Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 04:17

Η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά, από το κτίριο της οδού Σκουζέ στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών «ΚΕΡΑΝΗΣ» επί της οδού Θηβών, αποφασίζεται και προωθείται παρά τις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων, του ΕΒΕΠ,  δημοτικών παρατάξεων και  κατοίκων της πόλης του Πειραιά και νήσων.

 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι πολλές φορές στο παρελθόν, το κτίριο αυτό που ήταν  έτοιμο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και  υπουργίας Λαλιώτη, διατέθηκε για τη μεταστέγαση διαφόρων Υπουργείων, κάτι  που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Πολλοί  δικηγόροι του Πειραιά καταγγέλλουν το γεγονός ότι για μια τόσο σοβαρή απόφαση, που δεν επηρεάζει μόνο τον κλάδο μας, αλλά ολόκληρη την καθημερινότητα της πόλης, δε συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητηθεί το θέμα από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά  και να ληφθεί μια συλλογική απόφαση.

Επιπλέον, προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ, στην οδό  Θηβών ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την «αξιοποίηση»  της δημόσιας περιουσίας προς αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά διασφαλίζει εξαιρετικά προνόμια  στον ιδιώτη αγοραστή και συγκεκριμένα ένα χαμηλό τίμημα αγοράς, αλλά και ένα σίγουρο ενοικιαστή καθώς, ο ιδιώτης θα αγοράσει το κτήριο από το ΤΑΙΠΕΔ, στη μισή τιμή από αυτή που κόστισε στο Δημόσιο, και στη συνέχεια θα νοικιάσει το κτήριο αυτό στο Δημόσιο με 3 εκατ. ευρώ  ετησίως.

Σημειώνεται δε ότι με την απόφαση αυτή, τα Δικαστήρια της πόλης, που αποτελούν ένα σημαντικό τοπόσημο για τον Πειραιά, αλλά και μια νευραλγική υπηρεσία,  παύουν να βρίσκονται στο κέντρο και εκτοπίζονται στην περιφέρεια της. Η επιλογή αυτή συμβάλλει στην υποβάθμιση της πόλης, τόσο με όρους  πολιτισμικούς, όσο και με όρους κοινωνικούς και οικονομικούς, δεδομένου του γεγονότος ότι η περιοχή που βρίσκεται ο ΚΕΡΑΝΗΣ δε διαθέτει τις απαιτούμενες συγκοινωνιακές υποδομές για την εξυπηρέτηση όλων εκείνων που επισκέπτονται ή εργάζονται  καθημερινά στα Δικαστήρια του Πειραιά (δεν υπάρχει ηλεκτρικός, μετρό, μόνο λεωφορειακές γραμμές που υπολειτουργούν).

Η μεταφορά των Δικαστηρίων της πόλης είναι απαραίτητη, καθώς το κτίριο όπου στεγάζονται σήμερα είναι ακατάλληλο και μη λειτουργικό για τις ανάγκες τους. Επειδή, αίτημα μας είναι ακριβώς η αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια, όπως η εξυπηρέτηση των πολιτών, η  διευκόλυνση των εργαζομένων και των δικηγόρων, η προσβασιμότητα και  τα οικονομικά οφέλη για την ίδια την πόλη. Αυτό απαιτεί την συλλογική, αλλά και επιστημονική  αντιμετώπιση του ζητήματος απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με προοπτική την αναβάθμιση και τη συνολική ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά.

Η Μαρία Σταθάκη είναι δικηγόρος και δημ.σύμβουλος εκλεγμένη με τη δημοτική κίνηση "Συμμαχία στον Πειραιά".

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 10:56

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση