Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 18:02

Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ για την περιοχή της Ανάπλασης θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας την Τρίτη 14.11, στις 7.30 μ.μ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi3Στις αρχές του '22 η Δημ.Αρχή και συνακόλουθα και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας, αποφάσισαν επιτέλους να αναθέσουν στο ΕΜΠ μία πολεοδομική έρευνα που αφορά την περιοχή των 640 περίπου στρεμμάτων στην Ανάπλαση Δραπετσώνας Κερατσινίου. Ένας σημαντικός λόγος ήταν να κατατεθεί αυτή η μελέτη ως όπλο υπεράσπισης της απαλλοτρίωσης των 220 στρεμμάτων των Λιπασμάτων από την Περιφέρεια - Δήμο στο ΣτΕ λόγω της προσφυγής της Εθνική Τράπεζας γι'αυτήν την απαλλοτρίωση.

 Πληροφορίες: Το ερευνητικό πρόγραμμα “Επιστημονική στήριξη του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας

στην πολεοδομική έρευνα και τον σχεδιασμό της ζώνης ανάπλασης περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας” ανετέθη

στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και στο Εργαστήριου Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του

Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από τον

Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας βάσει της από 24/01/2022 Προγραμματικής Σύμβασης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα εκπονήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 και ολοκλήρωσε

το πλαίσιο τεκμηρίωσης/υποστήριξης της κατάθεσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)

της ζώνης ανάπλασης περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας σε επίπεδο τεχνικής προέγκρισης. Η

συμβουλευτική επιστημονική συνδρομή της ερευνητικής ομάδας προς το Δήμο ΚερατσινίουΔραπετσώνας στη

διαδικασία ολοκλήρωσης του ΕΠΣ θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης.

Την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν οι: Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος), Ρένα Κλαμπατσέα, Καθηγήτρια ΕΜΠ (κύρια ερευνήτρια), Πολίνα Πρέντου, MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, ΥΔ ΕΜΠ (συντονίστρια έρευνας), Δήμητρα - Αθανασία Λιτσάρδου, Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, Άννα Λάμπρου, MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, ΥΔ ΕΜΠ, Αλεξάνδρα Μούργου, Δρ. ΑρχιτέκτωνΠολεοδόμος ΕΜΠ, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου-Μπράτη, MSc Αρχιτέκτων, ΥΔ ΕΜΠ, Άρης Χάιδας, φοιτητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Σχολής Μηχανικών Παν. Πελοποννήσου. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργάστηκε η COMMONSPACE ΣΥΝ. ΕΡΓ., και οι Κώστας Βουρεκάς, MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, Θάνος Ανδρίτσος, MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, Γιάννης Παρασκευόπουλος, MSc Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, GIS Expert και Διονυσία Κούτση, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΘ, MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΜΠ. Την ευθύνη της Γραμματειακής Διαχείρισης είχε η Άννα Γκουτίδη από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ. 

Η μελέτη αυτή παραδόθηκε λίγο πριν τις εκλογές στο Δήμο και την ερχόμενη Τρίτη 14.11 θα παρουσιαστεί στις 7.30 μ.μ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει ζωντανά αυτήν την παρουσίαση μπορεί να το κάνει μέσω του youtube γράφοντας : "Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας 14/11/23". 

Η μελέτη αυτή είναι μία πρώτη επιλογή για να φτιάξει ο δήμος μια ολοκληρωμένη πολεοδομική - χωροταξική - οικονομική μελέτη όπως ορίζει ο νόμος. Κι αυτό είναι ένα από κάθε άποψη ένα σημαντικό βήμα για όλη την πόλη ως προς τι θα γίνει σ'αυτήν την περιοχή, με ποια κριτήρια, προτεραιότητες και κανόνες.  

Το σωστό είναι να αναρτηθεί η μελέτη αυτή στην σελίδα του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν να την διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται. Και το επόμενο βήμα είναι να γίνει μία καλή διαβούλευση με φορείς, συλλόγους, παρατάξεις και δημότες, με στόχο η απόφαση που θα παρθεί όπως δήλωσε ο δήμαρχος από το Δ.Σ τον Μάρτιο του '24, να είναι όσο γίνεται πιο καλή για το συμφέρον της πόλης και το κοινό καλό των δημοτών.  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 10:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση