Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 15:47

Γ. Ραγκούσης: Ως πότε θα υπολειτουργεί το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, χωρίς το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kentro igias keratsinΣτη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Τομεάρχης Διαφάνειας και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, τις ελλείψεις προσωπικού και την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια από τον κ. Μητσοτάκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα 17 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του  Τομεάρχη Διαφάνειας και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, θέτοντας τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους και ζητώντας απαντήσεις για την έκδοση του οργανισμού λειτουργίας, το προσωπικό που υπηρετεί με οργανική θέση και το χρονοδιάγραμμα πλήρους στελέχωσής του.

Ειδικότερα, αφού τονίζεται η φιλότιμη προσπάθεια του λιγοστού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των πολιτών του Κερατσινίου κι όχι μόνο, αναδεικνύεται η κυβερνητική αβελτηρία να λειτουργήσει το Κ.Υ. πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό και πλήρη ιατρικό εξοπλισμό.

Ιδιαίτερα, δε, σε μία περιοχή με αυξημένα εργατικά ατυχήματα (προβλήτες Cosco) κι απουσίας άλλης δομής υγείας σε ένα πολυπληθές κοινωνικό σύνολο.

Θέματα που θέσαμε στον Υπουργό Υγείας και δεν απάντησε εδώ και δύο χρόνια (2021), αμέσως μετά τα εγκαίνια του Κ.Υ. από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ένα έργο που έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας Αττικής πριν το 2019.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. τον Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Ως πότε θα υπολειτουργεί το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, χωρίς  το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του σύμφωνα με το σχεδιασμό του ως αστικού τύπου 24ωρης λειτουργίας;» 

 

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου(2021) από τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ένα έργο το οποίο φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας Αττικής έως το 2019.

Παρόλα αυτά, σήμερα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου ουσιαστικά υπολειτουργεί κι εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Η λειτουργία του περιορίζεται σε απλές εξετάσεις μερικών μόνο ειδικοτήτων και μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή και έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό.

Σε μία περιοχή όπως το Κερατσίνι, που ως Δήμος αριθμεί άνω των 80.000 κατοίκων, στο πλάι των προβλητών της Cosco, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά, η άμεση πρόσβαση σε ένα καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο Κ.Υ. δεν είναι απλά δικαίωμα των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά αδήριτη ανάγκη κι υποχρέωση της πολιτείας.

Όμως, παρά την πρόβλεψη για την ίδρυση μίας μονάδας (Κ.Υ.) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εντάσσονταν στο σχέδιο αποσυμφόρησης των Νοσοκομείων, με παροχές όχι μόνο διάγνωσης, αλλά και πρώιμης παρέμβασης και αντιμετώπισης εκτάκτων κι επειγόντων περιστατικών, μικροχειρουργεία, πρόληψη, θεραπεία, κλπ., η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αδιαφορούν.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιανουάριο του 2021 καταθέσαμε ανάλογη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την υπογραφή 29 Βουλευτών του, την οποία όμως δύο και πλέον χρόνια μετά ο κ. Υπουργός δεν απάντησε ποτέ, απαξιώνοντας τόσο την κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και το λαό της Β’  Πειραιά.

Τα ερωτήματα που θέσαμε προ διετίας μένουν ακόμα αναπάντητα κι αφορούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η έκδοση σε ΦΕΚ του Οργανισμού με τις θέσεις του προσωπικού του Κ.Υ. Κερατσινίου, η πρόσληψη και η στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό που δεν θα προέρχεται από το αναγκαίο προσωπικό γειτονικών δομών υγείας και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους στελέχωσής του, σύμφωνα με το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το Κ.Υ. Κερατσινίου υπολειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:

1.      Έχει εκδοθεί ο οργανισμός του Κ.Υ. Κερατσινίου, ο οποίος έχει προταθεί προς έγκριση από τον Αύγουστο του 2019 από την αρμόδια 2η Υ.ΠΕ. ;

2.      Ποιο ακριβώς προσωπικό υπηρετεί με οργανική θέση στο Κ.Υ. Κερατσινίου και ποιο με προσωρινή θέση;

3.      Πότε πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως το Κ.Υ. Κερατσινίου και να λειτουργήσει πλήρως ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, σύμφωνα με το Ν. 4486/2017;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρεμένος Γιώργος

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

 Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 15:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση