Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 20:27

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

musiaΕιρήνη ΝικολακάκηΜιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).

Εθνική Γλυπτοθήκη

Το κεντρικό κτίριο της ΕΠΜΑΣ, ένα από τα πιο φημισμένα μουσεία της Αθήνας με μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης, σχεδόν πάντα έχει επισκέπτες. Ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζει έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο της, με τίτλο "Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική". 

 

Μην ξεχνάμε όμως, ότι και τα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ κρύβουν πολλούς θησαυρούς της παγκόσμιας τέχνης. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, για παράδειγμα, δύο ιστορικά κτήρια από τις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση Νεοελληνικής Γλυπτικής και το εργαστήριο συντήρησης της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης, αντίστοιχα. Ανάμεσα στα 29 γλυπτά που κοσμούν τον υπαίθριο χώρο της Γλυπτοθήκης, είναι και "Το Φύλλο" (1984) της Αφροδίτης Λίτη.

Η Αφροδίτη Λίτη αναζήτησε από την αρχή της πρακτικής της τις πηγές της έμπνευσής της στη φύση. Ξεκινώντας από την αναλυτική παρατήρησή της, μετασχηματίζει την πραγματικότητα σε υπερμεγέθεις παραστατικές εικόνες του φυσικού κόσμου, που αναπτύσσονται στο έδαφος ή αιωρούνται, και δημιουργεί άλλοτε μία ποιητική, ονειρική ατμόσφαιρα με φύλλα, καρπούς, λουλούδια, σκαθάρια, σαύρες, κλαδιά και δέντρα με πουλιά ή φυσικά στιγμιότυπα και άλλοτε μία εικόνα διαμαρτυρίας, ενάντια στην καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου. Το φύλλο πλατανιού είναι η πρώτη φυσική εικόνα που η Αφροδίτη Λίτη μετέπλασε σε υπερμεγέθη γλυπτική κατασκευή. Η σύνθεση από σίδερο και ανοξείδωτο εντάσσεται στο τοπίο αντανακλώντας τον ουρανό και το φυσικό περιβάλλον του έργου.

Ωράριο: Δευτ., Τετ, Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ - 4 μ.μ.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"

 Ο ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα της πόλης, όπως το Κέντρο Τεχνών, το Ψηφιακό Μουσείο, το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο "Αγγελική Χατζημιχάλη", με κεντρικό θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής". Στο "Αγγελική Χατζημιχάλη", η ξενάγηση κινείται γύρω από το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης αποκαλύπτουν έναν ορθολογικό τρόπο ζωής, καθώς και την πλούσια ιστορία και παράδοση των Ελλήνων. 

 Σημαντικό κομμάτι του μουσείου, μας πληροφορεί η λαογράφος Σταυρούλα Πισιμίση, είναι η ξυλόγλυπτη διακόσμηση σε όλους τους χώρους του κτιρίου: "Η Αγγελική Χατζημιχάλη για τον εσωτερικό διάκοσμο του αρχοντικού της, σήμερα Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη”, επέλεξε ως βασικό χαρακτηριστικό του την ξυλογλυπτική, η οποία δεν παρουσιάζεται ως αυτόνομη καλλιτεχνική δημιουργία με στόχο την καθαρά αισθητική απόλαυση αλλά αξιοποιήθηκε με λειτουργικό-δομικό τρόπο και απόλυτα αρμονικό με την διαρρύθμιση των χώρων. Οι ξυλόγλυπτες πόρτες με τις απεικονίσεις από την αγροτική ζωή και τα υπέρθυρα με σχέδια από σκυριανά κεντήματα, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές να χορεύουν, η σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, με διαφορετικές παραστάσεις δρακοντοκτονίας, η βάση του εσωτερικού παραθύρου με την απεικόνιση του φυτού στην γλάστρα, το ξύλινο πλαίσιο των μεγάλων παράθυρων, που φωτίζει την αίθουσα υποδοχής από το δρόμο να τον στηρίζουν ολόγλυφες γυναικείες μορφές σαν καρυάτιδες ενώ στο κεφάλι τους βρίσκεται σε συμβολική θέση ο αετός, παραπέμπουν ξεκάθαρα στο χώρο της λαϊκής τέχνης ως προϊόντων της. Και αυτό γιατί τα δημιούργησε ένας λαϊκός τεχνίτης, συνδυάζοντας την χρηστικότητα με την αισθητική, καθώς αυτή η συλλειτουργία αποτελεί το βασικό συστατικό γνώρισμα της λαϊκής τέχνης. Η Αγγελική Χατζημιχάλη,  ενδεχομένως, κατέληξε σε αυτές τις επιλογές, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η τέχνη της ξυλοτεχνίας και της ξυλογλυπτικής μπορούν να λειτουργήσουν και στην μεγάλη κλίμακα του αστικού περιβάλλοντος, επιτελώντας ταυτοχρόνως τη λειτουργία της χρήσης, της αισθητικής και των συμβόλων, όπως ακριβώς και στο περιβάλλον του λαϊκού πολιτισμού. Αυτόν το ιδιαίτερο εσωτερικό ξυλόγλυπτο διάκοσμο αξίζει να γνωρίσουμε,  κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη”, προκειμένου να θαυμάσουμε από κοντά πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σχέδια και μορφές του λαϊκού πολιτισμού σε ένα αστικό περιβάλλον". -Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος, Υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"

Πατώντας  athinorama.gr/texnes  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο που παρουσιάζει επίσης το "Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής", το "Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη" και το "Πολεμικό Μουσείο".

Και επιπλέον  Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πολυθεματικός περίπατος στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης  

Μουσεία και πολιτιστικά στέκια της Αθήνας γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  

Μουσείο Ακρόπολης: Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  

Ξεναγήσεις στο Μουσείο Γουναρόπουλου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  

Διαβάστηκε 183 φορές

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση