Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 20:22

ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, το βιβλίο του μήνα: "Μπορεί ο αλγόριθμος"...

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

thalis8να είναι ηθικός, δίκαιος, διαφανής, να δικάζει και να διοικεί;

Τους τελευταίους μήνες, με τη διάδοση των νέων γλωσσικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το «ChatGPT» και το «Bard», η συζήτηση για τη συνύπαρξή μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη εκτείνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι ο «παροξυσμός αισιοδοξίας», σχετικά με τα νέα μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, συμπορεύεται με τον έντονο προβληματισμό για τα όρια και τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στην κοινωνία.

Πρόκειται, σαφώς, για ένα διαχρονικό ζήτημα που συνδέεται με κάθε τεχνολογική ανάπτυξη. Στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο προβληματισμός είναι εντονότερος, καθώς ακόμη και εξειδικευμένοι επιστήμονες αδυνατούν να κατανοήσουν πλήρως τις πιο σύνθετες λειτουργίες της. Η μελλοντική αυτονόμησή της είναι ένα επιπλέον ενδεχόμενο που προκαλεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αμηχανία.

Τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρονται από την αυξανόμενη χρήση συστημάτων ΤΝ αποτελούν το θέμα του βιβλίου «Μπορεί ο αλγόριθμος…» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) που επιμελήθηκε επιστημονικά η Καθηγήτρια, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επιστημονικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου. Το βιβλίο είναι γραμμένο από νομικούς (Σπύρος Τάσσης, Ηλιάνα Κωστή, Απόστολος Βόρρας και Βασίλης Καρκατζούνης) που «δεσμεύονται πρωτίστως από την πεποίθηση για την αξία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα αγαπούν και ισχυρίζονται ότι κατανοούν την τεχνολογία».


Διαβάστε περισσότερα, εδώ
Διαβάστηκε 199 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 20:32
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση