Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 19:24

Υπογράφηκε το συμβόλαιο για την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dikastiko peiraia 1Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον η δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, καθώς υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την οποία η Δημοτική Αρχή ήταν μέρος μιας κοινής προσπάθειας  μαζί με τον Δικαστικό-Δικηγορικό κόσμο της πόλης. 

 Το συμβόλαιο μεταβίβασης για την αγορά του ακινήτου υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., Πάνο Αλεξανδρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλία Κλάππα.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

 Δικαστήρια Πειραιά: Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου

dikastiko peiraiaΤο εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου και υπογράφηκε η σύμβαση, «η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ακόμη, σημειώνεται ότι το προς ανέγερση κτίριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου.                                                                                                                                                                                            Μια πικρή αλήθεια με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Πως θα είχαν δικαστήρια εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να πληρώσουν 81 εκατ. ευρώ  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 10:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση