερα και να δώσει, αν χρειαστεί, μάχες, από καλύτερες θέσεις. 

γ) Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επισήμανση του Παντελή Καμά, ότι αν η πόλη δεν αποκτήσει δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, και ταυτότητα, που να χρηματοδοτηθεί από το Λιμάνι, και αν δεν μπούνε όρια  στην επέκταση της Cosco, τότε κινδυνεύει να γίνει ένα παρακολούθημα του Λιμανιού και της Λειτουργίας του. Αν συμβεί αυτό, τότε εταιρείες όπως η Oil One, θα μείνουν άνευ όρων και ορίων στην πόλη¨". 

Δηλαδή, τι, πως και από ποιους θα πρέπει να γίνει αυτή η επιλογή; Διότι αν δεν γίνει τίποτα άλλο, αν δεν προκύψει από συζητήσεις ακόμα και με ειδικούς και δεν διαμορφωθεί ένα σχέδιο αποδεκτό από το Δ.Σ, τότε θα είναι σαν να μην έχει κατατεθεί ποτέ αυτή ή πρόταση. Μπορεί ο Καμάς και οι Αλλάζουμε να είναι ικανοιποιημένοι μ'αυτήν την επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι του Δ.Σ τους αρκεί μία τέτοια εξέλιξη; Όσο για το πως συνδέεται η Oil One με τα όρια που θα πρέπει να ζητά ο δήμος από την Cosco, νομίζω ότι χρειάζονται πολύ σαφείς επεξηγήσεις. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 08:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση