Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 18:56

Σχετικά με την επιστολική ψήφο και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

epistolikiΣύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο αφορούν στην εκλογή ευρωβουλευτών, την διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, την εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και τέλος την διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή. 

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Λιβάνιος περιέγραψε την όλη διαδικασία, αναφέροντας ότι στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία. 

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και η προθεσμία της αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει.

Οι φάκελοι θα αρχίσουν να στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχτούν μετά από διαγωνισμό.

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 10:39

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση