Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 22:10

GREEN ΣΧΙΣΤΟ: Τίτλοι τέλους στην επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό με απόφαση της ΔΙΣ + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sxisto2Σύμφωνα με το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ της ιστοσελίδας orthodoxia.info, τίτλους τέλους έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ένα από τα πλέον μεγαλόπνοα έργα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η μεγάλη επένδυση της Εκκλησίας στην περιοχή του Σχιστού που είχε ανακοινωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού, δεν θα υλοποιηθεί τελικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, σήμερα το πρωί κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανακοίνωσε στους συνοδικούς Ιεράρχες πως το έργο δεν θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε και η ΔΙΣ ομόφωνα αποφάσισε, την διάλυση της ΑΕ που είχε προς τούτο συστήσει η Εκκλησία μέσω της ΕΚΥΟ.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες αποσύρθηκαν από τους χώρους στάθμευσης του κτιρίου των κεντρικών υπηρεσιών της Εκκλησίας όλες οι μακέτες που είχαν τοποθετηθεί. 

Η επένδυση που είχε λάβει τον τίτλο «The Green Σχιστό», προέβλεπε τη αξιοποίηση κτήματος συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγμά. Ο ενθουσιασμός για το έργο ήταν πολύ μεγάλος και περιγραφόταν ως ένα «μικρό Ελληνικό», καθώς προβλέπονταν εμπορικές και οικονομικές χρήσεις, συνδυασμένες με οικιστική ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρου πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Στις λεπτομέρειές του το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, κέντρου logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου, εμπορικού κέντρου και σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, χώρους για τοποθέτηση και λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πιθανότατα φωτοβολταϊκών. Προβλεπόταν, επίσης, η κατασκευή κοιμητηρίων για Εβραίους και μουσουλμάνους.

Στην παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης γινόταν λόγος για επένδυση της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση του έργου από ίδιους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και αρχικό χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια.

Λίγους μήνες αργότερα η αναλυτική παρουσίαση στην Ιερά Σύνοδο των σχεδίων και η προσεκτικότερη μελέτη τους ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες στον σχεδιασμό και πολλά ερωτήματα για τον ρεαλισμό των εκτιμήσεων για τις οικονομικές παραμέτρους του έργου, που στην τελική ευθεία θα επιβάρυναν την Εκκλησία. Παράλληλα άρχισαν να ακούγονται από συνοδικούς ιεράρχες, που έχουν γνώση από αντίστοιχες επενδύσεις, σοβαροί προβληματισμοί για το χρονοδιάγραμμα και την τελική ανάπτυξη του έργου, με δεδομένο ότι υπήρχαν άλυτα ζητήματα που είχαν να κάνουν με θέματα όπως οι χρήσεις γης κ.λπ.

Μέχρι στιγμής η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, όμως μετά και την σημερινή απόφαση θεωρείται ζήτημα χρόνου.

Πηγή: orthodoxia.info

Σ.Δ. Αν μας ενημερώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για ποιους λόγους έκρινε πως δεν την συμφέρει αυτό το έργο που προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες, θα πέσω από τα σύννεφα. Να πω και την αλήθεια μου, δεν περίμενα από την εκκλησία να πέσει τόσο έξω στο σχεδιασμό ενός έργου που επένδυε πολλά. Τους είχα για καλύτερους και πιο ψαγμένους επιχειρηματίες. 

 Καλό όμως θα'ναι να μην πέσουν από τα σύννεφα οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, όταν κάποιοι άλλοι επενδυτές ανακοινώσουν τα σχέδια τους γι' αυτήν την έκταση των 3.200 στρεμμάτων, που απ'ότι ισχυρίστηκε η εκκλησία ανήκουν σ'αυτήν. Για τη μεγάλη αυτή περιοχή φαντάζομαι ότι θα τρέχουν τα σάλια κάποιων άλλων επενδυτών και δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι βέβαιος ότι αρκετοί θα έχουν ξεκινήσει από καιρό να κάνουν τα σχέδια τους και τους υπολογισμούς τους. Ας κοιτάξει λοιπόν από τώρα ο δήμος να δει τι μπορεί να κάνει και να λάβει τα μέτρα του για να μην προκύψει το σύνηθες, δηλαδή να γίνουν έργα που θα ρίξουν κι άλλο την ποιότητα της ζωής στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. 

2 σχόλια στο fb

Ioannis Kardaras

Η μια αιτία του τέλους της « Ιερης Επένδυσης στο ΣΧΙΣΤΟ» ενδέχεται να ήταν η μη συμφωνία με την κινεζική Cosco που επιθυμεί τα logistics της να είναι κοντά στην επένδυση της στο λιμανι και όχι μακριά στο ΘΡΙΑΣΙΟ οπως είναι υποχρεωμένη . Μια άλλη αιτία ενδέχεται μα ήταν η αντίθεση των Δημάρχων Περαματος και Κερατσινίου -Δραπετσωνας όποτε η Εκκλησία της Ελλάδος που έσπευσε ( έστω και εκ των υστέρων) να ενημερώσει τα Δημοτικά Συμβούλια έκρινε ότι θα είχε αντιμέτωπες τις τοπικές κοινωνίες σε μια αμφισβητούμενη ιδιοκτησιακά έκταση της Εκκλησιας που έχει με Νόμο χαρακτηριστεί δασική . Μια τριτη εκδοχή είναι ότι η Εκκλησία υποχώρησε στο ΣΧΙΣΤΟ ως αντάλλαγμα σε αλλες παραχωρήσεις της Πολιτείας στη Βουλιαγμένη και τα νότια προαστεια ως πλέον κερδοφόρα επιχείρηση . ( αξιοποίηση - αναπτυξιακή την ονομάζουν ) . Θα έλεγα να μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πώλησης της έκτασης των 3.200 στρεμμάτων του Σχιστού σε άλλον εκτος COSCO επενδυτή που θα αναλάβει να «καθαρίσει» ιδιοκτησιακά την αμφισβητούμενη έκταση πάντα με το πρόσχημα της «αναπτυξης» της Δυτικής Αττικής και ας μην «σηκώνει» άλλη επιβάρυνση το πολύπαθο λεκανοπέδιο . Δυστυχως οι θιασώτες της αναπτυξης σου μιλάνε για θέσεις εργασίας και ας μην μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπνέουν.

Θεολόγος Ιγνατιάδης

Εννοείται ότι ο συνδυασμός αυτών των εκδοχών και άλλων που δεν τις ξέρουμε και ίσως και να μην τις μάθουμε ποτέ, να ανάγκασε την εκκλησία να τα μαζέψει. Η μη δημοσιοποίηση πάντως των λόγων για τέτοιας κλίμακας επιλογές έχουν άραγε συνείδηση οι παίκτες ότι φτωχαίνουν τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας; Για την τελευταία πρόταση να σημειώσω ότι είμαι υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ίδιο βαθμό που είμαι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Για να επιτυγχάνεται όμως κάτι τέτοιο και η νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται αυστηρά και οι τελικές αποφάσεις να παίρνονται κατόπιν συμφωνιών ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 20:29

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση