Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 18:47

Πολιτική κόντρα για τις επαφές μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και νονών της νύχτας

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ktirio-gadaΠολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που αποκαλύπτει διαλόγους και επαφές μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και «νονών της νύχτας».

Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα ώστε να ελεγχθεί η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η διάπραξη αξιοποίνων πράξεων να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, διέταξε έλεγχο για το δημοσίευμα περί εμπλοκής αστυνομικών σε παράνομα κυκλώματα. 

Θεοδωρικάκος: Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσία.

Από το βήμα της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα του απερχόμενου διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας , Ηλία Κοσσυβάκη, αλλά και για την ελλειμματική πληροφόρηση που ο ίδιος του παρείχε. Απαντώντας σε ρωτήσεις βουλευτών - μελών της Επιτροπής ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε τους διαλόγους αξιωματικών της ΕΛΑΣ με μέλη παράνομων κυκλωμάτων από το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

«Πάμε τώρα στο θέμα του προηγούμενου Διοικητή αυτής της θέσης. Θέλω να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής κύριοι. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν από 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα, για να γνωρίσει και να αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, για την περσινή Έκθεση του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω, για να είμαστε αντικειμενικοί, ήταν πολύ περιορισμένη. Γιατί ήταν προϊόν μιας συνεργασίας η οποία ήταν πολύ λιγότερη και από τους τέσσερις μήνες στην πραγματικότητα. Υπήρξε και η συνέχεια. Η συνέχεια είναι κακή, θέλω να είμαι σαφής. Στη δική μου αντίληψη για τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι - αναφέρομαι στο πρόβλημα της διαφθοράς - είναι πενιχρά. Προσωπικά, θα ήθελα να υπάρχουν πολύ περισσότερες υποθέσεις και να έχουν διερευνηθείΤους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω τη στοιχειώδη ενημέρωση», είπε.

Δεδομένου ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχθηκε ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Βούτση και Παύλο Πολάκη για το δημοσίευμα του Βήματος αλλά και σχετικώς με πικρίες που μπορεί να ανακύπτουν κατά τις κρίσεις της ΕΛΑΣ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε αφενός για το πως λειτούργησε ο ίδιος αμέσως μόλις είδε το σχετικό δημοσίευμα, αφετέρου κατηγορηματικά ανάφερε ότι τον νέο Διοικητή της υπηρεσίας δεν τον γνωρίζει παρά μόνον υπηρεσιακώς και δεν τον αφορά η πολιτική του τοποθέτηση.

«Τώρα που βγήκε, δηλαδή τώρα που αναγκάστηκε ο Ντογιάκος, και ελπίζω να μην το κάνει όπως το έκανε και με τις υποκλοπές, για να το «κουκουλώσει» δηλαδή, έτσι, γιατί για τις υποκλοπές όλος ο καημός και ο διγαβρές του δεν ήταν αν γινόταν, αλλά πώς αποκαλύφθηκε, ελπίζω να μην έχει την ίδια λογική και σε αυτά εδώ. Να ψάχνει αυτούς που το αποκάλυψαν, δηλαδή. Εσείς είχατε κινήσει πριν τέτοια διαδικασία;» ήταν το ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

«Όταν την Κυριακή διάβασα το δημοσίευμα του Βήματος, είχα μόνο μία επιλογή, να δώσω εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να το ελέγξει και ταυτόχρονα είπα να σταλεί αυτό στον κ. εισαγγελέα. Αυτό έγινε αυτομάτως την Κυριακή. Αυτομάτως. Καθαρές κουβέντες, καθαρότατες κουβέντες. πεντακάθαρες κουβέντες. Αλλά, πάρτε μια απόφαση. Στη συζήτηση, ο ένας με εγκάλεσε για το ένα και ο άλλος για το αντίθετό του. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, «όλα στο φως». Διαφάνεια, πραγματικός έλεγχος και πραγματική διαφάνεια. Και σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν υπάρχει λόγος, μαζί με όλα τα άλλα, τώρα να συκοφαντείτε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του. Όμως, στην ουσία του θέματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις ετέθη μπροστά σε ένα δημοσίευμα το οποίο γράφει διάφορα τα οποία πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ως προς τα πάντα, να μην μείνει τίποτε απέξω και το ίδιο και από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει ναι, να «λάμψει η αλήθεια». Περίμενα, λοιπόν, να πείτε, καλά κάνατε κ. υπουργέ, μπράβο και θα συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο», απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Τσαπανίδου: Να δώσει απαντήσεις ο Θεοδωρικάκος

Με αφορμή τους επίμαχους διαλόγους, που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με «νονούς της νύχτας».

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου διερωτάται «γιατί κωλυσιεργεί την υπόθεση κάθαρσης της ΕΛ.ΑΣ.».
«Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις ανώτατων αξιωματούχων της ελληνικής αστυνομίας με ανθρώπους του υποκόσμου σοκάρουν.

Αναμένουμε απαντήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο. Γιατί καθυστέρησε επί μήνες να στείλει τους επίορκους στη δικαιοσύνη ενώ αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς; Γιατί κωλυσιεργεί την υπόθεση της κάθαρσης στην ΕΛ-ΑΣ, που ξεκίνησε με τη ευρεία έρευνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia;  Ποιον προστατεύει τελικά το υπουργείο; Τον πολίτη πάντως, όχι», δήλωσε η κα Τσαπανίδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος κρύβονται για τις σχέσεις ανθρώπων τους στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με τη μαφία

Ερωτήσεις προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο για το ζήτημα των διαλόγων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης.

«Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του Βήματος για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας, λαθρεμπόρους και μαφιόζους επιβεβαιώνουν ότι επί Μητσοτάκη οι μόνοι που αισθάνονται την «ασφάλεια» που έταζε προεκλογικά, είναι οι κακοποιοί και η διαφθορά που οργιάζουν ανεξέλεγκτα και μάλιστα με κρατική προστασία.

Αντί ο κ. Θεοδωρικάκος να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη έρευνα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia και επίορκους αξιωματικούς για να καθαρίσει τα κυκλώματα κακοποιών, το μόνο που έχει κάνει είναι να κωλυσιεργεί διαδικασίες και να αναβαθμίζει ακόμα και κατηγορούμενους αξιωματικούς. 

Η απροθυμία του σήμερα να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η αναφορά του σε «κάθαρση» της ΕΛ.ΑΣ με τις κρίσεις που έγιναν, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: 

1. Γνώριζε για παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τους έστειλε στη Δικαιοσύνη;
2. Πώς μιλά για «κάθαρση» όταν αναβαθμίζει κατηγορούμενους;
3. Γιατί δεν έστειλε την υπόθεση των επίορκων αστυνομικών στον Εισαγγελέα νωρίτερα, αφού τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από το Βήμα προέρχονται από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και δεν μπορεί να μην τα γνώριζε;
4. Γιατί δεν απάντησε εάν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που αναφέρεται στις αποκαλύψεις ότι σχετίζεται με προστασία σε βενζινάδικα, βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου και συμμετείχε στις αποφάσεις για τις προ ημερών κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ;
5. Γιατί δεν απάντησε εάν είναι ο διευθυντής του ένας από τους συνομιλητές των μαφιόζων στο ρεπορτάζ του Βήματος;
6. Γιατί δεν απάντησε εάν υπάρχουν καταγγελίες για τον αξιωματικό που προτείνει για επικεφαλής στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ;».

Πηγή:  lifo.gr/now/greece  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 23:23

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση