Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 17:32

Σήμα κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά - Αδιαφορία και ολιγωρία από Δήμο, Περιφέρεια και ΥΠΕΝ + σχόλια στο fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
oikologiaΤην συνεχή αυξανόμενη επίπτωση της αέριας ρύπανσης στον Πειραιά εξ αιτίας της ναυτιλίας επί της Δημόσιας Υγείας και την ολιγωρία των αρμοδίων αρχών παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά, Βασίλης Τσελέντης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην ημερίδα που οργανώθηκε στην Βαλέντσια της Ισπανίας από την ομάδα έρευνας «Μελλοντικές Πόλεις-λιμάνια» του Πανεπιστημίου TU Delf και της επιτροπής πόλης της Βαλέντσια.
Ως κεντρικά συμπεράσματα της παρουσίασης μπορούμε να συνοψίσουμε τα εξής:
 Παρ’ όλο που υπάρχουν μελέτες από το 2009 οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Πειραιά που οφείλεται στη ναυτιλία δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμία πρόοδος.
Παρ’ όλο που όλες οι μελέτες (ήδη από το 2010) προτείνουν να αυξηθούν οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στον Πειραιά ώστε να συλλέξουν τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα για να αποφασίσουμε στρατηγικές και μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπάρχει ακόμα μόνο ένας σταθμός μέτρησης!
????
pireas6Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής αφού ερεύνησε τις μελέτες και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εκφράζει την άποψη ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιδεικνύουν νωθρότητα και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση της υποβαθμισμένης ποιότητας του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες του Πειραιά, αν και η βαρύτητα αυτής της κατάστασης είναι εν γνώσει τους. Αυτή η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων εγείρει σοβαρά ζητήματα, καθώς δεν συνάδει με την Αρχή της Πρόληψης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, με αποτέλεσμα η Δημόσια Υγεία να παραμένει απροστάτευτη και κακώς εξυπηρετούμενη.
Η Δημοτική αρχή Πειραιά, πέτυχε την επιχορήγησή της με το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος ΟΧΕ «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» το 2019, επικαλούμενη τις μετρήσεις ρύπων που διεξήγαγε ο Δρ. Axel Friedrich, στον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας Ε12.
Καμία επένδυση από το ποσό των 80 εκατομμυρίων δεν έγινε από την Δημοτική αρχή Πειραιά για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των κρουαζιεροπλοίων αν και παρουσιάστηκε ως μείζον πρόβλημα της πόλης για να εγκριθεί η χρηματοδότηση αυτή!
Η Περιφέρεια Αττικής αν και χρηματοδότησε μελέτη το 2018 από το Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν χρηματοδότησε ούτε υλοποίησε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτής της μελέτης!
????
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ( ΥΠΕΝ), η οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ της COSCO αποδείχθηκε ανεπαρκής τόσο στην ανάδειξη των σοβαρών υπερβάσεων των ανώτατων ορίων ρύπων που εμφανίζονται στις περιβαλλοντικές εκθέσεις που υποβάλλει ο ΟΛΠ όσο και στην περαιτέρω διερεύνησή τους .
Είναι πλέον φανερό ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους των διεθνών και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων για μετρήσεις σωματιδίων και NOx, προκειμένου να αναδειχθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος πληθυσμός από την αυξημένη και ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση και να αντιμετωπιστούν για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία.
Πηγή:  reportaznet.gr  
Σχόλια στο fb
Vasileios Tselentis. Η Βαλένσια, πόλη 800.00 κατοίκων, έχει 8 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ποιότητας. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με 540.000 κατοίκους, έχει μόνο ΕΝΑΝ (1) και αυτός είναι υποβάθρου/κυκλοφορίας. Και οι δύο πόλεις με μεγάλα εμπορικά λιμάνια. Τα συμπεράσματα δικά σας !!!
Giorgos Pierrakos. Eπειδή έχω πάει σε πολλά σημεία του κόσμου, λόγω εργασίας, τα επιβατηγά, παντού έχουν ασυλία. Τρανό παράδειγμα η υπόθεση seaview (έχω φωτογραφίες που ρυπαίνει ακόμα και στην Βαρκελώνη) και το θάψιμο που έγινε. Και λέω θάψιμο γιατί άπειρες φορές έχω συνεργασθεί με την MARPOL, γνωρίζω της δυνατότητες (κάποιοι έχουν περάσει από τα χέρια μου όταν ήταν Σχολή Δοκίμων στην πρακτική εξάσκηση που ακόμα και μηχανήματα λύσαμε) και ένιωσα τρομερή έκπληξη με τα λεγόμενα τους.
ΒΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην Δανία ο έλεγχος των εκπεμπομενων ρύπων γίνεται με drones.Εδω στον Πειραιά ο Δήμος θα προμηθευτεί 10 drones για το παράνομο παρκάρισμα.Ειναι καθαρό τι ιεραρχεί η κάθε πολη
Θεολόγος Ιγνατιάδης. Στον πίνακα φαίνεται ότι από τις πόλεις που υπάρχουν σ'αυτόν, ο Πειραιάς έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρύπων και η Στοκχόλμη τη μικρότερη. Άρα με διάφορα μέτρα επιτυγχάνεται αυτή η πρωτιά της Στοκχόλμης. Προφανώς είναι απαραίτητο να γίνονται από πολλούς σταθμούς η μέτρηση των ρύπων. Πιο σημαντικό όμως θεωρώ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι ρύποι που παράγουν τα πλοία στο κάθε λιμάνι. Όπως ας πούμε, ελέγχονται όλα τα πλοία - επιβατηγά και εμπορικά - που μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά για το τι καύσιμα χρησιμοποιούν, αν δηλαδή τηρούν τις τελευταίες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και τις οδηγίες της Ε.Ε για την ποιότητα του πετρελαίου; Όσο είναι αραγμένα μέσα στο λιμάνι ποια ενέργεια χρησιμοποιούν για την λειτουργία τους; Αν δεν είναι η πηγή της ενέργειάς τους μία μονάδα στη στεριά, τότε δεν είναι κι αυτό ένα ουσιαστικό αίτημα; Τέλος αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες επιλογές ικανές να μειώνουν τους ρύπους που εκπέμπουν τα πλοία, δεν θα βοηθήσει σημαντικά αν τις εντοπίσουμε και όλες μαζί τις κάνουμε αίτημά μας; 
Vasileios Tselentis
Θεολόγος Ιγνατιάδης Απόλυτα σύμφωνος. Ιδιαίτερα το θέμα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ξηρά. Σε διάφορα κείμενα του ΟΛΠ, όπως π.χ. το Master Plan αν και την αναφέρουν σαν λύση, δεν υπάρχει ούτε προϋπολογισμός ούτε χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικά για την εγκατάσταση των υποσταθμων που χρειάζονται. Το γνωστό κόλπο δηλαδή, γίνονται τα έργα χωρίς αυτές τις υποδομές (καθώς κοστίζουν και απαιτούν λιμενικό χώρο) και μετά ζητάνε νέα χρηματοδότηση για να γίνουν πραγματικότητα. Μέχρι τότε οι κάτοικοι συνεχιζουν να εισπνέουν τον επικίνδυνα υποβαθμισμένο αέρα .... 
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 05:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση