Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 08:11

Λειτουργία ομάδων πρόληψης της άνοιας στα ΚΑΠΗ του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας από 31.10. 23

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kerdra1Η ΆΝΟΙΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δημόσιας υγείας, καθώς έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, δεδομένης και της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπινου πληθυσμού.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας, 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών/μελών της οικογένειάς του, η πάθηση αφορά άμεσα 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Η Ευαισθητοποίηση της κοινότητας, η Πρόληψη, η έγκαιρη Διάγνωση και η  επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, παράλληλα με τη Φροντίδα των ασθενών και την Εκπαίδευση και Υποστήριξη των φροντιστών τους, συνιστούν βασικές παραμέτρους της ολιστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης της άνοιας. 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των παραπάνω και σε συνέχεια των δράσεων του Τμήματος Προστασίας 3ης Ηλικίας του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ, θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ της άνοιας, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών προγραμμάτων σε ηλικιωμένα άτομα που διαβιούν ανεξάρτητα στην κοινότητα.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΙΝΑΙ: να είναι κάποιος /κάποια άνω των 60 ετών, να έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης, οι γνωστικές του/της λειτουργίες να είναι φυσιολογικές και να δεσμευτεί να παρακολουθήσει συστηματικά το Πρόγραμμα. Όλα αυτά αξιολογούνται μέσω των σύντομων ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ που έχουν ήδη ξεκινήσει και διενεργούνται δωρεάν, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή σε δημότες μας, στους χώρους όλων των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Δείτε συνημμένο το Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Τεστ Μνήμης στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση η διενέργεια του Τεστ Μνήμης για τη δυνατότητα συμμετοχή στις Ομάδες Πρόληψης).

ΣΤΟΧΟΣ των Ομάδων Πρόληψης είναι κύρια να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών ελλειμμάτων, αλλά και με πολλά παράλληλα οφέλη, όσον αφορά την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας και την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας στη διαχείριση της υγείας τους.

Οι Ομάδες Πρόληψης θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 31/10/2023 στο 1ο & 2ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου, θα λαμβάνουν χώρα μία ημέρα την εβδομάδα 1,5 ώρα/φορά και θα έχουν συνολική διάρκεια 8 εβδομάδων ανά Κ.Α.Π.Η.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ το Κέντρο Ημέρας Πειραιά & την Κινητή Μονάδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για την πολύτιμη συνεργασία και τη δωρεάν παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών του στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα ενημέρωσης:

Συνημμένα αρχεία:

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 08:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση