Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 19:29

Όσοι ξέρουν ότι η κίνηση βοηθάει σώμα-νου και ψυχή τι κάνουν;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ets10Αλίκη Πανοπούλου. Aν το σώμα του ανθρώπου είχε δημιουργηθεί για να κάθεται, πολύ πιθανόν να είχε σχήμα καρέκλας. Αντίθετα, είναι φτιαγμένο για να κινείται και να δημιουργεί. Ο σημερινός τρόπος ζωής όμως μας δίνει πολύ λίγες ευκαιρίες για κίνηση, τόσο στους τόπους εργασίας όσο και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ως επί το πλείστον “καθιστική” αυτή ζωή είναι σημαντικός παράγοντας για την αύξηση κρουσμάτων παχυσαρκίας, διότι στερεί το άτομο από τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης.

 

Κάθε κίνηση είναι στην ουσία είναι ένα είδος άσκησης, και δεν είναι απαραίτητο να ντυθούμε με φόρμες γυμναστικής και να πάμε στο στάδιο ή στο γυμναστήριο για να ασκηθούμε. Ενας περίπατος, κάποιο χόμπι που περιλαμβάνει χειρωνακτική εργασία, οι συνήθειες που μας κάνουν να κινούμαστε αντί να καθόμαστε ωφελούν πάντα τον οργανισμό. 

 Για παράδειγμα, αντί να παίρνουμε τη συγκοινωνία ή το αυτοκίνητο για να διανύσουμε διακόσια μέτρα για ψώνια, είναι προτιμότερο να περπατήσουμε. Αντί για ασανσέρ, είναι προτιμότερες οι σκάλες. Αντί για το τάβλι, είναι προτιμότερη η κηπουρική και αντί για την τηλεόραση, ένας περίπατος στην εξοχή.

Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη της άσκησης είναι ο ρόλος που παίζει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ενώ η αιματική κυκλοφορία διευκολύνεται από την αντλία που λέγεται καρδιά, το λεμφικό σύστημα, που είναι το σύστημα “αποχέτευσης” των τοξινών από το σώμα, στερείται τέτοια αντλία. Αντίθετα, οι πατούσες των ποδιών είναι οι αντλίες που ενεργοποιούνται με το περπάτημα και βοηθούν το λεμφικό δίκτυο να αδειάσει από τις τοξίνες, που είναι υποπροϊόντα του μεταβολισμού και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ταυτόχρονα, όταν περπατάμε και ασκούμαστε ενεργοποιούνται τα λιποδιαλυτικά ένζυμα, τα οποία παραμένουν ενεργά για περισσότερες από δώδεκα ώρες. Αν λοιπόν κάθε δώδεκα ώρες εκτελούμε κάποια σωματική δραστηριότητα, θα καίμε συνεχώς λίπος. Οταν καθόμαστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα και εξακολουθούν να αυξάνονται.

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι πολλά και τεκμηριωμένα:

 

■ Αυξάνει την ενέργεια και το οξυγόνο στα κύτταρα.

■ Βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει την καρδιά.

■ Επιταχύνει την αποτοξίνωση, όπως ήδη είπαμε, κινητοποιώντας το λεμφικό σύστημα.

■ Δυναμώνει τα οστά και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

■ Βελτιώνει τον μεταβολισμό, τη λιποδιάλυση και τις κυτταρικές καύσεις.

■ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

■ Διευκολύνει την απορρόφηση και τη χρήση των ορθών μορίων.

■ Ισορροπεί τις ορμονικές εκκρίσεις.

■ Τονώνει τους μυς.

■ Εξαφανίζει τις τάσεις μελαγχολίας και άγχους και προάγει το αίσθημα της ευεξίας.

■ Εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος.

Επίσης είναι εμφανές ότι το να περιμένουμε να αδυνατίσουμε μειώνοντας απλώς τις θερμίδες ή παίρνοντας “μαγικά” χάπια είναι αφέλεια και αυταπάτη πρώτης τάξης.

Το πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία μας το αντιλαμβανόμαστε επίσης όταν σκεφτούμε ότι για να εισχωρήσουν οι θρεπτικές ουσίες στις διάφορες κλειδώσεις του σώματος και σε μέρη όπου δεν υπάρχει αρκετή αιματική κυκλοφορία απαιτείται κίνηση. Οταν, για παράδειγμα, λυγίζουμε το χέρι στον αγκώνα δημιουργείται ένα είδος άντλησης και όταν το ανοίγουμε τα ορθά μόρια εισέρχονται στην κλείδωση για να τη θρέψουν.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όσο πιο ήπια, πιο αρμονικά και πιο τακτικά γίνεται μια άσκηση τόσο πιο ωφέλιμη είναι για το σώμα μας. Πολλές κλινικές έρευνες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι το τάι-τσι, το κινεζικό σύστημα απαλών και αρμονικών κινήσεων ολόκληρου του σώματος, αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 50%. Επίσης, πολλά άτομα που ασκούνται έτσι τακτικά ισχυρίζονται ότι τους βοηθά, εκτός των άλλων, να αδυνατίσουν και να ελέγξουν αποτελεσματικά το βάρος τους».

● Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Μηνούδη «Βίβλος υγείας», εκδόσεις Κέδρος 2009.

skoutellariaΣκουλετάρια

Η Σκουτελλάρια (Scutellaria lateriflora), Skullcap, είναι ένα μικρό φυτό που κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική, φτάνει σε ύψος τα 45 εκατοστά και χρησιμοποιείται ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθητικό του ύπνου.

Περιέχει φλαβονοειδή γλυκοσίδια (ανάμεσά τους η σκουτελλαρίνη και η σκουτελαρεΐνη), ίχνη πτητικού ελαίου, πικρό στοιχείο.

Είναι ένα φυτό πολύτιμο σε προβλήματα του νευρικού συστήματος. Ηρεμιστικό, τονωτικό του νευρικού συστήματος, αντισπασμωδικό, πικρό, περιορίζει το άγχος, την κατάθλιψη και τους νευρικής φύσεως πονοκεφάλους.

Η Σκουτελλάρια βοηθάει εξαιρετικά τη νευρική εξάντληση, στηρίζοντας και θρέφοντας το νευρικό σύστημα. Λόγω του ότι είναι αντισπασμωδική και ηρεμιστική, ενδείκνυται για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τον πονοκέφαλο, το στρες και την αϋπνία.

Από την ιστοσελίδα: «Η τροφή μας το φάρμακό μας».

Πηγή:  efsyn.gr/nisides  

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση