Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 08:46

Στα χέρια της δημοτικής αρχής το πολεοδομικό σχέδιο του Πολυτεχνείου για την περιοχή των Λιπασμάτων + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anaplasi3

Σ.Δ. Μια καλή είδηση της ημέρας είναι το γεγονός ότι ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει στα χέρια του τη μελέτη που είχε αναθέσει στις αρχές του 2022 στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Από εκεί και πέρα χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά ακόμα, μιας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πως και από ποιους θα ολοκληρωθεί και στο δια ταύτα και ποιο θα'ναι το τελικό σχέδιο.

Πάντως ένα σχέδιο τέτοιας κλίμακας, για να κουμπώσει αρμονικά με το πεντάστερο της περιοχής της Ανάπλασης, είναι φανερό ότι πέρα από την θετική/δημιουργική στάση όλων των θεσμικών παραγόντων που θα εμπλακούν, απαιτεί μια γενναία κρατική και περιφερειακή και γιατί όχι και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Απαιτεί επίσης και υψηλού επιπέδου εμπνευσμένους και έμπειρους επιστήμονες κάθε είδους και προπάντων αρχιτέκτονες, όχι μόνο κτιρίων αλλά και τοπίων, μιας και στον χώρο αυτό η μελέτη προτείνει να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο. Το τονίζουμε αυτό διότι έχει φοβηθεί το μάτι μας από την πολιτική της δημ.αρχής όσον αφορά το πράσινο. 

Όσο για τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί το έργο, ένας σημαντικότατος παράγοντας για την χώρα μας και την περιοχή μας για κάθε νέο έργο, θα σχηματίσουμε γνώμη όταν ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις που θα υλοποιηθούν. Ελπίζουμε πάντως να είναι πολλές αυτές οι νέες θέσεις εργασίας. 

Τέλος, καλό είναι πως η μελέτη αυτή, ως ένα ακόμα όπλο μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα των δημοτών ενάντια στην μελισσανιδίλα. Τονίζουμε όμως για να μην επαναπαυόμαστε, ότι το τέλος της μελισσανιδίλας δεν πρόκειται να προκύψει αυτόματα εξ αιτίας αυτής της μελέτης και δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσει το 2035 και αυτή να εξακολουθεί να ρημάζει τη ζωή σε Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα και Πειραιά. 

Καλό είναι να θυμήσουμε εδώ για την ιστορία του πράματος, ότι για να πάρει την απόφαση αυτής της ανάθεσης η δημοτική αρχή μας έβγαλε την πίστη, μιας και υποστήριζε για χρόνια πως προηγείται η απαλλοτρίωση των 220 στρεμμάτων των Λιπασμάτων και μετά θα ακολουθήσει αυτή η μελέτη για όλη την περιοχή των 550 στρεμμάτων.

Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά, για αρχή βεβαίως, μιας και το ουσιαστικό είναι ότι μια τέτοια μελέτη βρίσκεται στα χέρια του δήμου και ελπίζουμε πως, πέρα από όλα τα άλλα καλά που μπορούν να προκύψουν, θα παίξει ένα θετικό ρόλο και στην απόρριψη της προσφυγής της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ για την απαλλοτρίωση του χώρου από την Περιφέρεια Αττικής, αν βεβαίως γίνει δεκτή τώρα που η εισήγηση για την απόφαση έχει παραδοθεί προ μηνών. 

Εννοείται ότι η συζήτηση και η όποια κριτική αυτής της μελέτης θα γίνει από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Αναμένουμε να αναρτήσει ο δήμος στη σελίδα του την μελέτη αυτή για να πάρουν μία ιδέα και όσοι δημότες ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό και να φτιάξουν μια πρώτη άποψη. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της Ζώνης Ανάπλασης Περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Περιλαμβάνει το τεύχος της πλήρους τεκμηρίωσης των πολεοδομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών δεδομένων του Δήμου και της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης, την τεχνική έκθεση προέγκρισης προς νομοθέτηση σύμφωνα με το αρθρ.8, ν.4447/2016 και τα σχετικά παραρτήματα. 

Το ΕΠΣ συντάχθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βάσει της από 24/01/2022 Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 

Με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προτείνονται προς θεσμοθέτηση οι χρήσεις της ανάπλασης στην πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Αυτές περιλαμβάνουν το μητροπολιτικό πάρκο Λιπασμάτων και σημαντικές χρήσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανταπόδοσης - το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πειραιά και το Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου Περιβάλλοντος Λιμένα Πειραιά όπως και από συμβατές με την κατοικία και το αστικό πράσινο ήπιες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού, αναψυχής. 

Μετά από εκτενή έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της εκπομπής αερίων ρύπων, της πιθανότητας βιομηχανικού ατυχήματος ευρείας κλίμακας, και βάσει της οδηγίας SEVESO προτείνεται η απομάκρυνση των βιομηχανικών χρήσεων της OIL ONE και η εξυγίανση της περιοχής με νέες χρήσεις πρασίνου. 

Η κατάθεση του ΕΠΣ αποτελεί επίσης το επόμενο στάδιο για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του κενού ακινήτου της Εθνικής Τράπεζας όπως και της δημιουργίας του πλήρους μητροπολιτικού χώρου πρασίνου.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος παραλαμβάνοντας την τελική μελέτη δήλωσε: 

«Έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου Λιπασμάτων, ενός χώρου πρασίνου, πολιτισμού, και αναψυχής απολύτως απαραίτητου για όλη την πόλη μας. Μαζί του σχεδιάζουμε τη δημιουργία άλλων δύο μονάδων εξέχουσας σημασίας- του δημόσιου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πειραιά και του Κέντρου Έρευνας και Ελέγχου Περιβάλλοντος Λιμένα Πειραιά στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ινστιτούτου «Ν.Κανελλόπουλος». Θέλω να ευχαριστήσω τις επιστημονικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη συνεργασία μας και την τεκμηριωμένη μελέτη τους και να διαβεβαιώσω ότι με βάση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το όραμα δύο γενεών συνδημοτών μας για τα Λιπάσματα περνάει πλέον στο τελευταίο στάδιο της πλήρους υλοποίησης του.»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 21:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση