Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 18:55

Άρχισαν να ξηλώνουν τα ισχύοντα στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα και αναμένουμε τις αντιδράσεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sfagioΩς γνωστόν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το master plan του ΟΛΠ/Cosco για τον επιβατικό και εμπορικό λιμάνι πέρασε με προεδρικό διάταγμα ανήμερα του Γρηγορίου του Θεολόγου ( ΦΕΚ 39/Δ/25-01-2023). Ανάμεσα στα πολλά άλλα για τα οποία δέχτηκε σκληρή κριτική υπάρχει και μία διάταξη που αναφέρεται στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα και ολίγον Κερατσίνι. 

Είναι το σημείο που αναφέρεται στη Ζώνη Εμπορικού Λιμένα (Υποζώνη Δ) και πιο ειδικά την περιοχή του όρμου των Σφαγείων στη Δραπετσώνα έως και την περιοχή της ΕΥΔΑΠ, όπου ήδη λειτουργούν διάφορες μάντρες, αποθήκες όπως και άλλες επιχειρήσεις. Κοντά στα 4 στρέμματα είναι η περιοχή γύρω από τον όρμο των Σφαγείων που είχε εξαιρεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε την λιμενική ζώνη των 90 στρεμμάτων στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Τότε λοιπόν αυτά τα 4 στρέμματα είχαν παραμείνει στον ΟΛΠ.

Προφανώς και γι'αυτά τα 4 στρέμματα ισχύει η τροπολογία Λαφαζάνη - Σκουρλέτη, που είχε χαρακτηρίσει τα 640 στρέμματα μητροπολιτική περιοχή με χρήσεις γης τον πολιτισμό, την αναψυχή, το πράσινο, τον αθλητισμό και την υγεία και με συντελεστή δόμησης 0,15. Το προεδρικό διάταγμα τώρα μιλάει για 49 στρέμματα με δομημένα τα 19. Ποια είναι αυτά; Απ'αυτά σίγουρα είναι τα 4 του όρμου των Σφαγείων. Για τα υπόλοιπα 45 στρέμματα, αφού μας πληροφορήσει ο Δήμος ποια είναι ακριβώς και σε ποιον ανήκουν, να μάθουμε όλοι τι ίσχυε πριν και τι αλλάζει τώρα με το master plan του ΟΛΠ/Cosco. 

Οι κύριες χρήσεις που προβλέπει το master plan γι'αυτά τα 49 στρέμματα είναι:

1) Λιμενικές ζώνες εμπορικής δραστηριότητας, κάτι που ήδη συμβαίνει στον όρμο των Σφαγείων και δίπλα και στην Oil One και στο λιμανάκι δίπλα στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, εκεί που ελλιμενίζονται τα εμπορικά που φέρνουν τσιμέντο για την Lafarge και τα απόβλητα των πλοίων στην Oil One.

2) Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφελείας και που το μυαλό μας πάει στην ΕΥΔΑΠ και

3) Παραγωγικές Δραστηριότητες. 

Στις Συμπληρωματικές Χρήσεις αναφέρει το προεδρικό διάταγμα, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο, θρησκευτικοί χώροι ( και που ίσως από σπόντα να νομιμοποιήσει, στην περίπτωση που είναι αυθαίρετο και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται μέσα στον χώρο της Ανάπλασης και δίπλα στα 4 στρέμματα και έστησε το προκατασκευασμένο ο δήμος πέρσι) και κάθε σχετική δραστηριότητα με τις ανάγκες λειτουργίας του λιμένα. 

Για τις δύο αυτές κατηγορίες για τα έργα ισχύουν τα εξής: Μέσος Σ.Κ 0,25 και 0, 65. Μέσος Σ.Δ 0,50 και 1,31. Μέγιστος ύψος κτηρίων 22 μέτρα. Και μέγιστος αριθμός ορόφων 6 ορόφοι. 

Τώρα αυτό που είναι ολοφάνερο είναι ότι εδώ έχουμε την αρχή του ξηλώματος της τροπολογίας Λαφαζάνη - Σκουρλέτη, τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση που βρίσκεται εντός του χώρου της Ανάπλασης, δηλαδή κατ'αρχάς για τα 4 στρέμματα που βρίσκονται στο όρμο των Σφαγείων.

Αυτό που αναμένουμε είναι να μην περάσει αυτή η αλλαγή που ανάβει πράσινο φως και σε βιομηχανικές δραστηριότητες δίχως να πέσει ούτε μία ντουφεκιά. Θα'ναι ντροπή για την ιστορία του τόπου. Και μια πρώτη ντουφεκιά είναι να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ο επικεφαλής Παντελής Καμάς σε μία ανάρτηση που μας γνωστοποίησε αυτό το θέμα, αναφέρει πως είχε ζητήσει η "Κερατσίνι Δραπετσώνα Αλλάζουμε" πριν από δύο χρόνια, "να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε τουλάχιστον η παραχωρηθείσα σε εμάς έκταση (αυτή των 86 στρεμμάτων), να αποχαρακτηριστεί από Λιμενική Ζώνη, ώστε να μην έχει Αρμοδιότητα Πολεοδόμησης το Λιμενικό Ταμείο (εν προκειμένω ο ΟΛΠ, δηλαδή η Cosco). Αν το είχαμε πετύχει, τουλάχιστον θα διαφυλάσσαμε κάτι. Δυστυχώς ούτε αυτό εισακούστηκε".

Ίσως επίσης να έπαιξε αρνητικό ρόλο η στάση της Δημοτικής Αρχής που για χρόνια επέμενε να μην προχωρήσει σε Πολεοδομική Μελέτη στα 640 στρεμμάτων της Ανάπλασης, όταν μάλιστα από το 2019 ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Τσιρίδης επέμενε αλλά ευτυχώς στο παρά πέντε τελικά αυτό αποφάσισε η Δημ.Αρχή το 2022, κατόπιν συζητήσεων που όπως πληροφορηθήκαμε έγιναν με εξωδημοτικούς παράγοντες. 

Αυτό που έχουμε μάθει πια να υποστηρίζουμε όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει θέμα μη τήρησης των νόμων και του Συντάγματος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ. Ίσως από μια τέτοια επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα είναι υπέρ του Δήμου, των δημοτών και του περιβάλλοντος.

Αναμένουμε στο ακουστικό μας να ακούσουμε καλά νέα.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 10:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 21-03-2023 10:39
Όλα δείχνουν ότι ξεκινά άλλη μια μάχη οπισθοφυλακών, να διατηρήσουμε δηλαδή τα «κεκτημένα» κι όχι να αγωνιστούμε για το κάτι παραπάνω.
Η εμμονή της δημοτικής αρχής να μην έχει σχέδιο αλλά μόνο όνειρα, όλα δείχνουν ότι άλλη μια φορά θα πληρωθεί με απώλειες.
Άλλη μια φορά, το τονίζω.
Γιατί «επί των ημερών της» η oilone επεκτάθηκε.
Η cosco επεκτείνεται.
Το εργοστάσιο σκουπιδιών του Λεκανοπέδιου προχωρά.
Η Μονάδα Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Πειραιά νομιμοποιήθηκε.
Η εκκλησία σχεδιάζει φαραωνικές εγκαταστάσεις.
Και ο δήμος, μετά την πρώτη στοιχειώδη διαμόρφωση του χώρου ώστε να είναι προσβάσιμος, δόμησε εκκλησάκι και κάνει ευχέλαια να συνεχίσει η Τύχη να την ευνοεί.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση