Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 16:37

Τα στοιχεία για τις μέχρι τώρα πυρκαγιές του 2023 μόνο απόγνωση μας γεννούν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fotia2Διαβάζοντας άρθρα που αναφέρονται στις τελευταίε πυρκαγιές το "δεν υπάρχει σωτηρία" ήταν η φράση που για μια ακόμα φορά ήχησε μέσα μου με ένταση. Το σίγουρο, που μόνο απόγνωση γεννάει αυτή τη τραγωδία, είναι ένα. Από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει αισθητή βελτίωση σ'αυτό το θέμα. Και φαντάζομαι ότι πολλοί πολίτες, όχι πάντως οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ και της ΕΡΤ, θα αναρωτιούνται γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ιδιαίτερα αυτό που κυβερνάει τα χρόνια αυτά, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά αυτό το πρόβλημα. Κάτι που άλλες κυβερνήσεις, που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα σε χώρες που έχουν πολλά κοινά με τη δική μας, καταφέρνουν και πετυχαίνουν σημαντικές μειώσεις των εκτάσεων που καίνε οι πυρκαγιές, λόγω των προληπτικών μέτρων που παίρνουν συστηματικά.

Ίσως σ'αυτές τις χώρες να μην είναι τόσο κυριάρχη η κομματική συγκρότηση του κράτους τους, ίσως οι ψηφοφόροι να επιλέγουν βουλευτές όχι με μόνο κριτήριο για το ποιο κόμμα ανήκουν, ίσως οι επικεφαλής των κομμάτων να αντιμετωπίζουν προβλήματα που μπορούν και θέλουν να λυθούν εντός του συστήματος. 

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σχετικά με τις πυρκαγιές σε άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Η διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καταγράφει πολύ κακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα τελευταία τρία 24ωρα.

Όσο για τον περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εκεί καταγράφηκε η μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

Με βάση την καταγραφή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus μέσω του δορυφόρου Sentinel, η έκταση που είχε καεί μέχρι χθες (23.8) στην Αλεξανδρούπολη είναι πάνω από 720.000 στρέμματα γης.

Τα αρνητικά ρεκόρ των καμένων εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού σπάνε, το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα στον απολογισμό της στάχτης προστίθενται πια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών,  με τους 26 μετανάστες που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα τους και δύο παιδάκια. 

 Μέτωπα μαίνονται επίσης σε Ροδόπη, Μακρακώμη, Βοιωτία, Εύβοια, Πρέβεζα, Καβάλα, Αρκαδία, Χαλκιδική.

Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές, είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει το σύστημα για την Ελλάδα, ξεπέρασε πλέον το θλιβερό ρεκόρ του 2021, για το οποίο η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί. 

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία όλα πήγαν χειρότερα. Το 2021 κάηκαν σύμφωνα με συστήματα που καταγράφουν τις πυρκαγιές  1.307.440 στρέμματα και φέτος έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής 1.447.774 στρέμματα.

Προς το παρόν, το 2023 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά αναφορικά με το επίπεδο των καμένων εκτάσεων από το 2006 και μετά. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2007 στην Ηλεία που έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 2.717.150 εκ. στρέμματα. Την ίδια χρονιά κάηκαν στην  Πάρνηθα 48.744 στρέμματα, από τα οποία τα 36.338  ήταν τμήμα του εθνικού δρυμού. Το 2018 ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Έμπειροι δασολόγοι εξηγούν ότι οι ισχυροί άνεμοι και κλιματικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την επιχειρησιακή αδυναμία. «Aυτό φαίνεται από το γεγονός πως όλες τις πυρκαγιές, και στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς και στην Αλεξανδρούπολη, στην παραλία της Βοιωτίας και αλλού, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά καμία από αυτές δεν τέθηκε υπό έλεγχο». 

Παράλληλα οι αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2021, δίνοντας βάρος στην πρόληψη, με την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, παραμένουν χωρίς προσωπικό. Ακόμη και η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη. Στα μέσα Ιουλίου, ενώ η χώρα καιγόταν, εξαγγέλθηκαν οι προσλήψεις 500 πυροσβεστών ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3500.

Ο καθηγητής Γ. Στείρης έγραψε:
"Τα όσα βλέπουμε με τις πυρκαγιές σηματοδοτούν, ανάμεσα σε άλλα, και την πλήρη αποτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων. Τα προγράμματα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1999) και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (2011) αποτελούν μια μνημειωδών διαστάσεων τραγική πολιτική αποτυχία.

 Το κεντρικό Κράτος εκχώρησε σε Περιφέρειες και Δήμους αρκετά χρήματα και αρμοδιότητες και αυτοί, αντί να επενδύσουν σε σοβαρά και μακρόπνοα έργα υποδομής και θωράκισης των περιοχών τους, ξόδεψαν πακτωλούς χρημάτων σε πανηγύρια, φιέστες, και αστεία έργα βιτρίνας. Φυσικά, με σωρεία απευθείας αναθέσεων στα πελατειακά τους δίκτυα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ώστε Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι να επανεκλέγονται επί σειρά ετών"!

Και κάτι για τους εμπρηστές

Η προσπάθεια από κυβερνητικούς κύκλους είναν να χρεώσουν την ευθύνη των εμπρησμών όχι όπως παλιά σε αμελείς, σε σαμποτέρ, σε μηδενιστές και σε ανθρώπους που χρηματίζονται για να βάλλουν φωτιές, με το καινούργιο φρούτο να είναι οι μετανάστες Όσο δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα με ατράνταχτες αποδείξεις δικαιούμαστε να θεωρούμε ότι τα σχετικά περί εθνικής επιβουλής που διακινούν κυβερνητικοί κύκλοι λέγονται για να βγουν αυτοί λάδι.

Προβλήματα που προκαλούν οι πυρκαγιές στην υγεία των ανθρώπων

Ο πυκνός καπνός των πυρκαγιών που κάλυψε τον ουρανό πολλών περιοχών της χώρας και το απόκοσμο τοπίο με το σύννεφο καπνού που τύλιξε την Αττική από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Πάρνηθα, τη Φυλή και τον Ασπρόπυργο δεν δημιουργεί απλώς πνιγηρή ατμόσφαιρα, αλλά ανεβάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια που έχει βάλει η Ευρώπη.

 Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύσιμη ύλη δεν είναι στατικό φαινόμενο. Οι επιστήμονες λένε ότι μετακινείται και δημιουργεί επεισόδια υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές που είναι πολύ μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών. 

«Εκτός από τις πυρκαγιές αυτές καθαυτές, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις επιπτώσεις από τις αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και δη των πιο μικρών και επικίνδυνων, τα οποία είναι τα μικροσωματίδια PM2.5», γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, λένε ειδικοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι «κάθε πυρκαγιά που είναι κοντά σε αστική περιοχή έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και παράλληλα χάνονται τα δάση που είναι ένα φίλτρο για την ατμόσφαιρα της αστικής περιοχής. Το 27% της δασικής έκτασης πέριξ της πόλης της Αθήνας έχει καταστραφεί. Αν συνεχιστεί αυτό, πλέον η Αθήνα θα είναι μια πόλη που δεν θα έχει από πού να αναπνεύσει».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 16:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση