Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 03:19

5 χρόνια κλείνει το "Βιβλιοβούλιο", η μοναδική και καλή τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vivlio3Πέντε χρόνια ζωής συμπλήρωσε η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», στο Κανάλι της Βουλής, εκπομπή που φιλοξενεί συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, ανθρώπους του βιβλίου γενικότερα και επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή.

Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί περί τις 140 εκπομπές με ισάριθμους καλεσμένους, οι 10 από τους οποίους ήταν ξένοι. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί και συζητηθεί στο πλαίσιό της πάνω από 600 βιβλία.

 

Την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής έχει ο Μανώλης Πιμπλής, κριτική βιβλίου κάνει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ εκδόσεις της πρόσφατης παραγωγής παρουσιάζει η, εδώ και χρόνια, συνεργάτιδα της LiFO, Σταυρούλα Παπασπύρου.

Αυτή την εβδομάδα, το Βιβλιοβούλιο, που μεταδίδεται από τη Βουλή-TV κάθε Κυριακή στις 20:15, φιλοξενεί τον ιστορικό Αντώνη Μόλχο. 

Ο Αντώνης Μόλχο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939. Από τα 4 μέχρι και τα 6 του χρόνια (1943-1945) έζησε διατρέχοντας απόλυτο κίνδυνο από τους ναζί, λόγω του εβραϊκού θρησκεύματος της οικογένειάς του, ενώ βρέθηκε να κρύβεται είτε σε μοναστήρια, είτε φιλοξενούμενος από χριστιανικές οικογένειες.

 

Αργότερα έζησε στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ιταλία. Δίδαξε Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Michigan State University, στο Brown University και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Βασικό αντικείμενο μελέτης του είναι η ιστορία του κράτους στην ύστερη μεσαιωνική και πρώιμη νεοτερική Ιταλία. Έχει επίσης ασχοληθεί με τα εμπορικά δίκτυα στην πρώιμη νεοτερική Μεσόγειο, με την ιστορία της οικογένειας και του γάμου καθώς και της γραφής και της σκέψης.

Ο Αντώνης Μόλχο ζει σήμερα μεταξύ Αθήνας και Φλωρεντίας. Το βιβλίο του «Η Κοινοτοπία του Καλού» (εκδ. Πατάκη) τιμήθηκε το 2023 με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.Στην «Κοινοτοπία του Καλού» ο Αντώνης Μόλχο εξιστορεί το βασανιστικό αλλά και μυθιστορηματικό τρόπο με τον οποίο η οικογένειά του ξέφυγε από τη ναζιστική φρίκη, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, και σε περιπτώσεις ανθρώπων που τη βοήθησαν να σωθεί.

Πηγή:  msn.com/el-gr/news/other  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 03:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση