Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 17:14

Με όσα έχω καταλάβει, θέλω, στην κόντρα εξ αιτίας των παρακολουθήσεων ανάμεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, νικητής να βγει ο Ράμμος

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ntogiakos-ADAEΟ Ντογιάκος Ισίδωρος (Αθήνα,1956, αριστερά στη φωτό) είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η επιλογή του έγινε τον Ιούλιο του '22 από το υπουργικό συμβούλιο και θα παραμείνει στη θέση αυτή για ένα χρόνο. Για πρώτη φορά ακούσαμε το όνομά του όταν με δική του  πρόταση ως αντιεισαγγελέας,  παραπέμφτηκε η Χρυσή Αυγή σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση. 

Ο Χρήστος Ράμμος ( Αθήνα, 1951) ορίστηκε Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τον Μάιο του 2019 με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού επελέγη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διακομματική συναίνεση των 4/5 των μελών του Σώματος. Το όνομά του το ακούσαμε για πρώτη φορά όταν ήταν πρόεδρος κάποιων τμημάτων του ΣτΕ που οι αποφάσεις τους μας είχαν χαροποιήσει. 

Το χοντρό παιχνίδι αυτών των ημερών προφανώς και δεν είναι ο θάνατος του έκπτωτου βασιλιά Κων/νου όπως προσπαθούν τα κανάλια να μας παραμυθιάσουν, αλλά η κόντρα αυτών των δύο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων με αφορμή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.   

Για ποιο λόγο συγκρούστηκαν; Διαβάσαμε λοιπόν και μάθαμε πως η ΑΔΑΕ, η αρμόδια εκ των συντάγματος Ανεξάρτητη Αρχή για ζητήματα Απορρήτου των Επικοινωνιών, αποπειράθηκε να διεξάγει έλεγχο σε αρχεία και δεδομένα παρόχων (ΟΤΕ και COSMOTE) για να διαλευκάνει το ποια πρόσωπα παρακολουθούνταν. Τέτοιο αίτημα στην ΑΔΑΕ το υπέβαλλαν ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. 
 
Ο ανώτατος εισαγγελέας, στην 19σελιδη γνωμοδότησή του μετά από αίτημα του ΟΤΕ αναφέρει ότι η ΑΔΑΕ  δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ενώ περιγράφει λεπτομερώς τι ορίζει ο πρόσφατος νόμος 5002/2022. 

Ότι οι περισσότεροι που έχουν μια διάθεση να ασχοληθούν με τέτοια θέματα έχουν μαύρα μεσάνυχτα από τέτοιες μονομαχίες είναι αναμφισβήτητο. Μία ενημέρωση όμως σκέφτηκα ότι δεν βλάπτει και είναι απαραίτητη μιας και έχω αποφασίσει ότι το θέμα των παρακολουθήσεων στη σχέση του με τη δημοκρατία, είναι σοβαρό. Κι έτσι διάβασα το άρθρο της ιστοσελίδας slpress που έχει συμπεριλάβει και τις δύο απόψεις,  ΕΔΩ

Το διάβασα και με τα λίγα που κατάλαβα δεν κατέληξα σε ένα συμπέρασμα αφού οι γνώσεις που έχω για τέτοια θέματα δεν επαρκούν. Το μόνο πάντως που κατάλαβα είναι πως ο Ντογιάκος στηρίζεται βασικά σε ένα πολύ πρόσφατο νόμο για το ποιος δικαιούται να πληροφορεί πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν αν παρακολουθήθηκαν και ο Ράμμος βασίζεται στο Σύνταγμα. Επίσης κατάλαβα πως ο Ντογιάκος ενημέρωσε την ΑΔΑΕ πως προβλέπεται ποινή για όσα μέλη της δεν υπακούσουν και συνεχίσουν τους ελέγχους. Πράμα που σημαίνει πως αν ο Ράμμος τραβήξει το σχοινί κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή. Ο Ράμμος πάντως απάντησε στις απειλές του Ντογιάκου πως ο Εισαγγέλεας είναι αναρμόδιος να αποφαίνεται σχετικώς, αφού η Αρχή είναι ανεξάρτητη, καθώς και ότι η ΑΔΑΕ θα συνεχίσει να κάνει την δουλειά της.  

Έμαθα επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν υποστηρίξει την πρότασή της ο Βελόπουλος τότε ο Ράμμος θα πάψει να είναι πρόεδρος της ΑΔΑΕ κι αυτό επειδή υποστήριξε ως σωστά αυτά στα οποία έχει καταλήξει βάσει της επιστημονικής του παιδείας. Ιδού μια διαδικασία που αν προχωρήσει θα αφήσει άσχημη επίγευση, μιας και στην ουσία αποδυναμώνει την ιδέα των Ανεξάρτητων Αρχών. Ένα θέμα είναι αν αυτοί που θα ενοχληθούν απ'αυτήν την εξέλιξη θα'ναι πολλοί ψηφοφόροι ή λίγοι. Το λίγοι πάντως ίσως και να φανερώνει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δεν είναι φιλική προς τη δημοκρατία. Οπότε; 

Επειδή πιστεύω ότι οι πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές εμπλουτίζουν τη δημοκρατία και όσες πειρσσότερες είναι τόσο καλύτερα για τον κόσμο, ένα το κρατούμενο. Και δύο, επειδή διαπιστώνω ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης σ'αυτό το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπου τόσο η ίδια όσο και κορυφαίοι λειτουργοί της δικαιοσύνης προσπαθούν να παρεμποδίσουν με κάθε πιθανό τρόπο την διερεύνηση ευθυνών πάνω σ' αυτό, έχω πια πειστεί ότι έχει λερωμένη τη φωλιά της. Κι αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι η αλήθεια τότε θα πρέπει όλοι όσοι έκαναν τις παρακολουθήσεις κι εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν τις εντολές, να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Το τονίζουμε διότι έχουμε μάθει μες τα χρόνια πως είμαστε μια χώρα όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Τέλος κυκλοφόρησε η πληροφορία πως έπεται συνάντηση κορυφαίων δικαστικών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της τελευταίας. Ναι, νομίζω πως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το θέμα στις πραγματικές του βάσεις που έχουν να κάνουν με το μονόφθαλμο σύστημα της δικαιοσύνης, από το κορυφαίο, έστω συμβολικά, πολιτειακό πρόσωπο του τόπου και πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό. 

Χρήστος Ράμμος: Δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να μείνει παρατηρητής, έχει καθήκον να ελέγχει και αυτεπαγγέλτως . Μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Ξένια Κουναλάκη και δημοσιεύτηκε την πρωτοχρονιά

Με κοινή τους δήλωση 16 Πανεπιστημιακοί Συνταγματολόγοι ασκούν κριτική στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 10:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση