Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 19:26

ΟΗΕ: Λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ για Ισραήλ και Παλαιστίνη

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gouteresΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την Τετάρτη από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς μια λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. 

 «Είναι καιρός να προχωρήσουμε με αποφασιστικό, μη αναστρέψιμο τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Τατιάνα Βαλόβαγια, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφωνώντας ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μεταδίδει το Reutetrs. 

 Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών». 

Οι εκκλήσεις για λύση δύο κρατών έχουν αυξηθεί μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξέσπασε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία περιλαμβάνει τις τοποθεσίες της Ιερής Πόλης που είναι ιερές για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς, να είναι η πρωτεύουσα του κράτους τους. Το Ισραήλ λέει ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η «αδιαίρετη και αιώνια» πρωτεύουσά του.

Ο Ibrahim Khraishi, παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε ότι η τρέχουσα σύγκρουση λειτούργησε ως αφύπνιση για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών.

«Η λύση των δύο κρατών είναι δύσκολη μετά την (ισραηλινή) διευθέτηση και συρρίκνωση (του εδάφους), αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή εάν υπάρχει βούληση», είπε. «Τώρα είναι η στιγμή. Και παρεμπιπτόντως είναι καλό για το Ισραήλ. Εάν δεν δεχτούν την ιδέα, θα είναι πολύ αργά για αυτούς, όχι για εμάς».

Νέο σφυροκόπημα στη Γάζα – Πάνω από 100 νεκροί και διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 19:59

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση