Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 21:39

Στον Πειραιά; Ένας λόγος παραπάνω.... Passport please.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πειραιώτες και Πειραιώτισσες. Ας υποθέσουμε ότι κάποια Δευτέρα βραδάκι βρίσκεστε στην πλατεία Κοραή. Τι μπορείτε να κάνετε; Ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Εμείς σας προτείνουνε να μπείτε δοκιμαστικά στην αίθουσα πολιτισμού Pass-Port. Έχετε αντιρρήσεις; Όχι; Ε, μπείτε τότε. Μπαίνετε. Στην αίθουσα βλέπετε αρκετούς να κάθονται, άλλοι στη μπάρα του μπαρ κι άλλοι στα τραπεζάκια. Ρίχνετε μια ματιά τριγύρω, κανένας γνωστός σας.

 

Κάθεστε λοιπόν, σ’ένα τραπεζάκι, αριστερά και πίσω και σε λίγο έρχετε η γκαρσόνα. Παραγγέλνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Μετά από λίγο εμφανίζετε στη σκηνή ένας αρκετά μεγάλος κύριος. Ποιος είναι αυτός, ρωτάς τον διπλανό σου. Ο  Ποταμιάνος ο Γρηγόρης. Είναι καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σου απαντά. Από το χειροκρότημα φαίνεται, ότι οι περισσότεροι από τους παρόντες τον ξέρουν και τον εκτιμούν. Μετά, ο κ.Ποταμιάνος αρχίζει να παρλάρει. Το θέμα του είναι η χαρά και που και πως οι άνθρωποι την ψάχνουν, ποια στοιχεία της προσωπικότητάς τους τούς βοηθάνε σ’αυτήν την αναζήτησή τους, προσθέτοντας εδώ κι εκεί ενδιαφέρουσες  ψυχολογικές παρατηρήσεις. Ο ομιλητής έχει ένα τρόπο να κερδίζει την προσοχή σου. Όταν τελείωσε καταχειροκροτήθηκε. Κατόπιν αρκετοί πήραν το λόγο, ρωτούσαν, έλεγαν τα δικά τους και έγινε μία συζήτηση που ήταν καλή. Κάθε Δευτέρα λοιπόν, ο κ.Ποταμιάνος θα σέρνει το χορό στο Pass Port , σε ένα κύκλο ομιλιών που είναι συνέχεια των περσινών, με τίτλο «Συν – ομιλιών ….συνέχεια» και με θέματα τη χαρά, τον πόνο, τα όνειρα, την ελπίδα και την απώλεια.

Πέρσι, τις Κυριακές τα απογεύματα στο Gazarte, σε ένα τραπέζι στην άκρη μια αίθουσας, καθόντουσαν δίπλα δίπλα η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Μαζί τους πάντα υπήρχε κι ένας τρίτος, ο φιλοξενούμενος της βραδιάς. Κι από κάτω υπήρχε το κοινό, που συνήθως αποτελείτο από ανθρώπους όλων των ηλικιών και με τις γυναίκες να υπερτερούν. Οι δύο παρουσιαστές φιλοτεχνούσαν ένα πορτραίτο του καλεσμένου και ύστερα αυτός έκανε μία ομιλία. Μετά, το κοινό και οι δύο ομοτράπεζοι του φιλοξενούμενου της βραδιάς, έθεταν διάφορες ερωτήσεις, έκαναν και τοποθετήσεις, ώσπου κάποια στιγμή τελείωνε η εκδήλωση και ο καθένας τραβούσε το δρόμο του. Οι περισσότεροι, κρίνοντας από την έκφρασή τους, έδειχναν περισσότερο ικανοποιημένοι παρά προβληματισμένοι. 

Το γιατί υπάρχει ένα κοινό – μικρό κατά βάση – που αφιερώνει ένα μέρος του χρόνου του για να πάει και ν’ακούσει έναν συμπολίτη τους να αραδιάζει τις σκέψεις του και να παρουσιάζει ήρεμα και πολιτισμένα τη δουλειά του, δεν ξέρω. Επειδή σε δυο τρεις απ’αυτές τις εκδηλώσεις ήμουνα παρών, θα σας πω το δικό μου γιατί. Κατ’αρχήν, δεν πήγα στην τύχη. Γνώριζα από πριν τους ομιλητές μέσα από το έργο τους. Αυτό που ήθελα ήταν να τους δω και ζωντανούς, να τους ακούσω, να δω τον τρόπο τους, τις αντιδράσεις τους και να παρακολουθήσω το διάλογο που θα έκαναν με ένα άγνωστο κοινό. Και επίσης, αν μου προέκυπτε, να τους έθετα κι εγώ κάποια ερώτηση. Αυτές ήταν οι προσδοκίες μου. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Αυτούς που πήγα να ακούσω και ήδη τους εκτιμούσα, με έπεισαν ότι το έργο τους ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής και επίμονης εργασίας. Ήταν άνθρωποι που είχαν κατακτήσει στη ζωή τους κάτι επιπλέον και σημαντικό και έκρινα πως άξιζε τον κόπο που τους πλησίασα. Εν κατακλείδι μ’ευχαρίστησε αυτή η απαλή επαφή. Είναι σα να πας σε ένα καφενείο, με τη διαφορά πως ένας θαμώνας είναι ο επίτημος καλεσμένος, υπάρχει δηλαδή ένας κανόνας. Αυτού του κύκλου στο Gazarte, ο τίτλος του ήταν «’Ένας λόγος παραπάνω».

Με τον ίδιο τίτλο και με τους ίδιους συντελεστές, ξεκινάει από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ένας θεματικός κύκλος στο Pass Port, στον Πειραιά. Αυτές οι ομιλίες – συζητήσεις, θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 8.30.μμ. Η είσοδος είναι μεν ελεύθερη, όμως θα είστε υποχρεωμένος/η να παραγγείλετε κάτι. Αυτήν την Τετάρτη, πρώτη φιλοξενούμενη είναι η συγγραφέας και αρθογράφος Σώτη Τριανταφύλλου. Επ’ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου της βιβλίου «Σπάνιες Γαίες» θα είναι εκεί και θα μας περιμένει για σπάνιες κουβέντες. Στην επαφή της με το κοινό, απ’την μικρή εμπειρία που έχω, δε βγάζει την επιθετικότητα και τον θυμό που εκπέμπουν τα άρθρα της. Είναι πολύ χαλαρή και προσεκτική. Αν έτσι είναι και την Τετάρτη, αυτό ίσως και να βοηθήσει ώστε οι κουβέντες να έχουν μια ουσία, αλλά πάθος θα έχουν;

Αν θέλετε να μάθετε ποιοι θα είναι οι επόμενοι καλεσμένοι τους μήνες που ακολουθούν, πατήστε εδώ .Θα σας ανοίξει η σελίδα του Pass Port. Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα πατήστε το Agenta. Ακουμπώντας απαλά τον κέρσορα πάνω σε οποιαδήποτε Τετάρτη που σας ενδιαφέρει, θα σας εμφανιστούν περισσότερα στοιχεία για την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Επίσης, στο μηνιαίο πρόγραμμα που θα εμφανίζεται στην οθόνη σας, θα υπάρχουν κι όλες οι συναυλίες και οτιδήποτε έκτακτο έχει προγραμματιστεί για να παρουσιαστεί φέτος στο Pass Port.

Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, καλά να περάσετε. Όποτε κι αν πάτε. Αλλά κι αν δεν πάτε, ευχή μας είναι, να περάσετε καλύτερα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 11:02
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση