Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 01:09

Τον ΟΛΠ να τον πουλήσουν; Να μην τους αφήσουμε; Εσύ τι λές; Κι ο ΣΥΡΙΖΑ τι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι του ΣΥΡΙΖΑ, γι'αυτό το ενδιαφέρον θέμα έχουν άποψη. Δεν πωλείται. Τελεία και παύλα. Γι'αυτό θα προσπαθήσουν να μας κάνουν κοινωνούς αυτής της άποψης που έχουν. Πότε; Την Τετάρτη 25/9, στις 7.30μ.μ, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα.

 

 

 

Θα χαιρετίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Και θα κάνουν εισηγήσεις ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής Α' Πειραιά και ο Π.Λαφαζάνης, βουλευτής Β' Πειραιά. Μετά θα επακολουθήσει συζήτηση.

Προφανώς δεν τσίμπησε μύγα τους ενιαίους Συριζαίους και συμφώνησαν να κάνουν θέμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Α.Ε Ο.Λ.Π, εταιρείας εισηγμένης εδώ και χρόνια στο Χρηματιστήριο. Ο ΟΛΠ είναι στην κυβερνητική λίστα των εταιρειών στις οποίες το δημόσιο έχει μετοχές και πρόκειται να τις βγάλει στο σφυρί. Αρκετές εταιρείες φαίνεται να τον έχουν βάλει στο στόχαστρο διότι όπως και να το κάνουμε πρόκειται για φιλέτο.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Το ΤΑΙΠΕΔ ( που μετά τον καρατομηθέντα πρόεδρό του Σταυρίδη, παραμένει ακέφαλο) αποφάσισε να πουλήσει ο ΟΛΠ το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του που τώρα ανήκουν στο δημόσιο, αφού φυσικά οι μετοχές του δημόσιου περάσουν πρώτα σ'αυτό, κάτι που είναι ακόμα στην κρίση του ΣτΕ. Το πόσες μετοχές θα πωληθούν, δεν έχει αποφασιστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσφορές της αγοράς. Πάντως, πριν μερικούς μήνες, η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ άναψε πράσινο φως στην ιδιωτικοποίησή του τροποποιώντας άρθρα του καταστατικού που έδιναν το δικαίωμα στο δημόσιο να κατέχει το 51% των μετοχών του λιμανιού. Οι εργαζόμενοι, που διαφωνούν με την πώληση του ΟΛΠ, αντέδρασαν σ'αυτήν την συνέλευση και προσπάθησαν να τη διακόψουν.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, ο κ.Ανωμερίτης, δεν συμφωνεί με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Ισυρίζεται πως στο Μνημόνιο 3, υπάρχει αναφορά στον ΟΛΠ, αλλά για παραχώρηση κάποιων δραστηριοτήτων του. Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ.Ανωμερίτης τόνισε πως ο ΟΛΠ είναι μία κερδοφόρα εταιρεία, εισηγμένη από το 1999 στο Χρηματιστήριο και δεν απειλείται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Επιπλέον δεν είναι ίδια με καμιά άλλη δημόσια επιχείρηση, μιας και δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες τον χρόνο. Και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά μ'αυτόν δεν υπάρχει σιγουριά πως θα έχει αυτήν την άποψη μέχρι τέλους και ότι θα την παλέψει.

Έτσι όπως σχεδιάζεται το μέλλον του ΟΛΠ, ένας τυχαίος πολίτης γιατί να έχει λόγους μη πώλησής του; 'Η, ακόμα πιο ακραία, γιατί να τον νοιάζει; Προφανώς και παίζει ρόλο το γεγονός πως είμαστε σε μια περίοδο που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι εχθρική σε οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα. Κι όχι αδίκως. Επιπλέον ο ΟΛΠ, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα, έχει συμπεριφερθεί σαν μονοπωλιακή εταιρεία, κλασσικό παράδειγμα αυτού που ονομάζουμε κράτος εν κράτει. Πάντα νοιαζόταν και εργαζόταν μόνο για το δικό του συμφέρον. Μέσα στα χρόνια και δίχως να το πάρουμε είδηση σιγά σιγά απόκλεισε όλη την ακτογραμμή από τον Πειραιά έως το Πέραμα και λίγο Σαλαμίνα, πετυχαίνοντας να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη του, αλλά πάντοτε εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ζουν στους γύρω από το λιμάνι δήμους. Δηλαδή, ένας κάτοικος της περιοχής που είναι δίπλα στο λιμάνι, κρίνοντας μόνο από τη δικιά του κατάσταση, γιατί να ενδιαφερθεί ή να είναι αρνητικός στην πώληση του ΟΛΠ; Άμα μάλιστα πιάσει καλή τιμή και δεν δοθεί μπιρ παρά, όπως συνήθως κάνουν οι κυβερνώντες με την πώληση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας - και αν επιπλέον δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι όλα τα έσοδα από την πώλησή του θα πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία ( που λόγω του κουρέματος τα ξετίναξαν), τότε λογικό δεν είναι να είναι θετικός στην πώληση ο τυχαίος κάτοικος; Φανταστείτε μάλιστα να συνυπολογίσει πως, όπως όλες οι ΔΕΚΟ έτσι και ο ΟΛΠ, ήταν μία από τις πλέον προνομιούχες επιλογές για να κάνουν το πελατειακό τους παιχνίδι η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Ε τότε και με τα δυο χέρια αυτός ο τυχαίος αυτός κύριος θα ψήφιζε ναι και ιδιαίτερα αν επιθυμεί ν'αλλάξει η πολιτική νοοτροπία στην χώρα μας. Στο κάτω κάτω, το μόνο αρνητικό που μπορεί να προκύψει, αν η κυβέρνηση δεν κρατήσει τον έλεγχο των τιμών του λιμενισμού, είναι να αυξηθούν το εισιτήρια των πλοίων εξ αιτίας των τελών λιμενισμού.

Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Είναι λογικό να τσινάνε πολλοί  από τους συμπατριώτες μας εκ του γεγονότος και μόνο ότι λιμάνια της χώρας και μάλιστα το πρώτο, θα ελέγχονται από ξένους, που μόνο στόχο θα έχουν ν'αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό είναι κάτι που οποσδήποτε, σε ακραίες καταστάσεις, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο πρόβλημα για την πατρίδα μας.  Εντάξει, τώρα είναι η εποχή που έχουμε ανάγκη από ρευστό, όμως με μια καλή διαχείριση και με μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του οργανισμού, μήπως σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μας συμφέρει ως πολίτες η επιλογή να παραμείνει ο ΟΛΠ δημόσιος και λόγω της αύξησης των κερδών που θα παρουσιάζει; Δεν ξέρουμε, ελπίζουμε να μάθουμε μεθαύριο. Και αυτό δεν είναι σίγουρο, ότι δηλαδή θα μας πείσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα μας συσκοτίσουν διεγείροντας τις αμφιβολίες μας.

Εμείς, ως Δραπετσωνίτες και Κερατσινιώτες, έχουμε ένα επιπλέον ενδιαφέρον για το μέλλον του ΟΛΠ. Είναι γνωστό πως η τωρινή διοίκηση του οργανισμού προχωράει το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής του λιμανιού, κάτι που όπως παρουσιάζεται στα χαρτιά, προς το συμφέρον μας θα είναι. Άμα όμως αρχίσει και κάνει κουμάντο ο στρατηγικός επενδυτής, τίποτα δεν θα είναι σίγουρο. Επιπλέον ο ΟΛΠ, είναι βασικός παίχτης στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Του έχει παραχωρηθεί για λιμενική χρήση, η περιοχή της παραλίας, γύρω στα 90 στρέμματα και είναι αυτά που οι τοπικές κινήσεις πολιτών τα θέλουν για να διαμορφωθούν σε χώρο περιπάτου και ήπιας αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση. Προφανώς με τους νέους ιδιοκτήτες, αν προκύψουν, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Όπως και το ζήτημα της παραλίας μας - μέρος της ακτής των 2χιλ.- που εδώ και δύο χρόνια έχουμε σαν πολίτες ελεύθερη πρόσβαση. Έχουμε, αλλά όλα είναι στον αέρα. Η δημ.αρχή, μετά εκείνη την ενέργεια που αποφασίτηκε στην επιτροπή Ανάπλασης του δήμου και "κατέλαβε" με συμμετοχή πολλών κατοίκων αυτό το κομματάκι ακτής, έχει φορτώσει όλα τα σχετικά με τον ΟΛΠ, στον κόκκορα. Κάτι συνεδριάσεις που θα είχαν αποφασίσει να κάνουν κοινές επιτροπές δήμου και ΟΛΠ, σιγά μην έγιναν. Εκτός κι αν τις πραγματοποίησαν νύχτες και ικόγκνιτο ο Ανωμερίτης και ο Τζανής.

Λίγο αν το σκεφτούμε το θέμα, γίνεται φανερό πως παίζονται πολλά σε σχέσει με το ποιος θα είναι το αφεντικό στον ΟΛΠ. Και για την οικονομίας μας και για τον τρόπο που θέλουμε να γίνει η ανάπτυξη και για το περιβάλλον όλων όσων κατοικούμε στους δυτικούς δήμους του Πειραιά. Παίζονται πολλά, αλλά το ματς θα είναι αμφίρροπο, μόνο αν όλοι όσοι διαφωνούν με την πώληση του ΟΛΠ, έχουν επεξεργασμένη πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να κερδίσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων, θα είναι στο Πέραμα την Τετάρτη το απόγευμα, για να προσπαθήσει να μας πείσει ότι μας συμφέρει η δική του πρόταση για τον ΟΛΠ. Δίχως προκαταλήψεις, λέμε τώρα, θα ακούσουμε και θα κρίνουμε. Κι αν μας ανοίξει η όρεξη θα συζητήσουμε κιόλας, ελπίζοντας ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει στους ομιλητές και στους ακορατές.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 16:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Αγγελική Φωτοπούλου 24-09-2013 09:15
Πάντα προσεκτικός και μετρημένος Λάκη. Σε τέτοιες εποχές είναι πολύτιμο. Πολλά παίζονται στον ΟΛΠ, είναι σίγουρο αλλά είναι τόσο βεβαρημένη και η "δημόσια" προιστορία του που το θέμα δεν λύνεται μόνο με συνθήματα " ο ΟΛΠ δεν πωλείαι". Εν καιρώ κρίσης θέλει κάτι περισσότερο από ιδεοληπτικές τοποθετήσεις.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση