Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 08:08

Το ρεμπέτικο γιορτάζει για πρώτη φορά στον Πειραιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά, αυτός που βρίσκεται διαγώνια από τον Άγιο Διονύση και απέναντι στο λιμάνι, αρκετά χρόνια τώρα δεν λειτουργεί. Και δεν λειτουργεί διότι στη γραμμή που ξεκινούσε από τον Πειραιά και πήγαινε στη Θεσ/νικη κι από εκεί στην Αλεξανδρούπολη, το τμήμα της Πειραιάς  - Ρέντης, αφού πρώτα το ξανάφτιαξαν από την αρχή, μετά το κατάργησαν. Μην ρωτάτε ποιοι. Οι γνωστοί άγνωστοι. Τι, θέλετε ονόματα; Για να μου στεναχωρηθείτε πάλι; Αφήστε το να φύγει, σάμπως το πρώτο θάναι;

 

Λοιπόν, στο θέμα μας. Το 2010 ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Τζανής διεκδίκησε από τον ΟΣΕ το σταθμό αυτόν και τον περιβάλλοντα χώρο του. Είχε και μια ιδέα. Να γίνει σ'αυτόν τον χώρο ένα μουσείο αφιερωμένο στο ρεμπέτικο. Έξοχη ιδέα, μιας και οι πρώτοι ρεμπέτες εμφανίστηκαν στη Δραπετσώνα, αλλά κι ο σταθμός αυτός είναι ταιριαστός για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο μουσείο. Είχε μάλιστα τότε εμφανιστεί και ο κ.Φέρρης δίπλα στο Δήμαρχο, που μας πληροφόρησε πως με χαρά θα βοηθούσε στη δημιουργία αυτού του μουσείου.

Ο σταθμός αυτός και η σιδηροδρομική γραμμή που εξακολουθεί να υπάρχει, είναι το σύνορο ανάμεσα στον Πειραιά και τη Δραπετσώνα. Και φυσικά, σιγά που ο δήμαρχος Πειραιά κ.Μιχαλολιάκος, θα άφηνε την ευκαιρία αυτή ανεκμετάλλευτη. Τελικά. το μεγάλο κομμάτι της πίτας το παρεχώρησε για χρήση ο ΟΣΕ στο δήμο Πειραιώς και τα λιμά στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Ως συνήθως το μεγάλο ψάρι εξακολουθεί να τρώει το μικρό, ιδίως αν το μικρό είναι φιγουρατζίδικο κοκκοράκι.

Τώρα, όπως όλοι ξέρουμε ή σιγά σιγά το μαθαίνουμε, πλησιάζουν δημοτικές εκλογές - τον ερχόμενο Μάιο παρακαλώ. Και ως είθισται οι Δημ.Αρχές προσπαθούν να δώσουν όσα ρέστα έχουν και δεν έχουν. Έτσι και ο κ.Μιχαλολιάκος - από τους καλούς εκφραστές αυτού του πολιτικάντικου παιχνιδιού - ανάμεσα στα άλλα αποφάσισε να διοργανώσει την 1η γιορτή Ρεμπέτικου στον σταθμό του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύση. Ελπίζουμε να έχουν αναλάβει τη γιορτή αυτή, άνθρωποι που όχι μόνο λατρεύουν αυτό το τραγούδι, αλλά που έχουν κι εκείνες τις γνώσεις και το γούστο όπου θα τους επιτρέψει να τιμήσουν το ρεμπέτικο και τους εραστές του όπως τους αξίζει. Και να μας δώσουν έτσι την πάσα για να περάσουμε όμορφα κι ωραία.

Τι κατά τη γνώμη μας απουσιάζει από αυτήν τη γιορτή; Μια μικρή αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι. Διότι έγραψε τη μουσική και τους στίχους στο ξακουστό "Τα παιδιά του Πειραιά", και διότι εργάστηκε σαν φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, λίγο πριν την κατοχή τότε που έγινε μέλος της ΕΠΟΝ. Αλλά πάνω απ'όλα, διότι το 1949 σε ηλικία 23 ετών, έκανε την περίφημη εκείνη ομιλία του στο θέατρο Τέχνης, όπου για πρώτη φορά ένας έντεχνος μίλησε για τη μεγάλη αξία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η ομιλία αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο το επιστέγασμα του ανοίγματος του ρεμπέτικου κόσμου στους ανθρώπους των πόλεων που ξεκίνησε ο Τσιτσάνης από τα τέλη της δεκαετίας του '30. Το έργο του Τσιτσάνη και η ομιλία αυτή ήταν το τέλος ρεμπέτικου και συνάμα η νέα αρχή της ελληνικού τραγουδιού που ξεκίνησε λάμποντας στην δεκαετία του '50 για να κατακτήσει καινούργιες κορυφές.

Να θυμίσουμε, σε όσους από τους νεώτερους ενδιαφέρονται γι'αυτό το τραγούδι, πως αυτή η ενέργεια του Χατζιδάκι είχε μεγάλο ρίσκο και απαιτούσε εκτός από θάρρος και γνώση  και την καρδιακή αποδοχή αυτής της μουσικής. Μια μουσικής, που από τις αρχές του 20ου αιώνα, που άρχισε σιγά σιγά να φτιάχνεται, ως τις αρχές της δεκαετίας του '50, όλοι οι επίσημοι εκφραστές της κοινωνίας μας την είχαν στο ξου και στο φτού. Οι ρεμπέτες και όλοι εκείνοι που τους έφτιαχνε αυτή η μουσική, ήταν περιθώριο καραμπινάτο. Σ'αυτό κυκλοφορούσαν τρελαμένοι που αυτό που έκαναν ήταν η ζωή  τους όλη. Για πολλά χρόνια τους κυνηγούσαν αρχές και σύσσωμος ο ευπρεπής κόσμος. Τους κυνηγούαν τόσο άγρια όσο και τους πρώτους κομμουνιστές. Οι οποίοι όμως, στην επίσημη γραμμή τους τούς καταδίκαζαν. Βλέπετε οι ρεμπέτες, παρόλο που είχαν βρεθεί στο σκουπιδαριό της κοινωνίας, δεν το έβαζαν κάτω. Προσπαθούσαν μέσα από τα τραγούδια τους και τις παρέες τους να απολαύσουν όσο μπορούσαν τη ζωή τους αλλάζοντάς την ταυτόχρονα και δεν ήταν σταντ μπάι περιμένοντας τη δευτέρα παρουσία. Ήταν λοιπόν, ο τρόπος της ζωής τους ο βασικός λόγος, που οι κομμουνιστές τους είχαν πάρει από κακό μάτι, άσχετα που πολλά από τα απλά μέλη τους σύχναζαν στα καταγώγια, στους τεκέδες και στα μαγαζιά όπου έπαιζαν οι ρεμπέτικες κομπανίες. Όμως έχουμε μάθει πια, πως αν και όλες οι ηγετικές ομάδες πίνουν νερό στο όνομα των απλών μελών, στην πράξη, αυτά, σπανίως μπορούν να επιβάλλουν τα θέλω τους στην πολιτική γραμμή του οποιουδήποτε κόμματος. Ίσως στο κοντινό μέλλον, αυτός ο βελούδινος και με το γάντι παραγκωνισμός της βάσης, αρχίζει να γίνεται ανυπόφορος γι'αυτήν, διεγείροντάς  την να διεκδικήσει απ΄τη μεριά της τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στις επιλογές του όποιου κόμματος.  

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση που δώθηκε στη δημοσιότητα και το πρόγραμμα αυτής της γιορτής.

Ο Δήμος Πειραιά, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, τιμώντας το ρεμπέτικο που γεννήθηκε και ταυτίστηκε με την πόλη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, διοργανώνει την «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Διονυσίου.

Στην «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό ταξίδι στα μονοπάτια του ρεμπέτικου τραγουδιού, στις μουσικές των ρεμπετών, που έζησαν και εμπνεύστηκαν στον Πειραιά,  τις οποίες θα παρουσιάσουν σημαντικοί σύγχρονοι μουσικοί, λάτρεις και μελετητές του ρεμπέτικου.

Η ατμόσφαιρα της εποχής θα αναβιώσει με φόντο τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στον Άγιο Διονύση, μια εμβληματική περιοχή για την περιθωριακή ρεμπέτικη ζωή, δίπλα στους τεκέδες που ακούστηκαν οι πρώτοι ήχοι του απαγορευμένου τότε μπουζουκιού.

Στο πλαίσιο της γιορτής, θα πραγματοποιηθεί στα παλιά βαγόνια,   έκθεση φωτογραφιών των τριών μεγάλων ρεμπετών Μάρκου Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Θα παρουσιαστούν και τα εξώφυλλα των πρώτων δίσκων που ηχογραφήθηκαν με την ετικέτα «ρεμπέτικο», σε ένα «ταξίδι» στην εποχή που οι άνθρωποι του περιθωρίου δημιούργησαν ένα μοναδικό μουσικό είδος, αφήνοντας μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά στον Πειραιά. Από τους μουσικούς που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στη γιορτή αυτή, κάποιοι, που και τους έχουμε ακούσει και μας άφησαν καλές εντυπώσεις, είναι οι Άλκης Μαύρος, προφανώς ο Στέλιος Βαμβακάρης, η ομάδα που θα παίξει το Πειραιώτικο ρεμπέτικο και ο Δημήτρης Μυστακίδης με την παρέα του.

Την «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός κ. Ρένος Χαραλαμπίδης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των συναυλιών

 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

18.00 - 20.00 «Σμυρναίικα»

με τους: Μάριο Παπαδέα (σαντούρι, τραγούδι), Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι), Κωστή Κωστάκη (κιθάρα).

20.00 - 22.00 «Γιάννης Παπαϊωάννου» με τον Αντώνη Παπαϊωάννου και τους: Άντζελα Ορφανού (τραγούδι), Θοδωρή Λίζο (μπαγλαμάς, τραγούδι),Βαγγέλη Κονταράτο (κιθάρα), Χρήστο Πετεβή (βιολί).

22.00 - 24.00 «Βασίλης Τσιτσάνης - Από το περιθώριο στην αποδοχή», με τους Άλκη Μαύρο (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Στέφανο Μαγουλά (μπουζούκι), Ανθούλα Μίχου (τραγούδι), Χρήστο Μανιφάβα (κιθάρα).

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

18.00 - 20.00 «Το πειραιώτικο ρεμπέτικο - η πειραιώτικη σχολή», με τους: Νίκο Αθανασάκη (κιθάρα), Νίκο Αυγουστίδη (μπουζούκι, τραγούδι), Μάνο Κεχαγιά (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Αρτέμη Δισκάκη (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι).

20.00 - 22.00 «Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Στέλιο Βαμβακάρη

και τους: Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι), Μιχάλη Δήμα (μπουζούκι), Στέφανο Μαγουλά (κιθάρα).

22.00 - 24.00 «Τα ρεμπέτικα της κιθάρας» με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους: Ιφιγένεια Ιωάννου (τραγούδι), Δημήτρη Παππά (κιθάρα), Γιώργο Τσαλαμπούνη (κιθάρα).

Έκθεση

Παρασκευή - Σάββατο 18.00 - 24.00

Φωτογραφικό αρχείο για τους Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, εξώφυλλα των πρώτων δίσκων του ρεμπέτικου.

Πατώντας  εδώ θα σας παρουσιαστεί μία καλή ιστορική ξενάγηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά, που την δημιούργησαν οι άνθρωποι του αξιόλογου μπλογκ MLP Blo - g - spot.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 04:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση