Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 19:20

Από τα λίγα ξένα τραγούδια που άκουσα το 2023, έξι που με άρεσαν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

CyrusΜε επιχειρήματα και αναλύσεις, με σοφίες, παρατηρήσεις και καπάκι οι ενθουσιασμοί είναι δύσκολο να πείσεις οποιονδήποτε να του αρέσει κάτι που αρέσει σ'εσένα, ιδιαίτερα αν αυτό είναι έργο τέχνης. Γενικά βοηθάει πάντως να μπαίνεις στον κόπο για να εξηγείς τι είναι αυτό που σου αρέσει και γιατί και αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει ενδιαφέρον τουλάχιστον για σένα. Ακόμα και όταν το ίδιο έργο αρέσει σε άλλους, γιατί έχω παρατηρήσει ότι συχνά αρέσει για διαφορετικούς λόγους. Έχω όμως διαπιστώσει ότι σε περιπτώσεις που γενικά οι γνώμες αποκλίνουν για ένα συγκεκριμένο έργο, γνώμες που στη τελική έχουν να κάνουν με το γούστο και την ομορφιά και η διαφωνία εξακολουθεί να αντέχει, έστω και με μεταλλάξεις/μετασχηματισμούς, το τελευταίο και αδιαπραγμάτευτο μη επιχείρημα είναι το "γιατί έτσι μου αρέσει ρε φίλε" και στο κάτω κάτω της γραφής για όλους ισχύει η αρχαία λαϊκή ρήση "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", που είναι η τελεία και παύλα του διαλόγου.

Πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη. Τα έξι ξένα τραγούδια του '23 που μου αρέσουν και τα θυμάμαι, μάλλον γιατί τα άκουσα πολλές φορές. Τραγούδια πάντως που με άγγιξαν με το πρώτο άκουσμα. Τις περισσότερες φορές όμως τα άκουγα όχι επιλέγοντάς τα και ακούγοντάς τα τους έδινα σιγά σιγά μεγαλύτερη προσοχή. Αυτά είναι τα: 

Sweet Sounds Of Heaven (Edit) | Feat. Lady Gaga & Stevie Wonder | Lyric Video , και όχι μόνο τιμής ένεκεν, μιας και πρόκειται για ένα από τα 12 νέα και καλά τραγούδια των Rolling Stones που περιλαμβάνονται στο νέο τους άλμπουμ Hacnney Diamonds, που το έφτιαξαν στα ογδόντα τους παρακαλώ!!! 

Black Pumas - More Than A Love Song  , με ρέοντα ρυθμό από κινήσεις της καθημερινότητας ξεφεύγει από τα γνωστά κόλπα της ρυθμικής νέγρικης μουσικής. 

boygenius – Not Strong Enough, μου θύμισε τα παλιά τραγούδια που μου άρεσαν όταν ήμουν νέος. Είναι παράξενο πάντως που στο Not strong enough έχουμε τρεις κοπελλίτσες που παίζουν και χαίρονται ενώ οι τροβαδούροι προπάτοροί τους από τα χρόνια του '70, πιο πολύ θλίψη έβγαζαν, ακόμα κι όταν αντηχούσαν το διάχυτο πνεύμα της διαμαρτυρίας. 

Everything But The Girl - Nothing Left To Lose  Θες γιατί έχει και υπότιτλους (ως συνήθως χάλια μεταφρασμένους από γκούγκλ), θες γιατί το βίντεο καταφέρνει να μην γίνεται κοινότυπο και το τραγούδι, θες γιατί παίζει η πολυφυλετική νεανική αμερική με τους ρυθμούς της σε ένα λαϊκό μαγαζί

Mitski - My Love Mine All Mine   ναι, είναι αλήθεια, το ένιωθα ότι με αγκάλιαζε χαλαρά τις νύχτες με αϋπνίες. 

Μάιλι Σάιρους- Flowers. Είναι πάντως περίεργο γιατί ενώ μου άρεσε δεν θα έπρεπε έστω και λίγο να με γοητεύσει η πρωταγωνίστρια; Όμως δεν με γοήτευσε, πιο πολύ γιατί δεν ταιριάζει το στυλ της με την θηλυκότητα που με ελκύει, κι έτσι δεν με κέρδισε αυτή η απελεύθερη γυναικεία έκφραση, όπως αυτή εκφράζεται και στους στίχους. Υπάρχει ένα ελληνικό τραγούδι που το ρεφρέν του "στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και από μόνη σου αγαπιέσαι " ακουγόταν από τον τραγουδιστή ως ψόγος στην αγαπημένη του, ενώ στο flowers από την Σάιρους ως έπαινος στην γυναικεία υπόστασή της. Σκέφτομαι ότι τελικά πιο πολύ μου άρεσε το Flowers για τη τραγουδιστική πλευρά του, δηλαδή κάθε φορά που το άκουγα μου έβγαινε να το τραγουδήσω και να το χορέψω. Και επιπροσθέτως μου αρέσει για τη χροιά και τους τόνους ης φωνής της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 08:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση