Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013 02:14

Η σεισμική ακολουθία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πρώτα γίνεται ο σεισμός. Αν είναι πάνω από 5R, τα κλάνεις κανονικά και θέλεις να φύγεις από όπου κι αν είσαι.

Μετά περιμένεις κατακίτρινος τον μετασεισμό. Το αίμα σου αδειάζει και η αγωνία σου γίνεται θεριό. Ανοίγεις την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, συνδέεσαι στο internet, ταυτόχρονα.

 

 

Μαθαίνεις ότι είναι από την Αμφίκλεια και ησυχάζεις λίγο, αν μένεις μακριά. Αν είσαι κοντά αναβάλεις το χέσιμο, το λούσιμο και το άπλωμα της αρίδας σου, στον καναπέ. Ψάχνεις εκείνο το αντίσκηνο που είχες αγοράσει από το ΜΙΝΙΟΝ μετά τους σεισμούς του 1981.

Την ώρα του πρώτου μετασεισμού, οι ειδικοί διαφωνούν. Είναι το ρήγμα της Αταλάντης; Πρέπει να παρακολουθήσουν  -προσεκτικά – το φαινόμενο. Είναι δύσκολη η πρόβλεψη. Έτσι λένε τα ίδια, σαν να ρεύονται.

Ρίχνεις μια ματιά για ρωγμές στο σπίτι. Αυτές που βλέπεις είναι παλιές. Καλά που δεν το έβαψες. Είδες; Σκέφτεσαι να το πεις στο κοριτσάκι σου, όταν στα ξαναζαλίσει. Τώρα να βάψουμε, που γίνονται σεισμοί;

Τα κεντρικά δελτία αρχίζουν. Ο σεισμός δεν είναι το πρώτο θέμα (δεν έγινε στην Αθήνα). Πρώτο θέμα είναι ο Αντώνης με τον Μπαράκ. Δεύτερο θέμα είναι ο Αντώνης με τον Επίσκοπο. Στο τρίτο θέμα που είναι ο Αντώνης με τον πάμπλουτερ επενδυτή, ένας μετασεισμός πάει να σε πείσει ότι είναι προσεισμός από το μεγάλο ρήγμα.

Επιτέλους βλέπεις τους γεωλόγους, τους σεισμολόγους, μηχανικούς και ερευνητές να εκφράζουν τις απόψεις  τους. Σοκ.  Όλοι προσπαθούν, να σε κάνουν προσεκτικό, ψύχραιμο και υπομονετικό. Σε δύο ημέρες θα ξέρουν αν είναι ο Κύριος Σεισμός. Αν όχι… καλό θα ήταν να κοιμηθείς με ένα μπουκάλι νερό, ένα φακό και μια σφυρίχτρα δίπλα σου.

Νοιώθεις τις δονήσεις για δύο ημέρες. Μικρές και απαλές. Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλώς. Επιτέλους χέζεις.

Ένας μετασεισμός της ίδιας τάξης με τον Κύριο, σου χαλάει την ησυχία. Ένας από τους σεισμολόγους ανησυχεί. Η ανησυχία του κάνει τόσο θόρυβο που ξυπνά το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης. Με βάση τα μισόλογα του,  η Αταλάντη  δεν θα παραμείνει Αταλάντευτη. Υπάρχει μεγάλη ενέργεια στο επίκεντρο και επίσης μισεί όλους τους συναδέλφους που είναι άσχετοι.  Όλοι οι παλιοί συνάδελφοι του,  μετά από κάποιο μεγάλο σεισμό έγιναν βουλευτές ή πρόεδροι ειδικών σχεδιασμών ή έστω καθηγητές σε πανεπιστήμια…. Αυτός όχι. Έχει κάθε λόγο να ανησυχεί! Στο κάτω – κάτω είναι επιστήμων.

Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Πριν να τελειώσει… θα αρχίσει άλλη. Εσύ θα κάνεις και θα ακούς τα ίδια πράγματα. Θα παρακολουθείς την ευκίνητη κρατική μηχανή να μένει από βενζίνη αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών. Κάποιους από τους σεισμολόγους να διαφωνούν με τους άλλους. Κάποιους που το είχαν προβλέψει. Κάποιους να παραπονιόνται περισσότερο από τους που έχασαν το σπίτι τους, τραυματίστηκαν ή και πέθαναν. 

Και οι σεισμοί συνεχίζονται.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013 08:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση