Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 17:11

Ο Καουρισμάκι, ο Λόουτς και η Proletkult του 21ου αιώνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

fallenΑυτό το μήνα προβάλλονται στις οθόνες των κινηματογράφων Αθηνών Πειραιώς και περιχώρων δύο ταινίες που αποπνέουν ποίηση και πάθος και που με έφεραν πολύ κοντά σε ανθρώπους που σε σχέση με μας τραβάνε μεγάλα ζόρια στην τρέχουσα καθημερινή τους ζωή. Ταινίες που κατάφεραν να συντονιστώ όχι μόνο με την καρδιά των πρωταγωνιστών τους αλλά και με την ψυχή τους, αυτή που δίνει μάχες για να στάξει λίγο δικό τους φως στα εντός κι εκτός σκοτάδια τους.

Πρόκειται για τις ταινίες "Πεσμένα φύλλα" του 66χρονου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι και "Η τελευταία πάμπ" του 87χρονου Άγγλου Κεν Λόουτς, που δήλωσε ότι αυτή είναι η τελευταία του ταινία.

 

Με άλλα λόγια πρόκειται για δυο ταινίες κεράσματα των αειθαλών αυτών σκηνοθετών προς όλους όσους τους βγαίνει να συνυπάρχουν έξω στη ζωή με ανθρώπους ακόμα και διαφορετικούς απ'αυτούς. Κάπως έτσι αποκτούν την ακριβή γνώση ότι αυτή η κίνηση βοηθάει να ανθίσουν μέσα τους και γύρω τους πράματα και να συμβούν θάματα. fallen1Να, όπως όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, βιώνουν μία όαση να φυτρώνει από το τίποτα στην έρημο των πολύβουων πόλεων και κωμοπόλεων.

ΚΙΜΠΙ. Απλές κινηματογραφικές ιστορίες που θυμίζουν πως το μόνο που σώζει τους τσακισμένους ανθρώπους είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί το 9 λεπτών podcast.

 

© Ηχοληψία/μιξάζ/μουσική επιμέλεια: Αντώνης Παπαβομβολάκης (Music Row Studio)

Διαβάστηκε 960 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 09:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση