Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 17:57

Η υπόθεση Πάτση πλήττει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sioutiΒασιλική Σιούτη. Μπορεί η ασυμβίβαστη με τη βουλευτική ιδιότητα επιχειρηματική δραστηριότητα του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση να μην αφορά άμεσα το κυβερνητικό έργο, εκθέτει όμως ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο BOYΛΕΥΤΗΣ ΠΗΡΕ τραπεζικό δάνειο 4,3 εκατομμυρίων για να αγοράσει από την ίδια τράπεζα κόκκινα δάνεια ύψους 63 εκατομμυρίων προκάλεσε νέα κυβερνητική κρίση, πάνω που το Μαξίμου πίστευε ότι έκλεισε την υπόθεση των υποκλοπών, με ένα θέμα που ευαισθητοποιεί μάλλον πολύ περισσότερο την κοινή γνώμη. 

 Ο ίδιος ο βουλευτής, ο οποίος είναι δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα τραπεζών (επί σειρά ετών στον κύκλο του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα), παραδέχθηκε ότι έχει off-shore, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο, με τη δικαιολογία (που δεν πείθει κανέναν) πως δεν γνώριζε τον νόμο και δεν τον είχε ενημερώσει κανένας ως νέο βουλευτή. Παραδέχθηκε επίσης τη σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, μέσω εταιρείας που εκπροσωπεί, και της οποίας οι αμοιβές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ σχεδόν σε έναν χρόνο. 

Δεν είναι λαϊκισμός η διαπίστωση πως την ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν με τρόμο την αγοραστική τους δύναμη να κατρακυλά, κυβερνητικοί βουλευτές προκαλούν την κοινή γνώμη, βγάζοντας (πολλά και απαγορευμένα) λεφτά από το ελληνικό Δημόσιο. 

Η υπόθεση Πάτση ανέδειξε άλλη μία ελληνική πολιτική παθογένεια, για την οποία ευθύνονται διαχρονικά και διακομματικά όλες οι κυβερνήσεις – και ούτε αυτή αποτέλεσε την εξαίρεση. Ο Ανδρέας Πάτσης, όπως και κάθε βουλευτής, ελέγχεται μέσω της δήλωσης του «πόθεν έσχες» που καταθέτει στη Βουλή.

Το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης έστειλε στα ΜΜΕ μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι μετά από καταγγελία που είχε γίνει ξανά γι' αυτόν το 2019, έγινε έλεγχος στη δήλωσή του και απλώς εντοπίστηκαν κάποιες «ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή». 

Η Επιτροπή βεβαίως οφείλει να λογοδοτήσει και αυτή πλέον, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά (έλεγχοι που δεν είναι έλεγχοι) έχουν ξαναγίνει. Από υπουργούς που έμεναν σε πανάκριβες κατοικίες τις οποίες είχαν αγοράσει μέσω off-shore και εμφανίζονταν να τις νοικιάζουν και, όταν ελέγχθηκαν, βρέθηκαν εντάξει, μέχρι υπουργό που είχε ξεχάσει να δηλώσει ένα εκατομμύριο και τον ειδοποίησαν να το διορθώσει (τον περίμεναν μάλιστα αρκετό καιρό) ή βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη που ξεχνούσαν να μεταβιβάσουν εταιρείες τους με τις οποίες έπαιρναν δουλειές του Δημοσίου.

Κάποιες λίγες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, έγιναν γνωστές. Αλλά ακόμα και σε αυτές, αντί να υπάρξουν συνέπειες, απλώς ειδοποιήθηκαν οι βουλευτές για να προβούν σε διορθώσεις. Αυτή είναι η πρακτική που ισχύει άτυπα εδώ και πολλά χρόνια, όπως ανέφερε στη LiFO πρώην μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. 

Θα περίμενε κανείς μετά την πτώχευση και τα δέκα χρόνια μνημονίων ότι στην Ελλάδα κάτι θα άλλαζε, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε αυτή η κυβέρνηση, παρότι προβάλλει ως πλεονέκτημά της τη «θεσμικότητα», έπραξε το παραμικρό υπέρ των θεσμών της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Γι’ αυτό και προκύπτουν περιπτώσεις Πάτση και θα συνεχίσουν να προκύπτουν, οριζόντια και διακομματικά. Αυτήν τη φορά όμως είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία που έχουν εκτεθεί και καμία δικαιολογία δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Πηγή:  lifo.gr/optiki-gonia

Οι Πάτσηδες, οι Λάτσηδες και η Μεταδημοκρατία  του Τάσου Τσακίρογλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 18:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση