Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 08:37

Και η Σταγόνα και ο Παντελής Καμάς και ουδείς άλλος για τη μεγάλη επένδυση της Εκκλησίας στο Σχιστό;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sxisto7Αφού επί Σαμαρά είχε μπει σαν νερό στο αυλάκι αυτό το σχέδιο της Εκκλησίας της Ελλάδας για μία επένδυση στα 3 χιλ. στρέμματά της στο Σχιστό Κερατσινίου και αφού μετά ο Σύριζα το έβαλε στον πάγο, τώρα ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι άναψε πράσινο φως για να ξεκινήσει αυτή η επένδυση των 800 εκ. ευρώ. Επένδυση είναι αυτή και ως γνωστόν με τις επενδύσεις είθισται, εκεί όπου η ελεύθερη αγορά δουλεύει ικανοποιητικά και τηρούνται οι νόμοι, να κερδίζουν οι επενδυτές. Αν τα κέρδη κινούνται σε λογικά πλαίσια, οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με όλα όσα αφορούν την εργασία τους και τα έργα δεν προκαλούν παράπλευρες βλάβες σε ανθρώπους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, τότε από την μεριά μας ουδείς συγκεκριμένος ψόγος. 

Τώρα το τι ακριβώς επιδιώκει η Εκκλησία με αυτήν της την επένδυση και τι τελικά θα προκύψει δεν είμαστε σε θέση ακόμα να το κρίνουμε εις βάθος. Και μιας και κάποιες από τις επιλογές μας φαίνονται ενδιαφέρουσες ελπίζουμε ότι το σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί να έχει στο DNA του σημαντικές ωφέλειες που θα προκύψουν για τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τους δήμους Χαϊδαρίου, Περάματος και ο πιο πλησίον Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Το σωστό από πολιτική άποψη θα ήταν να συζητούσε η εταιρεία ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε και με τους δήμους αυτούς. Και από την άλλη πλευρά οι δήμοι αγρόν ηγόραζαν και από τη Δημοτική αρχή τους μέχρι τα Δημοτικά Συμβούλιά τους. Δε θα έπρεπε έγκαιρα να ζητούσαν συναντήσεις με την εκκλησία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις; Δυστυχώς καμία από τις δύο αυτές σωστές κινήσεις δεν έγινε. Και βεβαίως είναι δύσκολο ένας συγκεντρωτικός μηχανισμός όπως η εκκλησία να υπερβεί τα τρέχοντα πολιτικά ήθη που διαμορφώνουν τα κόμματα με την πρακτική τους, αλλά από την άλλη πλευρά η εκκλησία, που δεν καθορίζει τη στάση της από εκλογές, δεν θα πρέπει να δείχνει έμπραχτα τη δηλωμένη ευαισθησία της προς τον κόσμο και τους εκπροσώπους του; Όσο για την κυβέρνηση με την άδεια που έδωσε, αυτό που προσδοκά πιο πολύ από τα αλισβερίσια της με την εκκλησία σ'αυτήν την προεκλογική περίοδο, ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση ότι είναι οι ψήφοι της; Στη σειρήνα των ευκολομεταφερόμενων εκκλησιαζόμενων ψήφων έχει αποδειχθεί ότι για πολύ χρόνο κανένα κόμμα δεν αντιστέκεται. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί της εθνικής αλλά και της τοπικής σκηνής ενδίδουν τελικά στην εκκλησία ένεκα της μεγάλης δεξαμενής ψήφων που διαθέτει και συνήθως παίρνει αυτά που θέλει και δε δίνει ακριβώς αυτά που της ζητούν.

Τελευταίο τοπικό παράδειγμα αυτής της επιλογής είναι το προκάτ εκκλησάκι στην παραλία Λιπασμάτων που εγκατέστησε η δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας. Λεφτά θα βγάλει από αυτήν τη μπίζνα της τσιμεντένιας ασχήμιας η εκκλησία, έμμεσα και ο δήμος, για θεοσεβούμενους ψήφους ξερογλείφεται ο κύκλος του κυρίου δημάρχου, πράμα που σημαίνει ότι όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τα τρέχοντα πολιτικά ήθη κι αυτό συμβαίνει όταν ένας Φίλιππας βρίσκει τον Ναθαναήλ του.  

Η ανάρτηση στο fb του επικεφαλής του "#Αλλάζουμε, Κερατσίνι Δραπετσώνα" Παντελή Καμά.

Διάβασα όπως όλοι μας, για το Σχέδιο Επένδυσης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό.
Πρέπει να σημειώσω εμφατικά, ότι δεν είμαι κατ' αρχήν κατά των επενδύσεων, όταν κυρίως μπορούν να φέρουν επενδύσεις σε μία περιοχή και θέσεις εργασίας.
Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά σε αυτά που διαβάζω.
1. Η Εκκλησία, δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός. Οφείλει στις παρεμβάσεις της, να αναδεικνύει μία ευαισθησία. Και το πρώτο στοιχείο ανάδειξης της ευαισθησίας, της είναι η συζήτηση με τις Τοπικές Κοινωνίες της επένδυσης. Δεν γνωρίζω αν έγινε ή όχι. Δεν γνωρίζω τι ξέρει η Δημοτική μας Αρχή.
2. Ακόμα και αν η Εκκλησία δεν γνώριζε. Κινήθηκε μια διαδικασία αλλαγής χρήσεων Γης, επαφής με το ΤΑΙΠΕΔ, αναζήτηση επενδυτών, και ένας οργανωμένος Δήμος, όπως ο δικός μας, δεν αντιλήφθηκε τίποτα; Δεν επιδίωξε ο ίδιος μία επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να μεταφέρει τα " θέλω" της Τοπικής Κοινωνίας;
3. Το ίδιο το σχέδιο, έχει προβληματικές πτυχές. Η παραγωγή ενέργειας στο Σχιστό. Πώς και με ποιο τρόπο; Η Δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου ( ένα ακόμα στην περιοχή), δεν δύναται να ισοσκελιστεί με την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός Πάρκου, που προβλέπεται στα Σχέδια, που είδαν το φως της Δημοσιότητας.
Προσωπικά είμαι ανήσυχος, με ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
Δημιουργούνται τετελεσμένα δυσμενή για την πόλη.

Και το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Λαός είναι στο Σκοτάδι. 

Και επί του πιεστηρίου μας ήρθε κι αυτή η ανακοίνωση του συνδημότη μας Χρήστου Σγαρδέλη.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Επένδυσης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό, η Εκκλησία, μπαίνει κανονικότατα (έως και ανερυθρίαστα) στον χώρο των Business. Έτσι από ότι μαθαίνουμε ξεκίνησε την αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της στο Σχιστό. Το σχέδιο για αυτή την αξιοποίηση είναι η κατασκευή πύργων γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ιατρικό κέντρο, πρατήρια καυσίμων κ.α. Βέβαια για να είναι και «κοινωνικά εντάξει» το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής στα διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με σήμερα. Όλα ωραία και καλά. Αλλά δεν ακούμε τι επιπτώσεις θα έχει στους πολίτες των ευρύτερων δήμων: •Θα υπάρξει άνοιγμα πραγματικών και οριστικών θέσεων εργασίας για ανέργους των γύρω περιοχών ή θα γεμίσουμε «λευκά κολάρα»; •Θα υπάρξουν κάποια άμεσα και πραγματικά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους; •Θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον άμεσα ή έμμεσα ;

Και δύο ρεπορτάζ παρακαλώ

Σ.Δ. Στο  xaidarisimera.gr  : Επένδυση – γίγας της Εκκλησίας στο Σχιστό: 3.000 στρέμματα, 800 εκατ. ευρώ!

Και στο mononews.gr: Επένδυση 700 εκ.ευρώ της Εκκλησίας σε 3 χιλ. στρέμματα στο Σχιστό για κατασκευή πύργων γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής στα διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 10:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση