Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 10:32

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης των "Δωσίλογων" καλεσμένος του Μανώλη Πιμπλή στην εκπομπή Βιβλιοβούλιο/βίντεο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dosilogiΣυνεντεύξεις συνανθρώπων μας που έχουν ξεχωρίσει εδώ και στα ξένα, είτε λόγω του έργου τους και της δουλειάς τους, είτε της ζωής τους και της δράσης τους, αναρτούμε αρκετά συχνά στη Σταγόνα, κι αυτό διότι έχουμε πειστεί πως οι πληροφορίες των συνεντευξιαζόμενων, τα πιστεύω τους, οι μαρτυρίες τους, οι σκέψεις και τα σχόλια τους μας βοηθούν να σχηματίσουμε μία καλύτερη ιδέα γι' αυτούς και το έργο τους και από ντόμινο και για την σχέση μας μαζί τους. Αλλά και γενικότερα αποτελούν μία αφορμή για να σκεφτούμε πρόσωπα, πράματα και καταστάσεις για τη ζωή, τους ανθρώπους και τις σύνθετες κοινωνίες μας. Ένα χαρακτηριστικό των συνεντεύξεων είναι ο συνήθως εύληπτος και πλούσιος λόγος τους αλλά όποτε είναι καλές δεν είναι ούτε απλοϊκός ούτε κοινότοπος.

Πάντα προτιμάμε εκείνες τις σπάνιες συνεντεύξεις όπου συνεντευκτής και συνεντευξιαζόμενος εναλλάσσουν παιγνιωδώς από βήμα σε βήμα το ρόλο τους κι έτσι αλληλοεπιδρούν φωτίζοντας ο ένας το σύμπαν του άλλου, όπως και εκείνες όπου ο συνεντευκτής πατάει στις απαντήσεις του συνεντευξιαζόμενου για τις επόμενες ερωτήσεις του.   

Φέτος αναρτήσαμε στη Σταγόνα 14 συνεντεύξεις, οι περισσότερες σε γραπτό λόγο και ελάχιστες σε βίντεο. Γενικά οι συνεντεύξεις που αναπαράγουμε στη Σταγόνα από άποψη επισκεψιμότητας πάνε αρκετά καλά, σπανίως όμως εμφανίζονται στα Δημοφιλή* άρθρα της. 

Όμως τέσσερις από  τις φετινές συνεντεύξεις εμφανίστηκαν στα Δημοφιλή. Μία του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν με αφορμή την τελευταία του ταινία "Τα παιδιά του χειμώνα", μία της  βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Πολωνέζας Όλγκας Τοκάρτσουκ με αφορμή μία διάλεξη που έδωσε στην Στέγη στην Αθήνα, μία του συγγραφέα του "Γκιακ" Δημοσθένη Παπαμάρκου με αφορμή το νέο μυθιστόρημα που γράφει και μία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη με αφορμή το έργο του "Οι Δωσίλογοι - Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής", που σημειώνει μεγάλη επιτυχία έχοντας κάνει μέχρι στιγμής τέσσερις εκδόσεις σε τρεις μήνες και πολλές παρουσιάσεις. Ο Χαραλαμπίδης είναι δημιουργός του εγχειρήματος δημόσιας ιστορίας Athens History walks, και κάνει εδώ και χρόνια μια πολύτιμη δουλειά πάνω σε ιστορικά θέματα που είχαν θεωρηθεί ταμπούΝα πούμε επίσης πως μία από τις μεγαλύτερες επισκέψεις είχε η συνέντευξη του Χρήστου Χωμενίδη που αναρτήσαμε τον Οκτώβριο του 2023 και δέχτηκε 3.482 επισκέπτες. Ενδιαφέρον δεν παρουσιάζει που τρεις από τους τέσσερις που εισήλθαν στα δημοφιλή φέτος είναι συγγραφείς; 

Πάμε τώρα στην εκπομπή Βιβλιοβούλιο, που ξεκίνησε το 2018 στο Κανάλι της Βουλής και δίνει παρόν συνήθως κάθε Κυριακή βραδάκι και καμιά φορά Σάββατο απόγευμα. Αν και παίζει δίχως αντιπάλους, μιας και είναι η μοναδική τηλεοπτική εκπομπή για βιβλία, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να είναι μία καλή εκπομπή που συχνά την παρακολουθώ.

Η εκπομπή ξεκινάει με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή, που στο πρώτο μισάωρο πάνω κάτω, παίρνει συνέντευξη από έναν συγγραφέα. Μετά ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κρίνει ένα καινούργιο βιβλίο και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου παρουσιάζει στο τέλος τρία τέσσερα νέα βιβλία. 

Στις 9.3.24 ο Μ.Πιμπλής είχε καλεσμένο τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, και πιστεύω ότι είναι μία πρόκληση για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της κατοχής στην Αττική. 

Για όσους προτιμούν το γραπτό λόγο από την τηλεοπτική εικόνα, έχουμε μία πρόσφατη καλή συνέντευξη που πήρε η Αργυρώ Μποζώνη από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη  lifo.gr/vivlio  

* Τα Δημοφιλή της Σταγόνας είναι ένα θέμα που υπάρχει στην αρχική της σελίδα και βρίσκεται πάνω πάνω. Σ'αυτό βρίσκονται εκείνα τα 12 άρθρα που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες επισκέψεις. Κάθε άρθρο μπορεί να υπάρχει στα Δημοφιλή το πολύ 2 μήνες από τη στιγμή της ανάρτησής του στη Σταγόνα. Τόσο η είσοδός τους όσο και η έξοδός τους γίνεται βάσει ενός αλγορίθμου, που σημαίνει αυτόματα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 19:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση