Δευτέρα, 01 Μαΐου 2023 16:18

Ελληνικά φανζίν: Μιλήσαμε με ομάδες και ατομικότητες που στήνουν τα δικά τους χειροποίητα περιοδικά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fanzines1074Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος. Kavla, Φούτμπολ, Fluffer Everyday, Janus, The Worst Street Journal, Lung, The Boy is Beautiful: Εφτά δημιουργοί μιλούν στην ATHENS VOICE για τα DIY περιοδικά τους

Το έντυπο το αγγίζεις, το μυρίζεις, το χαϊδεύεις, το στολίζεις, το φυλάς και το φιλάς. Η σχέση των αναγνωστών έντυπου Τύπου με τα έντυπα που αγαπούν είναι σχεδόν ερωτική. Με κανένα άλλο μέσο δεν συμβαίνει αυτό, κανένα άλλο μέσο επικοινωνίας δεν μπορείς να φυλάξεις στη βιβλιοθήκη σου. Η φετιχιστική αυτή σχέση παρουσιάζει διακυμάνσεις με μεγαλύτερη ένταση σε ορισμένα άτομα που αποφασίζουν με πενιχρά μέσα, πολύ κόπο και μόχθο, λίγα χρήματα και πολλή όρεξη, να στήσουν τα δικά τους περιοδικά σε μια εποχή που εχθρεύεται κάθε τι που σου δίνει τη δυνατότητα να αφοσιωθείς σε αυτό ολοκληρωτικά, χωρίς περισπάσεις αλγοριθμικής έμπνευσης.


Συλλογικότητες και ατομικότητες με τρομερή έμπνευση, αισθητική και ιδέες επιμένουν έντυπα δημιουργώντας στην Αθήνα τα δικά τους φανζίν, εντελώς χειροποίητα, ακραιφνώς αυτόνομα, παραδοσιακώς ανεξάρτητα και μακριά από τους ενδεδειγμένους τρόπους διανομής εντύπων. Μανιώδης αναγνώστης και συλλέκτης περιοδικών κι εγώ, μίλησα με τα άτομα πίσω από μερικά από τα ωραιότερα φανζίν που μπορείτε να βρείτε αυτή την περίοδο στην Αθήνα: gay και queer γενικότερα, φεμινιστικά, μουσικά, ποδοσφαιρικά και οπαδικά, στιλιστικά, design με πολιτικοκοινωνικές ανησυχίες, φρεσκάδα, εξαιρετικά κείμενα και υψηλή εννοιολογική επιτήδευση σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και το στήσιμό τους. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα diy (do it yourself) έντυπα που μπορείτε να βρείτε σήμερα.

Πατώντας  athensvoice.gr/politismos/vivlio  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση