Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 10:15

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το σκάνδαλο συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, της Filothei Valsami, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
laokontaΑ) Τα παράκεντρα που εισήγαγαν, εγκατέστησαν, έθεσαν σε λειτουργία και επωφελήθηκαν του predator, παρακολουθούσαν, μέσω των κινητών τηλεφώνων, το σύνολο της ζωής των στόχων τους, και όχι μόνο τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες όπως συμβαίνει στις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Το predator είχε πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο, το πλήρες περιεχόμενο κάθε μολυσμένης συσκευής, με αποτέλεσμα να  χαρτογραφεί επακριβώς τη ζωή κάθε παρακολουθούμενου, αλλά και μεγάλο ή μικρό μέρος της ζωής τρίτων προσώπων, που εφάπτονται με τους στόχους. Οι ιδιοκτήτες, χειριστές και ωφελούμενοι από τη λειτουργία του predator γνωρίζουν με ντοκουμέντα τα τυφλά σημεία της ζωής των παρακολουθούμενων και των επαφών τους (σεξουαλικά, οικογενειακά, οικονομικά, φορολογικά, πολιτικά κλπ).
Δεδομενου ότι τα εισφερθέντα από δημοσιογράφους, χωρίς καμία μήνυση από πλευράς της κυβέρνησης ή των θιγόμενων, στοιχεία, δείχνουν ότι παγιδεύτηκαν τα κινητά των σημαντικότερων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η παράνομη συγκέντρωση των πλέον απόκρυφων πληροφοριών για τις ζωές των παραγόντων αυτών προσέδωσε στους τελικούς αποδέκτες των πληροφοριών αυτοκρατορική ισχύ: γνώριζαν προκαταβολικά τις σκέψεις, τα σχέδια και τις *αχιλλείους πτέρνες* οποιουδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροημέρευσή τους στην εξουσία. Και αυτό τους καθιστούσε άτρωτους γιατί φάνταζαν παντογνώστες, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα, να σαμποτάρουν κάθε αντίσταση, να προλάβουν ή να δρομολογήσουν εξελίξεις: πραγματικά άριστοι, εντυπωσιακά *σιμουλτανέ*, τρομακτικά *επιτελικοί*. Για όλα αυτά ποδοπατήθηκαν μια πλειάδα νομικών διατάξεων συνταγματικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και και διεθνών, που προστατεύουν το απόρρητο και την ιδιωτική ζωή, τον θεμιτό «πολιτικό ανταγωνισμό», την ανεξαρτησία των λειτουργιών, τις ασυλίες των πολιτών, αλλά δε βαριέσαι. Η ντοπέ αριστεία σάρωνε και αυτό τους ήταν αρκετό.
Β) Η ακτινογραφία των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών μυστικών της χώρας, ακόμα και οι πλέον απόρρητες συνομιλίες του (παρακολουθούμενου) Δένδια με ομολόγους του υπουργούς εξωτερικών/ με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας/ με τον Έλληνα πρωθυπουργό πχ για τα ελληνοτουρκικά ή τους εξοπλισμούς, βρίσκονται στα αρχεία μιας ιδιωτικής ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης εταιρίας. Τα γνωρίζει άγνωστος αριθμός ιδιοκτητών/ ιδιωτικών υπαλλήλων/ χειριστών, εντός-εκτός επικράτειας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, κείμενοι εκ των πραγμάτων εκτός οποιασδήποτε δημόσιας δεσμευτικής δικλείδας ασφαλείας, ελέγχου, λογοδοσίας. Οποιοσδήποτε υπάλληλος ή ιδιοκτήτης της εταιρίας κατέχει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη λειτουργία του predator, μπορεί, αν θέλει, να τις πωλήσει/ χαρίσει/ διαβιβάσει πχ στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε εθνικό αντίπαλο με τον οποίο μπορεί να έχουμε προβληματικές σχέσεις ή να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις κλπ. Μπορεί επίσης να μεταφέρει σε ενδιαφερόμενους τρίτους τις απόψεις που έχουν εκφράσει συνομιλητές πχ του Δένδια σε κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί του για οποιοδήποτε θέμα ειδικού, ευαίσθητου, απόρρητου περιεχομένου. Τα ίδια ισχύουν, πέραν της εξωτερικής πολιτικής, και για τους άλλους σημαντικούς τομείς της χώρας, όπως οι επενδύσεις ή η ενέργεια. Το γεγονός ότι δημοσιογραφικοί κύκλοι έχουν ήδη στα χέρια τους, όπως φαίνεται από τις διαρροές, υλικό από το predator, αποδεικνύει ότι, εκτός από τα εθνικά κουτσομπολιά, και τα εθνικά μας μυστικά κυκλοφορούν σε πιάτσες -ποιός ξέρει σε ποιό βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αποκαλυφθεί και αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε αυτή την αδιανόητη διαρροή των εθνικών μας απορρήτων, επιτρέποντας σε μια ιδιωτική εταιρία και τους no name υπαλλήλους της να φέρει το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα, να παγιδεύει τα τηλέφωνα μελών της αντιπολίτευσης, μεγαλοϋπουργών, εκδοτών, δημοσιογράφων και παραγόντων της οικονομικής ζωής, να συλλέγει κρυφά και επεξεργάζεται παράνομα για λογαριασμό του, ακόμα και τις πλέον κρίσιμες εθνικά και οικονομικά πληροφορίες, έχει διαπράξει εγκλήματα που περιγράφονται στο περί προσβολών κρατικών απορρήτων κεφάλαιο του ποινικού κώδικα. Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιο λόγο πέφτουν κορμιά στη μάχη της συγκάλυψης.
Γ) Τα κυβερνητικά παράκεντρα δεν αρκέστηκαν να αποκτήσουν και χρησιμοποιήσουν το predator, αλλά φαίνεται ότι φρόντισαν ώστε το λογισμικό να εξαχθεί και σε άλλες χώρες. Από τα στοιχεία των ανεξάρτητων δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο προκύπτει ότι το λογισμικό πέρασε από το Ισραήλ σε εμάς και από εκεί με επίσημες κρατικές άδειες εξαγωγής του στο εξωτερικό, σε κυβερνήσεις και καθεστώτα που όχι μόνο θα το χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό τους με ό, τι αυτό συνεπάγεται, αλλά ενδεχομένως θα συνεχίσουν με εξαγωγές του να μολύνουν και άλλα κράτη οδηγώντας σε ένα ανεξέλεγκτο spread υποκλοπών. Και αυτά τα έκαναν όσοι οργάνωσαν τα deal (υπάρχουν αδειες του ΥΠΕΞ για εξαγωγή λογισμικών της ιντελλέξα, καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπαιδεύσαμε πράκτορες του Μπαγκλαντές στη χρήση του παράνομου λογισμικού) και ας ξέρουμε, πέραν όλων των άλλων, πχ από την περίπτωση Κασόγκι τι σημαίνει η χρήση τέτοιων λογισμικών από προβληματικά καθεστώτα, κυρίως αυτά που έχουν σοβαρά ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δ) Επειδή η επιμόλυνση με το predator δεν ήταν φαίνεται αρκετή για την επιτελική αριστεία, η υπαγόμενη (με τον πρώτο νόμο που ψήφισε η παρούσα βουλή, αυτόν για το *επιτελικό κράτος*) απευθείας στον πρωθυπουργό, ΕΥΠ, προέβη σε χιλιάδες άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου πολιτών, υποτίθεται για λόγους «εθνικής ασφάλειας». [Μικρή παρένθεση για να υπενθυμίσω ότι το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς γαύγιζε σαν τσοπανόσκυλο τον Τσίπρα, επειδή δήθεν σκόπευε να υπαγάγει την ΕΥΠ στον εαυτό του και τον κατηγορούσε ότι με τέτοιες ενέργειες σκόπευε να κάνει τη χώρα Βόρειο Κορέα. Όταν αυτό που καταλόγιζε ως αντιδημοκρατική (φαντασιακή) εκτροπή στον Τσίπρα, το υλοποίησε ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς λούφαξε]. Τσπ. Τεκμηριωμένα και με στοιχεία το γαλατικό χωριό των ετερόκλητων ανεξάρτητων δημοσιογράφων που διερευνούν το σκάνδαλο, έχουν αποκαλύψει ότι για λόγους «εθνικής ασφαλείας» η ΕΥΠ παρακολουθούσε (και ενημέρωνε, προφανώς, αυτόν στον οποίο απευθείας υπάγεται), μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνο Φλώρο κα. Όλοι οι ανωτέρω «στόχοι» παραμένουν μέχρι και σήμερα στις θέσεις τους και ασκούν τα καθήκοντά τους (μάλιστα πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία Φλώρου), γεγονός που αποδεικνύει ότι ουδείς λόγος εθνικής ασφάλειας συνέτρεξε στην περίπτωσή τους, που να δικαιολογεί την παρακολούθησή τους. Η ΕΥΠ τους παρακολουθούσε γιατί οι ίδιοι που έστησαν το παρακρατικό παραμάγαζο με το predator χρησιμοποιούσαν παραπληρωματικά για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και την εθνική υπηρεσία πληροφορίων. Ο κρατικός σχηματισμός που υπάρχει για να προστατεύει τη χώρα, αντί να ασχολείται με τα εθνικά συμφέροντα και την προάσπισή τους από εχθρικές επιβουλές, έστηνε αυτί για να ξέρει η κυβέρνηση τι σκέφτονται ή πού είναι εκβιάσιμοι οι ενδιαφέροντες την ίδια «στόχοι». Όσοι με την υπογραφή τους έδωσαν επίφαση νομιμότητας στις παρακολουθήσεις αυτές θα έπρεπε, αν ελέγχονταν ποτέ σοβαρά, να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, τους εθνικούς λόγους που οδήγησαν, κατά τα μη διαψευσμένα δημοσιεύματα, στην πρακολούθηση από δημόσιους υπαλλήλους της εθνικής υπηρεσίων πληροφοριών, (μεταξύ άλλων) του Λάκη Λαζόπουλου ή της μητέρας του εκτός γάμου τέκνου του δημάρχου Αθηναίων (σ.σ. αμφότεροι αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν και με predator).
Όλα τα παραπάνω συνιστούν στοιχεία ενός παρανοϊκά ανασφαλούς, καθεστωτικής σύλληψης και λειτουργίας σχεδιασμού που είχε στόχο να παγιδεύσει, χειραγωγήσει και καθηλώσει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Πέραν του πολιτικού εξευτελισμού, υφίσταται και το αδιανόητα βαρύ ποινικό σκέλος για όσους θα αποδεικνυόταν (από μια σοβαρή και συντεταγμένη αστυνομική και εισαγγελική έρευνα, αν ποτέ γινόντουσαν εγκαίρως, ελεύθερα, συντονισμένα και συντεταγμένα) πως συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε, ενεργοποίησε, χρησιμοποίησε επέτρεψε να εξαχθεί το παράνομο λογισμικό και ταυτόχρονα υποβίβασε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών σε κυβερνητικό κοριό. Για αυτό ο αγώνας της παράδοξης κοινοπραξίας *μαξίμου αε και σια* για συγκάλυψη είναι λυσσαλέος, αναξιοπρεπής, σκληρός και ανελέητος.
Ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, (την οποία η κυβέρνηση κατά τα δημοσιεύματα προσπαθεί με κάθε μέσο να αλώσει ή να φιμώσει, πέφτοντας ακόμα και στην ανάγκη του Βελόπουλου), αποφάσισε να ενεργήσει τα προβλεπόμενα κατά το σύνταγμα και κάθε συνταγματικό νόμο καθήκοντά του και να προχωρήσει νόμιμα στη διερεύνηση του σκανδάλου, στο μέτρο που τον αφορά. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωστός για τις άριστες σχέσεις του με το κυβερνόν κόμμα, χωρίς να έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, αρχικά δήλωσε στον νομικό σύμβουλο ενός ιδιώτη (τηλεπικοινωνιακού παρόχου) την νομική του άποψη ότι η εταιρία (cosmote) δεν πρέπει να παράσχει στην συνταγματικά αρμόδια ανεξάρτητη αρχή τα στοιχεία που έχει ζητήσει στα πλαίσια της διερεύνησης της νομιμότητας και της *πατρότητας* των υποκλοπών. Στη συνέχεια εξέδωσε και επίσημη γνωμοδότηση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ όχι μόνο επαναλαμβάνει την ανωτέρω θέση του, αλλά και σκοπίμως υπογραμμίζει ότι κατά τη θεσμική του άποψη απειλούνται με κάθειρξη, ακόμα και με τις διατάξεις περί παραβίασης των μυστικών της πολιτείας, όχι αυτοί που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις παράνομες υποκλοπές, αλλά όσοι εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους ενεργούν τα συνταγματικώς δέοντα για τη διαλεύκανση του σκανδάλου! Την ανακοίνωση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δύσκολα μπορεί να τη διαβάσει κανείς ως απλή διατύπωση νομικής θέσης και όχι ως παρέμβαση με στόχο την απειλή προς τις ανεξάρτητες αρχές. Γι αυτό ταράχτηκε και ξεσηκώθηκε ο νομικός κόσμος (ακόμα και συνταγματολόγοι φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση, όπως Αλιβιζάτος και Βενιζέλος) επισημαίνοντας, πέραν των σοβαρότατων νομικών διαφωνιών επί της ουσίας, τόσο το ανεπίτρεπτο της παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και την απειλή που υποκρύπτεται στην επισήμανση των τυχόν ποινικών κυρώσεων προς τα μέλη της ΑΔΑΕ που θα κάνουν τη δουλειά τους.
Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό ότι όταν το σκάνδαλο των υποκλοπών πήρε επικίνδυνη για την κυβέρνηση τροπή με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, τον Αύγουστο του '22, ο Μητσοτάκης παραίτησε τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη από διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και τον Παναγιώτη Κοντολέων από διοικητή της ΕΥΠ• αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη, αν και έχει υπαγάγει την ΕΥΠ απευθείας στον εαυτό του και υποσχέθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για να πέσει «άπλετο φως» στην τρομακτικής έμπνευσης και εκτέλεσης αυτή ιστορία. Αμέσως μετά η κυβέρνηση ξεκίνησε ανένδοτο συγκάλυψης κατά τρόπο που προσβάλλει τον ελληνικό λαό (θα έλεγα κυρίως τους ψηφοφόρους της, που την εμπιστεύτηκαν): Συσκότιση, κοροϊδία και *κολοκυθιά* στις εξεταστικές, χρησιμοποίηση των θεσμών ως κομματικών μηχανισμών, παιδαριώδη ψέματα, αστείες δικαιολογίες, κατάχρηση της κομματικής πειθαρχίας, εκβιασμοί, καμαρίλα, βυζαντινισμοί, θεσμικός πραιτωριανισμός, βρώμικο παρασκήνιο και όλα αυτά με τη δεδομένη βοήθεια των συστημικών μέσων που υποβαθμίζουν το σκάνδαλο (με εξαίρεση το στιγμιαίο tantrum του Μαρινάκη, αυτοπροσώπως και δια του Βρέντζου, όταν διαπίστωσε ότι του καλωδίωσαν τους συνεργάτες για να παρακολουθούν τον ίδιο).
Αυτές οι μάχες χαρακωμάτων για να συγκαλυφθεί το κολοσσιαίο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι, μετά και τις απειλές κατά Ράμμου, τόσο σοκαριστικά απροσχημάτιστες και χονδροειδείς, προκειμένου να διασωθούν οι εμπλεκόμενοι από τις βαρύτατες ευθύνες τους, ώστε η σιωπή καταντά συνενοχή. Ο Ράμμος, ο Κουκάκης, ο Τέλογλου, ο Βαξεβάνης και η ομάδα του, οι reporters united, η Τριαντάφυλλου, το inside story, το Sοlomon, η ΕΦΣΥΝ, η Αυγή, το Νews 24/7, οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που κατ' εξαίρεση αρθρογραφούν σε φιλοκυβερνητικά μέσα εισφέροντας στοιχεία για τη μπαμπούσκα των κυβερνητικών σκανδάλων στο θέμα των παρακολουθήσεων, οι δημοσιογράφοι στα ξένα μέσα ενημέρωσης που ανησυχούν για την ελληνική κατάσταση, η ευρωπαϊκή επιτροπή που διενεργεί τις έρευνες για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρουν ότι στον αγώνα τους δεν είναι μόνοι. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ακόμα μεγαλύτερο εν εξελίξει σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψής τους, αφορούν στον πυρήνα της δημοκρατικής συνείδησης κάθε σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη. Είμαστε δίπλα σε όποιον ερευνά, κινδυνεύει, απειλείται παράνομα, εκβιάζεται, παρακολουθείται, δολοφονείται ο χαρακτήρας του, προκειμένου να αποθαρρυνθεί, να φοβηθεί, να σιωπήσει, να αδρανήσει, ώστε να μην πέσει το *απλετο φως* που δήθεν υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, στην πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τους *επίμονους κηπουρούς* που, συγκυριακά ή συνειδησιακά, παλεύουν για την αλήθεια, για την ενημέρωση, για την εθνική αξιοπρέπεια, για τη δημοκρατία. Η κατάσταση στην κυβέρνηση διέπεται από ένα και μόνο νόμο, τον δεύτερο της θερμοδυναμικής. Αργά ή γρήγορα (η περίπτωση Νίξον υποδεικνύει ότι πιθανώς δεν θα είναι γρήγορα) θα αποδειχτεί, πάντως, ότι, ακόμα και σε συνθήκες metaverse δυστοπίας οι λίγοι έντιμοι και οι θυμωμένοι γενναίοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν και θα καθαρίσουν την ιστορία: «Θέλει αρετή και τόλμη η *δημοκρατία*» και κάποιοι τις διαθέτουν.
Υγ. Με ειλικρινή κατανόηση στην ανθρώπινη πλευρά της κηδείας του τεως βασιλιά, το παρόν αναρτάται σήμερα γιατί, κυρίως σε μέρες όπως αυτή, με όσα έγιναν και ακούστηκαν, έκαστος δικαιούται, ίσως και οφείλει, να εκφράζει τον πολιτικό σεβασμό του εκεί που πιστεύει ότι αξίζει.
Σχόλια στο fb
Alex Chondrogiannis
Ηθελα να γράψω κάτι άλλο... Αλλά το ξαναδιάβασα και είναι ένα πολύ καλό κείμενο. Προσωπικά δεν έχει δει τη σύνδεση παρακ;eντρων και Μαξίμου... Όπως είπε και ο Τσίπρας οι παρακολουθήσεις και πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ γίνονταν πάντα. Θα ήθελα να  είμαστε προσεκτικοί γιατί πάντα υπάρχουν πολλές "μικρές Μαρίες" και οι εκλογές μαζί με την Τουρκία δεν είναι απλή υπόθεση.  
Filothei Varsami
Alex Chondrogiannis 1. Predator αποκτήθηκε κρυφά και τέθηκε σε λειτουργία στη ζούλα επι νδ. 2. Φυσικά πάντα υπήρχε ευπ. Ρόλος της είναι να παρακολουθεί όποιον είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφαλεια, όχι για την κομματική ασφαλεια.. Αν ο Φλώρος είναι  επικίνδυνος για την εθνική ασφαλεια γιατί ανανεώθηκε η θητεία του; Ο Χατζηδάκης γιατί δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του; Η Mαίη Ζαννή τι επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια μπορεί να είχε κάνει; Για την κομματική ασφάλεια το καταλαβαίνω. Είχε κάνει αγωγή στον πατέρα του παιδιού της (Μπακογιαννη) που δεν πλήρωνε διατροφή και στη μάνα του και τον ξεφτίλισε. Για την εθνική, όμως;
Αν όλα αυτά είναι ψέματα γιατί δεν ξεσκίζουν τον Βαξεβάνη στις μηνύσεις; Θα σου πω γιατί δεν τον ξεσκίζουν. Γιατί τα ντοκουμέντα που έχει στα χέρια του και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιήσει, θα τα βγάλει οκά στη φόρα. Την πάτησαν με τον ίδιο τρόπο και με τη Νοβαρτις. Του έκαναν μήνυση και έβγαλε όλα τα μνμτ των προστατευόμενων μαρτύρων που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς του. Για αυτό τον αφήνουν να αλωνίζει προσπαθώντας να κοντύνουν όσα λέει ελπίζοντας ότι θα ασχοληθεί πολύ συγκεκριμένο μόνο κοινό, το κοινό του και λίγο ευρύτερο.
Υγ. Για τη μικρή Μαρία στον Έβρο έχω καταλάβει ενα πράγμα με βεβαιότητα: η νησίδα που λέγαμε επισήμως ότι δεν είναι ελληνική, τελικά είναι και ελληνική και τουρκική. Από εκεί και πέρα τi έγινε δεν ξέρω. Άλλοι λένε ότι δεν πέθανε το παιδάκι και άλλοι ότι οι γονείς και οι πρόσφυγες πιέζονται δραματικα να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Ειλικρινά ελπίζω να μην πέθανε παιδάκι.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 05:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση