Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 22:52

Πάνω από 2000 παρευρέθηκαν στην κηδεία του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με λίγα λόγια, το περιστατικό για όσους δεν το πήραν είδηση. Ένας ελεγκτής του ΗΛΠΑΠ στη γραμμή 12 στο Περιστέρι, διαπληκτίστηκε έντονα με τον 19χρονο Θανάση Καναούτη πριν μερικές μέρες. Αιτία, το εισιτήριό του που δεν το είχε ακυρώσει ή που δεν το είχε βγάλει.

 

 

 

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ο νεαρός πάτησε το κουμπί κινδύνου, και με το που άνοιξε ο οδηγός την πόρτα ο νεαρός πήδηξε έξω, όντας το τρόλεϊ εν κινήσει, έπεσε στον δρόμο και σκοτώθηκε.

Έχει ξεκινήσει πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη μες το τρόλεϊ. Πληροφορίες αναφέρουν πως προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ του ελεγκτή και του νεαρού. Θα εξεταστεί επίσης αν την πόρτα την άνοιξε μόνο του το παιδί κι όχι ο οδηγός ή κάποιος άλλος κι αν το παιδί πήδηξε έξω από μόνο του ή κάποιος το ώθησε. Διατάχτηκε από τον ΟΣΥ και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο που χειρίστηκαν ο οδηγός και ο ελεγκτής αυτήν την υπόθεση.

Στην κηδεία του νεαρού στο νεκροταφείο Περιστερίου, παρευρέθηκαν πάνω από 2000 νεαροί πολίτες της Αθήνας που είχαν συγκεντρωθεί πριν στη στάση του μετρό στο Περιστέρι. Δεν παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ, του ΟΣΥ, της Αρχιεπισκοπής, της Ακαδημίας Αθηνών, της κυβέρνησης, της Βουλής, της ΓΣΕΕ, των πλουσίων (μα ούτε καν η κα. Βαρδινογιάννη ή η κα. Δασκαλάκη;) και της τρόικας.

Ποτέ κανείς και για κανένα λόγο δεν θέλω να πεθάνει μ’αυτόν τον τρόπο και γι’αυτόν το λόγο. Το θέμα είναι πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα βρίσκονται, δίχως να το θέλουν, στη θέση του αδικοχαμένου νεαρού. Γι’αυτό το πρώτο και ουσιαστικό ζητούμενο είναι να αλλάξει η πολιτική ώστε να σταματήσουν να αυξάνονται οι άνεργοι και οι φτωχοί, αυτοί που τώρα δυσκολεύονται ή δεν έχουν να πληρώνουν ακόμα και τα εισιτήριά τους.

Το άλλο που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι αυτό που έχει ως αίτημα εδώ και καιρό η Ένωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό. Ζητούν λοιπόν, οι εργαζόμενοι, η τιμή του εισιτηρίου να είναι 1 ευρώ για όλα τα μέσα μεταφοράς και δωρεάν μετακινήσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, μαθητές και φοιτητές. Επίσης η ένωση αυτή διευκρινίζει πως οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό έχουν αρνηθεί να κάνουν ελέγχους με έξτρα αμοιβές, όπως οι ελεγκτές στα τρόλεϊ που έχουν καταντήσει «κυνηγοί κεφαλών». Και προφανώς αυτός ο τρόπος ελέγχου πρέπει να σταματήσει γιατί το πιο πιθανόν είναι να προκαλέσει κι άλλους θανάτους. Σ' αυτόν τον τρόπο, με τις έξτρα αμοιβές ανάλογα με τα πρόστιμα που θα κόψουν οι ελεγκτές, δεν αντηχεί στ'αυτιά σας κάτι από το "ο θάνατός σου η ζωή μου";  Σαν να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να ταπεινώνουν δημόσια τους παραβάτες ή ακόμα και να τους χτυπούν. Και γιατί παρακαλώ; Για να παραδειγματίσουν τους άλλους; Για να εισπράξουν το πρόστιμο που ένα ποσοστό του θα είναι η αμοιβή τους; Πως καταντήσαμε έτσι; 

Δεν είναι ολοφάνερο πως πέρα από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ευθύνη έχουν και επί μέρους διοικήσεις των οργανισμών, όπως π.χ αυτή η εταιρεία αστικών συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο, για τον τρόπο του ελέγχου που έχουν επιλέξει να κάνουν; Αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι ελεγκτές, όταν εύκολα ενδίδουν στη βαρβαρότητα και δεν κρίνουν κατά περίπτωση και με ένα πνεύμα κατανόησης κι αλληλεγγύης;

Στην εποχή που ζούμε και στην χώρα αυτή, που όλα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την πλειονότητα των κατοίκων της είναι σημαντικό, λέω στον εαυτό μου αρκετές φορές, να μην παραδίνομαι αμαχητί στον εγωισμό και στην σκληρότητα της αυτοπροστασίας, που όλοι έχουμε μέσα μας. Όποτε έχω βοηθήσει για να επιβιώσει κάποιος γνωστός ή άγνωστός μου, προσφέροντας υλική ή άυλη βοήθεια, όποτε έχω αγωνιστεί για υποθέσεις που αφορούν τα κοινά, όποτε μια αγάπη έχει βγει από μέσα μου προς κάποιους άλλους, πάντα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, έχω νοιώσει όμορφα. Μια ομορφιά που μετουσιώνεται σε δύναμη προσφοράς. Πολλές φορές έχω ακούσει να λένε το ίδιο κι άλλοι.

Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι απαίσιο το συναίσθημα, του να νοιώθεις κυνηγημένος. Καλό θα είναι να λιγοστεύουν σταθερά και εξ αιτίας των δικών μας παρεμβάσεων, όσοι βρίσκονται σ’αυτήν την άθλια κατάσταση. Διαφορετικά όλο και περισσότεροι θα είναι οι υποψήφιοι που θα διακινδυνεύουν για τα στοιχειώδη της επιβίωσης, που θα ζουν κάθε μέρα τους περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί.  Μακάρι όλα αυτά, που ηχούν σαν κήρυγμα, να είναι αυτονόητα για τους πολλούς.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα βίντεο που δείχνει μία αυτόπτης μάρτυρας να μιλάει στον ΑΝΤ1 για το τι έγινε μέσα στο τρόλεϊ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 17:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση