Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 17:47

Εντεκα ερωτοαπαντήσεις, όσο πιο απλές γίνεται, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

arkas4

Στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν για να καταλάβουμε τα βασικά αίτια της ακρίβειας - πληθωρισμού και στο να διαμορφώσουμε αιτήματα για το θέμα αυτό, για το οποίο αρχίζει να γίνεται καθαρό ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση. 

1η) Στοιχεία της Eurostat 

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός σκάλωσε, από 3,5% έπεσε ανεπαίσθητα στο 3,4% – αντιστοίχως σκάλωσε και σε όλη την Ευρωζώνη.

2η) Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τον Ιούνιο ο όγκος λιανικών πωλήσεων ήταν 7,6% μικρότερος από τον αντίστοιχο πέρυσι και 3,8% μικρότερος από εκείνον του προηγούμενου μήνα, Μαΐου. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση του όγκου των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ: 8,4% σε 12μηνη βάση και 4% από μήνα σε μήνα.

 3η) Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Ενα στα δύο εμπορικά καταστήματα στις καλοκαιρινές εκπτώσεις έκανε μικρότερο τζίρο από πέρυσι, μόνο το 18,3% μεγαλύτερο. Χειρότερη ήταν η κατάσταση στην αγορά του Πειραιά, 62% είχε μικρότερο τζίρο, μόλις 5% μεγαλύτερο. Η τάση είναι σαφής: Η ακρίβεια περιορίζει την κατανάλωση και στα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και στα τρόφιμα.

4η) Για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις

Η αιφνίδια επιβολή ευρωπαϊκών πρακτικών προκάλεσε την απόλυτη σύγχυση για τις «επαναλαμβανόμενες», τις «κλιμακωτές» και τη «μοναδική» έκπτωση, και είχε αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ο θεσμός, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις λιανικής – δευτερογενώς θα ταλαιπωρηθεί και ο τιμάριθμος, ο οποίος, για τους ίδιους λόγους, μάλλον θα εμφανιστεί περισσότερο αυξημένος τον Σεπτέμβριο. 

5η) Μια αιτία της αποτυχίας των φετινών εκπτώσεων

Οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό

6η) Γιατί καλπάζουν οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικότερα των τροφίμων όταν μειώθηκε το κόστος ενέργειας και επανέρχονται στα πρότερα επίπεδά τους οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών;

Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους παράγοντες και σας απαντήσουν με ειλικρίνεια, η απάντηση είναι «δεν ξέρουμε».

7η) Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αλυσίδα των τροφίμων – από τις εισαγωγές πρώτων υλών, την παραγωγή έως και τη μεταποίηση;

Καθένας κάνει ό,τι θέλει και ορίζει όποιο ποσοστό κέρδους επιθυμεί. Μόνο στο τελευταίο στάδιο, στη λιανική, υπάρχει προσδιορισμένο ποσοστό μεικτού κέρδους – σταθερό από το 2022.

8η) Άλλη αιτία που εξηγεί τις αυξήσεις, σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες;

Ο πληθωρισμός

9η) Στο θέμα της ακρίβειας τι μαθαίνουμε από την τελευταία ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank;

Η αύξηση των κερδών αντιπροσώπευε περισσότερο από το μισό της αύξησης του γενικού επιπέδου των τιμών, ενώ η επίδραση των ονομαστικών μισθών ήταν περιορισμένη, είτε αρνητική το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σωρευτικά, δε, μεταξύ τελευταίου τριμήνου 2019 και πρώτου τριμήνου 2023 τα κέρδη αυξήθηκαν 16%, ενώ το κόστος εργασίας μόνο 7%.

10η) Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 

Πρακτικά αυτό σημαίνει (α) πως υπάρχει πληθωρισμός κερδών και (β) πως ό,τι δόθηκε ως αύξηση μισθού, πάρθηκε πίσω διά των ανατιμήσεων. Οιαδήποτε έκτακτη δράση, λοιπόν, για τη συγκράτηση των τιμών δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει κάποιου είδους παρεμβάσεις στα ποσοστά κέρδους συγκεκριμένων κλάδων/επιχειρήσεων, που κατά κανόνα είναι πολύ μεγαλύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Αλλά αυτά είναι το ιερό δισκοπότηρο, το κίνητρο για να έρχονται κερδοσκοπικά ξένα κεφάλαια και να αγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις και γη – δεν αγγίζονται.

11η) Τι άλλο απομένει για να αντισταθμίσει την ακρίβεια; 

Απομένουν τα pass – που διευκολύνουν να πληρώνουμε τις ακριβές τιμές, επιδοτώντας εμμέσως τα υψηλά κέρδη. Αλλά, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τα δημοσιονομικά περιθώρια για τα διάφορα pass στενεύουν και σιγά σιγά, αφού διεξαχθούν δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, θα αρχίσουν να αποσύρονται.

Επειτα από τρία χρόνια που μοιράστηκαν (συχνά οριζόντια και επίσης συχνά με πελατειακά κριτήρια κι αδιαφάνεια) περίπου 60 δισ. ευρώ, αυτή η αλλαγή γίνεται αισθητή σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και, άμεσα, στην κοινή γνώμη. Η οποία, χωρίς την προσδοκία ποικιλίας επιδομάτων, αρχίζει να κρίνει με άλλα μάτια την κυβέρνηση του «41%». Γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτική.

Τα συμπεράσματα δικά σας

Σ.Δ. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις βασίζονται στο διαφωτιστικό άρθρο του Κώστα Καλλίτση  Ακρίβεια χωρίς επιδόματα  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 10:54
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση