Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 19:13

Το ΕΣΥ μαραζώνει, 5.000 αποχωρήσεις υγειονομικών σε έναν χρόνο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ygia1«Η σταθερή πορεία του κορωνοϊού δεν πρέπει να δημιουργήσει  εφησυχασμό καθ ότι το ΕΣΥ μαραζώνει λόγω μαζικών παραιτήσεων. Ο χειμώνας είναι δύσκολος λόγω της έξαρσης των ιώσεων» σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους  5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επί πλέον τους  πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023 πάλι με επίσημα στοιχεία αποχώρησαν περί τους 1.500  υγειονομικοί εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από το ΕΣΥ. 

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας» επισημαίνει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Και προσθέτει πως «ως εκ τούτων εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ  συνεχώς θα μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτών είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις  και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά  νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κ.λ.π.».

«Δεν είναι αυτό το σύστημα που θέλουμε, που δικαιούμαστε» αναφέρει καταληκτικά ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγή:  thepressproject.gr

Η φωτό είναι από μία διαδήλωση περίπου 700 χιλ. διαδηλωτών που έγινε τον Νοέμβριο του '22 στην Μαδρίτη με σύνθημα «Η Μαδρίτη ενώνεται για να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του»

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 19:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση