Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 12:02

Ο αντιφασισμός ως μαϊντανός;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πάλι καλά που τα βρήκαν και θα οργανώσουν από κοινού μια ακόμα Αντιφασιστική διαδήλωση στον Πειραιά το Σάββατο 9/11. Το ραντεβού είναι στην πλατεία Κοραή, στις 12μ.μ. Πάλι καλά που τα βρήκαν, ποιοι; Οι έξι αντιφασιστικές κινήσεις και ομάδες της πόλης μας. Αν κι εσείς, αναρωτιέστε πως γίνεται και ενώ το επίμαχο σημείο είναι η αντίδραση στην δράση και την ιδεολογία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής,

 

να υπάρχουν τόσες αγεφύρωτες διαφορές, που γίνονται αιτία να δημιουργηθούν τόσα ξεχωριστά μέτωπα, τότε είμαστε στην ίδια πλευρά. Ίσως αυτός ο κατακερματισμός να είναι συνέπεια μιας ανίατης αρρώστιας των αριστερών Ελλήνων, που το έχουν στο αίμα τους, όταν ο κόσμος χάνεται αυτοί να ψειρίζουν τη μαϊμού. Ας είναι και ας πούμε πως αυτό που τελικά μετράει είναι η διάθεση των αγωνιστών του Πειραιά να μην επιτρέψουν να γίνει η κοινωνία μας ζούγκλα.

Ποια είναι τα αιτήματα αυτού το μεγάλου - όπως προσδοκούν - αντιφασιστικού συλλαλητηρίου; Με λόγια απλά, τα βασικά αιτήματα είναι «να κλείσουν τα ορμητήρια των νεοναζί δολοφόνων, να πάρουν δρόμο από τα σχολεία και τις γειτονιές και να πέσει τώρα η ρατσιστική - μνημονιακή κυβέρνηση». 


«Με λίγα λόγια ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, που είναι οι εξής: 

Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο, Μαθητές & Καθηγητές από σχολεία του Πειραιά, Εργαζόμενοι στο δήμο, 5μελής γιατρών Τζανείου, Φοιτητικό σχήμα Contra Rossa (ΠΑ.ΠΕΙ), ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας - Κερατσινίου, ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Για την επιτυχία μιας αγωνιστικής κινητοποίησης έχουμε μάθει πια πως σημαντικό ρόλο παίζει  και το τάιμιγκ. Υποστηρίζω πως δεν είναι καθόλου καλό το τάιμινγκ για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Μετά τη δολοφονία των δύο νεαρών Χρυσαυγιτών και λαμβάνοντας υπ' όψη ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι δολοφόνοι, μ'έχει πιάσει ένα απροσδιόριστο μούδιασμα που με κάνει να υποστηρίζω πως αυτήν την περίοδο το πλέον βασικό είναι η περίσκεψη. Η περίσκεψη λέω, τουλάχιστον σ'αυτό το θέμα. Θεωρώ πως έστω και ενστικτωδώς θα περάσει από το μυαλό αρκετών καλοπροαίρετων αντιφασιστών, η "σκέψη", ότι μια διαδήλωση αυτή τη στιγμή εναντίον της Χ.Α, που πενθεί κι αυτή, μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα και ν'αποδειχθεί μπούμεραγκ. Διαισθάνομαι ότι θα υπάρξουν επίσης αρκετοί ευαίσθητοι πολίτες που θα καταλογίσουν σ'αυτήν την πορεία μια διάθεση πρόκλησης και ως εκ τούτου θα κρατήσουν τις αποστάσεις τους από την αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων που θρηνούν θύματα. Οι καλοπροαίρετοι αντιφασίστες είναι πιο πιθανόν αυτήν την κρίσιμη περίοδο να κρατηθούν μακριά από μία κόντρα που κυρίαρχο μοτίβο της είναι η αναζωπύρωση κλίματος εμφυλίου, όπου αυτό που είναι και το πιο επικίνδυνο είναι η κιτς γραφικότητά του. Ένα νηφάλιο βλέμμα εύκολα θα διακρίνει πως η εν δυνάμει μαχόμενη κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση και το πιο φυσικό είναι να δώσει προτεραιότητα σε άλλα θέματα, από το να πάρει θέση ανάμεσα σε δυο ματωμένα μέρη που φαίνεται να ακονίζουν μαχαίρια. Θεωρώ πως η στάση της απόστασης, αν επιλεγεί από τον πολύ τον κόσμο, θα είναι πάνω απ'όλα το αποτέλεσμα μιας σοφίας που έχει προκύψει από τη συνομιλία της συγκυρίας με την ιστορία. 

Ίσως να υπάρχουν αρκετοί που έχουν τη γνώμη πως ο αντιφασισμός που προβάλλεται και μας καλεί σε δράση, είναι ο μαϊντανός όλων αυτών των δραστήριων κινήσεων με τα ενθουσιώδη μέλη που αγωνίζονται για το κλείσμο των γραφείων της Χ.Α στον Πειραιά, αλλά και για την πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης. Έχουν αποφασίσει οι συναθροιζόμενοι στις συνελεύσεις τους, πως πολεμάς σωστά τον φασισμό, όταν πολεμάς τη μήτρα που τον γέννησε. Μάλιστα. Και η μήτρα, στη συγκυρία αυτή, είναι η δικομματική κυβέρνηση, είναι η Ευρωζώνη, είναι ο καπιταλισμός, είναι η εξουσία, είναι όλα και τελικά τίποτα. Γι'αυτό οι κινήσεις που πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός αντιφασιστικού μετώπου εξακολούν να λένε ότι έλεγαν, προσθέτοντας στις ιδέες τους μετά το δολοφονία του Π.Φύσσα και την πάλη κατά του φασισμού. Είναι πολύ πιθανόν ένας απαιτητικός νους να παρομοιάσει τον αντιφασισμό τους σαν το τυρί στη φάκα. Θα έχει άδικο;

Προσωπικά πιστεύω πως το κατ'εξοχήν αντίπαλο δέος του φασισμού στην πράξη είναι η δημοκρατία. Όσο κι αν καταφέρνει ο νεοναζισμός να περνάει σε ένα μεγάλο πλήθος τις αντιλήψεις του, η δημοκρατία θα πρέπει να είναι εκεί για να επιτρέπει στους αντιπάλους του να τον πολεμούν μέσα στην κοινωνία και με τα όπλα του λόγου και των επιχειρημάτων. Προφανώς έχουμε στο μυαλό μας μια άλλη δημοκρατία, κι όχι όπως τώρα όπου οι σημαντικές αποφάσεις που μας αφορούν, είναι τύπου διαταγές των νεοφιλελεύθερων της Μέρκελ, αυτών που τώρα ηγεμονεύουν στην ευρωζώνη. Αλλά και της κυβέρνησή μας, που έχει γίνει άπαιχτη στο να εφευρίσκει τρόπους για να αφυδατώνει μια ήδη κολοβή δημοκρατία. Τελευταίο καραμπινάτο παράδειγμα δεν είναι τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ;. Καλό όμως είναι να θυμόμαστε ότι οι αντιφασιστικές δυνάμεις στο παρελθόν, εκτός των άλλων είχαν αναλάβει αυτοβούλως και το βάθαιμα και το πλάταιμα της δημοκρατίας. Δεν επείγει να το κάνουμε και τώρα;

Ένα τέτοιο πανοραμικό, χαλαρό, αλλά ουσιαστικό κοίταγμα του φασισμού, μέσα από την μαχόμενη δημοκρατία - το μικρότερο κακό από όλα τα πολιτεύματα, - είναι δυνατόν να θέσει σε κίνηση άλλες διεργασίες μες την κοινωνία και στις οργανώσεις της που προσπαθούν να την εκφράσουν. Και που ίσως αυτές πετύχουν να γίνει αυτό το κίνημα πλατύ κι αποτελεσματικό. Νομίζω επίσης, πως μπορεί να κερδίσουμε κάτι, αν δούμε την πληθώρα των αντιφασιτικών συλλατηριών που έγιναν τον τελευταίο καιρό, μέσα από το απόφθεγμα "το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο θεός". Όπου θεός στην φάση αυτή είναι ο λαός. 

Ηλιοφάνεια θα έχουμε το Σάββατο στον Πειραιά. Μακάρι και στα μυαλά μας. Απαραίτητη για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε όλα όσα μας ξεπερνούν, όπως κι όλα όσα ανασαίνουν στις απορίες μας. Γιατί  αυτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να μας βοηθήσουν να αντιπαλέψουμε με δύναμη το σκοτάδι του νεοναζισμού και τη φρίκη του.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 22:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση