Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 19:04

Στον Γάλλο μαθηματικό Μισέλ Ταλαγκράν το βραβείο Abel 2024 + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

talagrandΜε το βραβείο Abel, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον τομέα των μαθηματικών, τιμήθηκε ο Γάλλος Μισέλ Ταλαγκράν, για το έργο του στη θεωρία των πιθανοτήτων και τη συνεισφορά του στην κατανόηση των τυχαίων φαινομένων.

Οπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, ο 72χρονος μαθηματικός, που πλέον είναι ο πέμπτος Γάλλος που κερδίζει το βραβείο στην ιστορία του θεσμού, έλαβε το βραβείο λόγω της «πρωτοποριακής συνεισφοράς» του.

Μιλώντας στους New York Times, ο Ταλαγκράν εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας πως «δεν θα είχα εκπλαγεί περισσότερο εάν έβλεπα ένα εξωγήινο σκάφος να προσγειώνεται μπροστά στον Λευκό Οίκο». 

Το βραβείο, το οποίο θα απονεμηθεί από τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, σε τελετή στο Οσλο, στις 21 Μαΐου, έλαβε το όνομά του από τον Νορβηγό μαθηματικό Νιλς Χένρικ Αμπελ. Θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, εν μέρει για να αντισταθμίσει την έλλειψη ενός βραβείου Νόμπελ για τα μαθηματικά.

Ο νικητής επιλέγεται από μια επιτροπή πέντε διεθνώς αναγνωρισμένων μαθηματικών και το βραβείο συνοδεύεται από μία επιταγή 7,5 εκατομμυρίων κορoνών(661703 ευρώ)

«Ο Ταλαγκράν είναι ένας εξαιρετικός μαθηματικός και τρομερός στην επίλυση προβλημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου Abel, Χέλγκε Χόλντεν.

«Εχει συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση των τυχαίων φαινομένων. Το έργο του έχει αναμορφώσει αρκετούς τομείς της θεωρίας πιθανοτήτων», πρόσθεσε.

Από την παιδική του ηλικία, ο Μισέλ Ταλαγκράν ανακάλυψε το ταλέντο του στη φυσική και τα μαθηματικά. Το 1974 προσλήφθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Pierre and Marie Curie.

Πέρασε μια δεκαετία μελετώντας τη λειτουργική ανάλυση προτού στραφεί στις πιθανότητες, όπου εργάστηκε για την κατανόηση της κατανομής Gauss ή κανονικής κατανομής, όπως είναι γνωστή.

Το βάρος των μωρών κατά τη γέννηση, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που παίρνουν οι μαθητές στο σχολείο και οι ηλικίες στις οποίες συνταξιοδοτούνται οι αθλητές είναι φαινομενικά τυχαία γεγονότα που ακολουθούν την κατανομή Gauss, αναφέρει η επιτροπή του βραβείου Abel.

Μιλώντας για την επόμενη γενιά μαθηματικών, ο Ταλαγκράν είπε ότι οι νέοι δεν προσελκύονται τόσο πολύ από το γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο, τόνισε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι τα μαθηματικά γίνονται ευκολότερα όσο πιο συχνά τα κάνεις.

«Μπορεί να αποτύχεις να λύσεις ένα πρόβλημα 10 φορές, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αν τα καταφέρεις στην 11η προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: BBC

Σ.Δ. Με δεδομένο ότι Νόμπελ Μαθηματικών δεν υπάρχει, αναφέρουμε τα σουδαιότερα βραβεία Μαθηματικών.

α) Το Βραβείο Άμπελ είναι διεθνές βραβείο που απονέμεται από τον Βασιλιά της Νορβηγίας  κάθε χρόνο σε έναν ή περισσότερους εξαίρετους μαθηματικούς. Φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ   (1802–1829). Συχνά περιγράφεται σαν "το Νόμπελ των μαθηματικών"  και αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα βραβεία στον χώρο των μαθηματικών. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 7.7 εκατ. Νορβηγικών κορόνων (γύρω στα 661χιλ. ευρώ).

Η Νορβηγική Ακαδημία των Επιστημών και των Γραμμάτων επιλέγει τον νικητή του βραβείου, έπειτα από επιλογή μιας επιτροπής, αποτελούμενης από 5 σημαίνοντες μαθηματικούς. Το 2019 το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα.Η πρώτη απονομή του βραβείου έγινε το 1902, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του Άμπελ.

β) Το Μετάλλιο Φιλντς , επίσημα γνωστό ως Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά είναι βραβείο που απονέμεται σε δύο, τρεις ή τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών σε κάθε διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (IMU), το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το όνομα του βραβείου είναι προς τιμήν του Καναδού μαθηματικού Τζον Τσαρλς Φιλντς, ο οποίος εγκαινίασε το βραβείο, σχεδίασε το μετάλλιο και ανέλαβε την κάλυψη του χρηματικού ποσού που συνόδευε το βραβείο.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ακαδημαϊκής αριστείας της ARWU, το Μετάλλιο Φιλντς θεωρείται σταθερά ως το κορυφαίο βραβείο στον τομέα των μαθηματικών παγκοσμίως, ενώ σε μια άλλη έρευνα φήμης που διεξήχθη από το IREG το 2013-14, το Μετάλλιο Φιλντς ήρθε αμέσως μετά το Βραβείο Άμπελ ως το δεύτερο πιο διάσημο διεθνές βραβείο στα μαθηματικά. Συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 15.000 δολαρίων Καναδά. Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936 στον Φινλανδό μαθηματικό Λάρς Άφορς και στον Αμερικανό μαθηματικό Τζέσι Ντάγκλας και απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1936. Μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί 14 Αμερικανοί, 11 Γάλλοι, 3 Σοβιετικοί +5 Ρώσοι, 5 Βρετανοί, κ.λπ. Μία φορά έχουν βραβευτεί, μία Ουκρανή, και από ένας Σουηδός, Νορβηγός, Φινλανδός,Αυστριακός, Βραζιλιάνος, Καναδός, Βιετναμέζος, Ισραηλίτης,Νοτιοαφρικανός και Νεοζηλανδός. 

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί και ο πίνακας με τα ονοματεπώνυμα όλων των βραβευμένων. Είναι ένα θέμα πάντως που κανένας Έλληνας δεν έχει βραβευτεί μέχρι φέτος. Άραγε πως μπορεί να αλλάξει η μαθηματικής παιδεία στην Ελλάδα και από ποιους, ώστε μετά από κάποιες δεκαετίες να βραβευτούν και ένας ή μία μαθηματικός από την χώρα μας; Και πως ν'αλλάξει όταν στον Πειραιά στο Πέραμα και στη Μαγνησία Δημοτικά Συμβούλια, γονείς και κηδεμόνες καθηγητές και μαθητές αντιδρούν στην μετατροπή γυμνασίων σε πρότυπα και πειραματικά. Φυσικά και θα έχουν τους λόγους τους, όμως δεν θα πρέπει παράλληλα να ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας λύσεις για την μετατροπή που θα τους ικανοποιούν; 

Βραβείο Νεβάνλινα (Rolf Nevanlinna Prize) που απονέμεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πλευρές των επιστημών της πληροφορίας, συμπεριλαμβανομένων: Το βραβείο αθλοθετήθηκε το 1981 από την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Μαθηματικής Εταιρείας και πήρε το όνομά του από τον Φινλανδό μαθηματικό Ρολφ Νεβάνλινα ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως το Fields Medal, το βραβείο απευθύνεται σε νέους μαθηματικούς και μόνο σε όσους είναι μικρότεροι των 40 ετών κατά την 1η  Ιανουαρίου κάθε έτους. Η καταλληλότητα της ονομασίας για το βραβείο έχει αμφισβητηθεί, εξαιτίας των σχέσεων του Νεβάνλινα με τους ναζί. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε μ'αυτό το βραβείο το 2018. Εχουν επίσης βραβευτεί 6 Αμερικανοί,  2 Ινδοί και 2 Ισραηλίτες, 1 Ρώσος και 1 Βρετανός. Δεν είναι πάντως εντυπωσιακό που δεν έχει βραβευτεί ούτε ένας Γάλλος; 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 16:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση