Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 19:01

Η ιδέα της έξωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με απασχολεί λοιπόν, πέραν του γελοίου και επικίνδυνου κινήτρου της απόφασης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sea Yorgos Kyriakopoulos, στο fb. Σωστά καταλάβατε. Πρόκειται γιά το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Οδό Ερμού. Αυτή η εκδοχή του δεν με πείραζε, αφού ήταν ζωντανή. Το στείρο gentrification (εξευγενισμός) και beautification (εξωραϊσμός) με πειράζουν. Και φυσικά η εγκατάλειψη. Όμως προτιμώ και την σεβαστική ανακαίνιση μαζί με την ζωή του εκάστοτε κτιρίου.

Η παραχώρηση αυτού του συγκεκριμένου κτιρίου στους Αρχαιολόγους ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που ένα νεοκλασικό της Αθήνας ευτύχησε και να ανακαινιστεί και να ξαναζήσει. Αντίθετα με εκατοντάδες άλλα που επισκευάστηκαν ή απλά μακιγιαρίστηκαν και παρέμειναν κλειστά, νεκρά και κατέληξαν, τελικά, άνοστες καρτ-ποστάλ μακριά από την ζωή της πόλης.

Πολλά από αυτά στεγάζουν διάφορους νεκρούς ή ζωντανούς συλλόγους και κάποια ακόμη και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που συν τω χρόνω τα εγκατέλειψαν σε χειρότερη παρακμή από ότι όταν τα παρέλαβαν (παράδειγμα η λεγόμενη οικία Κωλέττη πάνω από την Αρχαία Αγορά).

Είμαι οπαδός της ιδιωτικοποίησης πολλών κτιρίων της Πλάκας, με μόνο γνώμονα την αυστηρή επίβλεψη της υποχρεωτικής διατήρησής τους βάσει μελέτης πριν την αγορά. Όμως είμαι και θερμός υποστηρικτής να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους όλα όσα αντέχει το κράτος και οι υπηρεσίες του να συντηρούν επαρκώς και να τα κρατάνε ζωντανά. Η ιδέα της έξωσης του ΣΕΑ με απασχολεί λοιπόν, πέραν του γελοίου και επικίνδυνου κινήτρου της απόφασης, διότι πιστεύω ότι το Υπουργείο δεν έχει την παραμικρή ικανότητα να επιβλέψει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις και να αποτρέψει σαχλές ή επώδυνες αλλοιώσεις του ύφους τους. Και επιπλέον, διότι πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί με "αναπτυξιακή" λογική ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ (πέραν του ότι δεν γνωρίζουν το πώς) να συντηρήσουν αυτό το ύφος και αυτή τη μνήμη. Όπως σε αναλογία δεν θέλουν να συντηρήσουν τα τοπία ιδιαίτερου κάλλους, είτε αυτά είναι παραλίες ή βουνά ή ποτάμια ή δάση.

Η αντίσταση σε αυτή την άγνοια και την κακομοιριά του πρόσκαιρου κέρδους είναι μία βαθύτατα ιδεολογική μάχη που πρέπει να διατρέχει όλα τα δημοκρατικά κόμματα και όλες τις δημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις. Και φυσικά και την Νέα Δημοκρατία, η οποία πρέπει επιτέλους να εγείρει κάποια ερωτηματικά για την "ιερότητα" της κυρίας Μενδώνη.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση