Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 18:11

Ποιοι μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, δηλαδή την ακρίβεια, και να βελτιώσουν την νομοθεσία για το πόθεν έσχες; Αλλοίμονό μας αν είναι ο Κανένας;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pothen esxes1Ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα που το γεννάει η αύξηση των τιμών των αγαθών και η αύξηση των κερδών και ως εκ τούτου αφορά άμεσα όλους και πιο πολύ τους χαμηλόμισθους που τους αλλάζει την πίστη. Το πόθεν έσχες των πολιτικών, που ήρθε πάλι στο προσκήνιο εξ αιτίας των παρανομιών του διαγραφέντος βουλευτή της Ν.Δ Ανδρέα Πάτση ο οποίος  κατέθετε κανονικά τα πόθεν έσχες του και μας έκανε να αναρωτηθούμε για μια ακόμα φορά το αν δουλεύει καλά, αφορά όλους τους πολίτες . Να υπενθυμίσουμε εδώ τις παρανομίες του Πάτση. Είχε τρεις εξωχώριες εταιρείες, (κάτι που το σύνταγμα απαγορεύει ρητά για βουλευτές), μέσα στα μόλις δύο χρόνια από την εκλογή του εκτόξευσε τα εισοδήματά του αλλά και τις καταθέσεις του στα ύψη (40.000 ευρώ είχε το 2018, στα… 3 εκατομμύρια έφθασαν το 2020!), με αντίκρισμα αυτά τα 40 χιλιάρικα πήρε δάνειο… 4 εκατομμυρίων από τράπεζα, και αγόρασε από την ίδια «κόκκινα δάνεια» ύψους 60 εκατομμυρίων για να τα πουλήσει εν καιρώ, έκλεισε δουλειά με τα ΕΛΤΑ (μέσω ελβετικής εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα), ύψους 1 εκατομμυρίου, κάτι που επίσης απαγορεύεται ρητώς και με ποινή την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Για τον πληθωρισμό με εξέπληξε πως παρόλο που σχεδόν πάντα είχα μία σχετικά καλή επαφή με αυτά που συνέβαιναν στην πολιτική σκηνή, βασικά μέσω της αρθρογραφίας, φαίνεται ότι δεν έδωσα σημασία στο γεγονός πως την περίοδο '95-'99 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υφυπουργός εμπορίου κατάφερε να ρίξει μέσα σε μια πενταετία τον πληθωρισμό από 20% στο 3%. Η κύρια αιτία ήταν πως για διάφορους λόγους εκείνα τα χρόνια δεν έδινα σημασία στα οικονομικά και έτσι πέρασε στο ντούκου αυτή η επιτυχία που αν και αμφισβητήθηκε θεωρούμενη ως ένα βαθμό πέτσινη εν τούτοις έγινε αποδεκτή από την Ε.Ε, που η είσοδός μας στο ευρώ προϋπόθετε ένα πληθωρισμό κάτω από το 3%. 

Πρακτικά αυτη η επιτυχία του Χρυσοχοΐδη σημαίνει ότι θα υπάρχουν και σήμερα τα κατάλληλα μέτρα για να πέσει ο πληθωρισμός. Αρκεί βεβαίως κατά κύριο η κυβέρνηση να σταματήσει να ποντάρει στις εντυπώσεις με το τρύπιο καλάθι της, που επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, και να ασχοληθεί με το πως θα ρίξει τον πληθωρισμό, δηλαδή πως θα φτηναίνουν τα αγαθά. Για να συννενοούμαστε είναι θέμα πολιτικής απόφασης και ποιοι άραγε να διαφωνούν πως αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να σταματήσει το πλιάτσικο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων; Περιμένουμε λοιπόν από όσους συμφωνούν και κατέχουν κυβερνητικές θέσεις να ξεκινήσουν άμεσα όχι μόνο την πάταξη της αισχροκέρδειας αλλά και την πτώση των τιμών. Διαφορετικά η άλλη λύση είναι η αύξηση των μισθών τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. 

Επίσης ένα άλλο σημείο που το κατάλαβα στην πράξη σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πως μπορεί ο επίσημος πληθωρισμός να είναι ας υποθέσουμε Α, όμως ο πληθωρισμός των πιο αδύναμων στρωμάτων στην πράξη προκύπτει να είναι ένα πολλαπλάσιο του Α.

Τέτοιες καίριες επισημάνσεις με στοιχεία πάνω στον πληθωρισμό κάνει ο Κώστας Καλλίτσης στο άρθρο του  Δεν θα φταίνε τα συνδικάτα  προτείνοντας και κάποιες ιδέες για να πέσει. 

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησε μαζί με άλλους που διαφώνησαν με τη στροφή και το τρίτο μνημόνιο. Στο μικρό διάστημα που υπήρξε κυβερνητική βουλευτής διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής, δηλαδή της επιτροπής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Το συμπέρασμα που έβγαλε από αυτήν την θέση είναι πως το σύστημα ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών είναι τρύπιο κι έτσι περιπτώσεις σαν του Πάτση που βγάζουν μάτι και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα εύκολα περνάνε από τον έλεγχο σαν να μην τρέχει τίποτα. Τι απαιτούμε από όλα τα κόμματα; Να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση της νομοθεσίας που αφορά το πόθεν έσχες των πολιτικών τέτοια που θα έχει σαν αποτελέσμα να πιάνονται στα δίχτυα των ελεγχτών οι παρανομούντες και να οδηγούνται για τα περαιτέρω στη δικαιοσύνη.

Την ιστορία της στο θέση της προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων την περιγράφει η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην αρθρογράφο της lifo Βασιλική Σιούτη σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο  «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 23:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση