Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023 15:11

Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν ανακοινώνει τέσσερις μήνες τώρα τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία ;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vivlia3Ηλίας Κανέλλης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιτροπή των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας (και μαζί οι επιτροπές των κρατικών βραβείων παιδικού βιβλίου και λογοτεχνικής μετάφρασης) έβγαλε τη λίστα με τις βραβεύσεις της, έγραψε το σκεπτικό της και το αποτέλεσμα της εργασίας της το παρέδωσε στη διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού – που άλλωστε εκπροσωπείται στις επιτροπές διά γραμματέων.

Τέσσερις μήνες μετά, και ενώ έχουν ανακοινωθεί και δοθεί πολλά άλλα λογοτεχνικά βραβεία από διάφορα περιοδικά, που ασφαλώς κινούνται στο χώρο του βιβλίου και έχουν φτιάξει ή διεκδικούν να φτιάξουν (ασχέτως αν και πόσο τα καταφέρνουν) τους δικούς τους επιδραστικούς θεσμούς βράβευσης, το βραβείο που περιμένει όλος ο κόσμος του βιβλίου, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Δεν έχει ανακοινωθεί ούτε πότε θα ανακοινωθεί. 

 Στο μεταξύ, όσο οι καθυστερήσεις μεγαλώνουν, τόσο τα παρασκήνια βοούν: εκτός από διαρροές βραβείων, έχουν διαρρεύσει και φήμες για το αν δόθηκαν σωστά τα συγκεκριμένα βραβεία, για τα κριτήρια της επιτροπής, για τα πρόσωπα, για το σκεπτικό, για το κύρος – για τα πάντα. Είναι εύλογο, όταν ο θεσμός κλοτσάει την ισχύ και το κύρος του, κερδίζουν έδαφος οι θεωρίες συνωμοσίας και τα κουτσομπολιά. Ιδανική συνθήκη για να απαξιωθεί ένας θεσμός, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας λόγος. Απλώς, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε, για λόγους τους οποίους αγνοούμε, ή και λόγω αδράνειας, να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση των βραβείων και του σκεπτικού που το συνοδεύει. Και φυσικά, να μην απονείμει βραβεία.   

Για ποιο λόγο, άραγε, να δίνονται βραβεία στις τέχνες και στα γράμματα; Για να τονωθεί η παραγωγή και η αγορά του προϊόντος, αλλά και για να επιβραβευτούν προτάσεις και δημιουργικές τάσεις, που κινούν την αγορά. Αν η επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της στην προθεσμία που της δίνεται, κακώς δεν κάνει τη δική της δουλειά η διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και εν τέλει το ίδιο το υπουργείο. Τι περιμένουν; Να ωριμάσουν τα βραβεία; Να παλιώσουν; Τόσο δύσκολο είναι να τα ανακοινώσουν;

Αλλά επειδή τα βραβεία δεν ανακοινώνονται από το υπουργείο, τέσσερις μήνες τώρα, μήπως είναι ώρα, αφού συνεννοηθούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, να εξουσιοδοτήσουν την πρόεδρο της Επιτροπής για τα ετήσια Βραβεία Λογοτεχνίας και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο και τα Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας, μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής για τα ετήσια Βραβεία Παιδικού Βιβλίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής των βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης, να παρέμβουν δημοσίως και να διεκδικήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού μεγαλύτερη σοβαρότητα;

Ο χειρισμός με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, δυστυχώς, είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, συνολικά, από το υπουργείο της. Στην καλύτερη περίπτωση, γραφειοκρατικά. Δεν παίζεται όμως έτσι το παιχνίδι. Και δεν δικαιολογείται τόση περιφρόνηση στο έργο των συγγραφέων, των καλλιτεχνών που δίνουν το στίγμα της εποχής μας.

YΓ. Τα ίδια ερωτήματα είχαν τεθεί πριν από μερικές εβδομάδες, με ανάλογο σημείωμά μου, στη σελίδα μου στα Νέα. Ο υφυπουργός, κ. Γιατρομανωλάκης, τα αγνόησε. Ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την ίδια αδιαφορία οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. 

Πηγή:  booksjournal.gr/gnomes  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 00:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση