Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 16:21

O Δήμος Πειραιά στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα Διεθνούς Αστικής & Περιφερειακής Συνεργασίας (IURC)

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas21Σ.Δ. Η γνώμη μου από τη συμμετοχή μου τις προηγούμενες δεκαετίες σε διαφόρων θεμάτων ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα και εκδηλώσεις είναι πως σε αρκετά από αυτά κάτι τρέχει. Είναι σ'αυτά που οι αρμόδιοι παράγοντες δούλεψαν σκληρά με αποτέλεσμα να προσφέρονται στους καλεσμένους ερεθίσματα που αν τους δώσουν οι εκπρόσωποι χώρο και χρόνο μπορεί να προκύψει η αρχή μιας αλλαγής και σε αυτούς που συμμετείχαν και στον φορέα που εκπροσωπούσαν. Πάνω κάτω αυτό είναι το καλό σενάριο. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε στους μήνες/χρόνια που έρχονται κάποια συγκεκριμένα και σημαντικά

για την πόλη αποτελέσματα λόγω της συμμετοχής του δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα Διεθνή Αστική και και Περιφερειακή Συνεργασία (IURC).

 Το IURC είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που οι αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη του συνεχίζουν την προσπάθεια για την αποκεντρωμένη διεθνή αστική και περιφερειακή συνεργασία στους τομείς της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και της καινοτομίας σε χώρες και περιοχές εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την εξωτερική διάσταση της Ευρώπης.

Φέτος, περισσότερες από 200 πόλεις και περιφέρειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική συμμετείχαν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος IURC που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 23-24 Οκτωβρίου 2023.    

Τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος  Εξωστρέφειας, Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Ανδριάνα Ζαρακέλη,  η οποία  αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων και  βέλτιστων πρακτικών για την αστική περιβαλλοντική ανάπτυξη με επίκεντρο την οικολογική μετάβαση, τη Γαλάζια Ανάπτυξη και την Πράσινη Συμφωνία.

Η εκδήλωση είχε παράλληλα στόχο να αναδείξει τις μελλοντικές ευκαιρίες υποστήριξης των πόλεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα «European Urban Initiative» και «Horizon Europe», όπου το πρώτο αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων, γνώσεων και πολιτικών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και το δεύτερο στην έρευνα και καινοτομία.

Η Αντιδήμαρχος κα Ανδριάνα Ζαρακέλη στην τοποθέτησή της,  μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια των τριών ετών συνεργασίας του δήμου μας με το Πουέρτο Μοντ (πρόκειται για την πόλη-λιμάνι της Χιλής με το οποίο ο Δήμος Πειραιά είναι εταίρος στο πρόγραμμα IURC) καταλήξαμε ότι η κατανόηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών. Συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που υλοποιούνται στον Δήμο Πειραιά και αφορούν τις φυσικές λύσεις στη δημιουργία ανθεκτικών αστικών οικοσυστημάτων σε δημόσιους χώρους (EUPOLIS), αλλά και τη γαλάζια οικονομία ως αναπόσπαστη αστική στρατηγική, στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων παραγωγικών και τεχνολογικών ιδεών (BLUE GROWTHBLUE ACTBLUE LAB)».

Για εικόνες από την εκδήλωση και φωτογραφίες στον σύνδεσμο: https://www.iurc.eu/2023/10/25/the-end-of-the-beginning-leaders-gather-for-iurc-final-event/

Πηγή:  e-ota.gr/trending  

Kαι  Ο Δήμος Πειραιά «κέρδισε» το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 19:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση