Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 07:38

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τον πιο καλό και πιστό φίλο του ανθρώπου. Εδώ και μερικά χρόνια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τ' αξιαγάπητα σκυλάκια έπεσαν στη θέση νούμερο 2. Το υπουργείο Παιδείας περήφανα παρουσιάζει το νέο νικητή: ''ο αναπληρωτής''.

 

 

Ο δημόσιος υπάλληλος με πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστα δικαιώματα, το θύμα, ο αδιαμαρτύρητος, ο ανασφαλής, ο νέος και η νέα που κάθε χρόνο είναι αναγκασμένοι να υπομένουν ταλαιπωρία, άγχος, κωλυσιεργία, καθυστερήσεις και το χειρότερο απ' όλα· αβεβαιότητα!

            Θα δουλέψω άραγε φέτος; Κι αν δουλέψω, θα ξεκινήσω από την αρχή της χρονιάς ή θα παρουσιαστώ στο σχολείο, θα γνωριστώ με τους μαθητές μου και 2 βδομάδες αργότερα (μου' χει τύχει) θα τους χαιρετίσω για Χριστούγεννα; Ή μήπως θα εμφανιστώ στο σχολείο ένα μήνα πριν τις γυμναστικές επιδείξεις λήξης (δε μου' χει τύχει αλλά το ‘χω δει να συμβαίνει); Πού θα με στείλουν; Για ποιο λόγο είμαι ακόμα στον πίνακα μηδενικής προϋπηρεσίας, αφού έχω δουλέψει τρία χρόνια; Τέσσερα θα ήταν αφού η επιβράβευση, που υπηρέτησα τη μάνα-πατρίδα ήταν να χάσω ένα χρόνο και την σειρά μου στους πίνακες προτεραιότητας και να μείνω καρφωμένος στη θέση μου, βλέποντας όλους εκείνους ,που περιμέναμε μαζί στην ουρά για να πάρουμε το πτυχίο, να εκτοξεύονται πολλές θέσεις πάνω από μένα, επειδή έτυχε να μην υπηρετήσουν. Θα παίρνω τουλάχιστον επίδομα διευθυντή στο παράνομο, μονοθέσιο τσιγγάνικο σχολείο που με στείλανε, ή μπα; Βρε χαζούλη αναπληρωτή, δεν τα ‘μαθες ;  Στα κόψανε κι αυτά. Κάτσε τώρα από έναν μέχρι εννέα μήνες να βράζεις στο ζουμί σου και όταν και αν διοριστείς βγάλτα πέρα μόνος σου, χωρίς υλικό, χωρίς βιβλία, χωρίς κάποιον εμπειρότερο συνάδελφο να σε υποστηρίξει, χωρίς σχολικό σύμβουλο να σε καθοδηγήσει στην πράξη, με μόνη σου δύναμη το πάθος για το επάγγελμα και την αγάπη για τα παιδιά. Μόνο αυτά σε κρατούν "ζωντανό" στην τάξη κι αισιόδοξο. Υπάρχει όμως κι αυτή η αναθεματισμένη ελπίδα, πως κάποτε θα στρώσουν τα πράγματα. Αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, σαν το ασθενικό φως ενός φάρου, που μόλις διακρίνεται μέσα στην πυκνή ομίχλη.

            Ενώ λοιπόν, ελπίζεις πως θα είναι "όλα καλά" και φέτος και περιμένεις, ύστερα από την απόλυσή σου, να βγει η νέα εγκύκλιος, καθυστέρηση στην καθυστέρηση ενημερώνεσαι πως οι δηλώσεις ξεκινούν τον 15αύγουστο . Τι σημαίνει αυτό; Πως εσύ, που δεν είσαι ρε παιδάκι μου και στους πρώτους 500 αναπληρωτές, δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψεις εξαρχής του σχολικού έτους. Το υπουργείο σου θα προσλάβει μόνο τόσους, ώστε να φαίνεται πως καλύφθηκαν τα (απείρως περισσότερα) κενά. Αν δε, είσαι και χουβαρντάς στη δήλωσή σου, τότε μένεις με τα ρέστα και όποτε σε διορίσουν, σε στέλνουν Πειραιώτη μου στο Καστελόριζο, άμα λάχει. Στις δηλώσεις λοιπόν, είσαι μεταξύ σφύρας και άκμονος. "Να δηλώσω μόνο Πειραιά; Δε θα με πάρουν στον αιώνα τον άπαντα", " να δηλώσω τα πάντα; μπορεί να με πάρουν νωρίτερα, αλλά θα με στείλουν 400 χιλιόμετρα μακριά κι όχι μόνο δε θα φτάνει ο μισθός μου, αλλά θα χρειαστεί να τσοντάρει κι ο δύσμοιρος ο πατερούλης. Χαλάλι ! Τουλάχιστον θα μαζέψω μόρια." Πάλι ξεχάστηκες νούμερο 1; Tα μόρια σου είναι στον πάγο απ' το 2010.

            Γι' αυτό γλιτώστε μας από την αγωνία και τα διλήμματα και υιοθετήστε άλλους τρόπους επιλογής της θέσης προσωρινού διορισμού μας. Αφού αδυνατείτε να παραδεχτείτε πως δεν έχετε και πολύ όρεξη να μας τοποθετήσετε και  πως όλα γίνονται στο πόδι και την τελευταία στιγμή ,να σας προτείνω εγώ δύο εξίσου γελοίους τρόπους, ανάλογους των επιλογών σας για να μην παιδεύεστε άδικα. Έτσι κι αλλιώς όλα παίζονται στα ζάρια.

1. Απλή , δημοκρατική κλήρωση. Απ' τη μία τα σχολικά κενά, από την άλλη οι φίλοι αναπληρωτές κι αναπληρώτριες με ένα κλειδάριθμο, που θα εγγυάται ότι κάποια σχέση θα έχουν με τις τοποθεσίες των σχολείων που θα διοριστούν οι αναπληρωτές μας  ." Και ο αναπληρωτής Κουντουπίδης Αλέξανδρος από τη Δραπετσώνα, κληρώνεται στο δημοτικό σχολείου Διδυμότειχου με κριτήρια γι' αυτήν τη μετάθεση ότι εκεί υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ξέρει την περιοχή, τα δάση, τα ποτάμια κι έτρωγε όταν είχε έξοδο στην ταβέρνα "Ο Θρακιώτης". "Και η  Οικονομάκη Αρετούσα από τις Μοίρες Ηρακλείου, κληρώνεται στο διθέσιο Δημοτικό σχολείο Νυμφαίου με κριτήρια ότι εκεί  ένας θείος της είχε ψηφίσει Γιώργο Λιάνη στις εκλογές του 1981... Συγχαρητήρια! Παρουσιάζεστε αύριο πρωί ".

2. Επιλογή αναπληρωτών δασκάλων από μαθητές και μαθήτριες σε στυλ reality show ή εναλλακτικά με διαδικτυακή ψηφοφορία. Καρτέλα με το προφίλ του υποψήφιου δασκάλου , απαραίτητη η παρουσίαση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του, κι ένα 8ψήφιο νούμερο ή επιλογή "κλικ" στο διαδίκτυο, για να διαλέξουν τα παιδιά ποιον δάσκαλο ή δασκάλα προτιμούν.

Ξεφτιλίστε μας κι άλλο!!! Μπορείτε. Εδώ είμαστε και τα υπομένουμε όλα!

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 05:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση