Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 08:19

Η lifo δημοσίευσε τις 12 πιο διάσημες φωτό της δεκαετίας 2000 - 2010.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εφεύρεση της φωτογραφίας ανάγκασε τους ζωγράφους να επιταχύνουν τις αναζητήσεις τους. Την άμεση αποτύπωση της πραγματικότητας την κάλυπτε πια η φωτογραφία. Η πρώτη απλούστερη φωτογραφική μηχανή, που την περιγράφει ο Αριστοτέλης το 350 π.Χ, έγινε γνωστή ως camera obscura.

 

Μέχρι το 1826 πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν ο καθένας το λιθαράκι του για να εφευρεθεί η φωτογραφία. Το 1826 ο Γάλλος Νικηφόρος Νιέπς τύπωσε την πρώτη φωτογραφία και το 1839 ο Γάλλος Ντραγκέρ τελειοποίησε τη μέθοδο του Νιέπς και άρχισε η διάδοσή της σε όλο και περισσότερο κόσμο. Το 1990 εμφανίστηκε η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Σε αυτές αντί για το κοινό "χημικό" φιλμ χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες.

Τι σχέση έχει ο καθένας με τις φωτογραφίες; Στους πολλούς μεταφέρει μία επιβεβαίωση, σαν ένας καθρέφτης της τυχαίας στιγμής που εν δυνάμει μπορεί να προσαρμόσει τα πάντα σ'αυτό που επιθυμούμε. Όλοι κάποια στιγμή από 10 φωτό του προσώπου μας διαλέξαμε ως πιο αντιπροσωπευτική αυτήν που μας κολάκευε περισσότερο. Με τα χρόνια οι φωτογραφίες μας περιμένουν για να θυμηθούμε το παρελθόν. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως οι φωτογραφίες είναι φετούλες της πραγματικότητας, που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί προτιμήσαμε να τραβήξουμε εδώ κι όχι εκεί, αυτό κι όχι το άλλο, κοντινή λήψη υποφωτισμένη κι όχι πανοραμική, από ψηλά και πάμφωτη. Όλοι μαθαίνουμε από μικροί πως αυτό που βλέπουμε σε μια φωτογραφία είναι κάτι πραγματικό ακόμα κι αν έχει φτιαχτεί, πειραχτεί, αλλοιωθεί, αλλά με τα χρόνια μαθαίνουμε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην εικόνα των πραγμάτων ως προς την ουσία των φωτογραφιζομένων, όσο κι αν μας γοητεύουν. Μυστήριο πράγμα η φωτογραφία, δείχνει αλλά δεν φανερώνει, είναι ανοιχτό παράθυρο προς κάποιες κρυμμένες ή φανερές αλήθειες του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα υπερφωτίζει κάτι για να συσκοτίσει κάτι άλλο.

Άμα το 2000 ήσουνα 16 χρονών το 2010 θα ήσουνα 26. Αν σου ζητούσαν να διαλέξεις 12 φωτογραφίες ως τις πλέον χαρακτηριστικές της ζωής σου αυτά τα δέκα χρόνια που έγιναν καπνός, άραγε τι θα διάλεγες; Τον εαυτό σου, εσένα με τους φίλοι σου, εσένα με τις οι αγάπες σου, φωτογραφίες σε διακοπές, στη φύση και της φύσης, εσένα σε κέντρα, διασκέδασης, εσένα στην πόλη ή στο δωμάτιό σου, ίσως με τους γονείς σου και τους συναδέλφους σου, εσύ την ώρα του χόμπι σου; Πάνω κάτω από αυτά τα πεδία θα επέλεγες για τις 12 φωτογραφίες σου και θα ήταν αναμενόμενο. Αν όμως τοποθετήσουμε στο κέντρο του σύμπαντος όχι εσένα, αλλά την παγκόσμια κοινότητα, τότε πως θα κινηθούμε;

Ένα κριτήριο είναι η ομορφιά. Υπάρχουν φωτογραφίες που κρίνονται από τους φωτογράφους τους ίδιους, από κριτές ή από το κοινό, ως όμορφες. Τα κριτήρια ποικίλουν. Σε διάφορες περιόδους κάποια είναι παγκοσμίως ή τοπικά κυρίαρχα, αλλά με τα χρόνια κι αυτά αλλάζουν. Στην ουσία μιλάμε για την φωτογραφία ως τέχνη, κάτι που άρχισε να συζητείται πενήντα χρόνια μετά από την εφεύρεση της φωτογραφίας. Υπάρχουν φωτογράφοι που θεωρούνται αποδεκτοί από πολλούς ως καλλιτέχνες. Οι πιο γνωστοί από τους παλιούς είναι ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσσόν (1908 - 2004 ), ο Αντρέ Κερτέζ (1894 - 1985), ο Αλεξάντερ Ροντσένκο ( 1891 - 1956 ), ο Άλφρεντ Στρίγκλιτς ( 1864 - 1946 ) και ο Γκάρι Γουινογκράντ ( 1928 - 1984 ).

Τα διάφορα περιοδικά, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί κ.α, που θέλουν να εμπορευτούν από ιδέες μέχρι γνώμες, από αντικείμενα μέχρι τουριστικά πακέττα, από ανθρώπους μέχρι έργα, φτιάχνουν διάφορες λίστες του τύπου: οι πιο όμορφες φωτογραφίες γάμου της χρονιάς, οι πιο όμορφες παιδικές φάτσες της πεντεετίας, τα πιο όμορφα αμάξια της χρονιάς, οι πιο ιστορικές φωτογραφίες της δεκαετίας που πέρασε, οι πιο καλές διαφημιστικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα, οι πιο καλές φωτογραφίες της φύσης, οι πιο πετυχημένες φωτογραφίες φαγητών της Ανατολής, οι χαμένες φωτογραφίες της Μαίρλιν Μονρόε, οι πιο διάσημες φωτογραφίες κάποιας δεκαετίας που πέρασε.

Το free press περιοδικό lifo, δημοσίευσε τις 12 πιο διάσημες φωτογραφίες της πρώτης δεκαετίας του 21 αιώνα. Δεν γνωρίζουμε ποιοί τις διάλεξαν. Πάντως από τις 12 οι οχτώ έχουν σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό έχει βάση μια και είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως το θέμα του είναι αναγνωρίσιμο και κάτι σημαίνουν για ανθρώπους από όλη τη Γη. Όμως σημαντικό δεν θα ήταν να προσμετράται και η επίδραση των μηνυμάτων αυτών των φωτογραφιών στις ζωές μας; Λένε συχνά πως μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις. Αναρωτιόμαστε αν αυτές οι 12 φωτογραφίες που επιλέχτηκαν, έβαλαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την σφραγίδα τους στο ιστορικό γίγνεσθαι με μια τέτοια δύναμη, ώστε μετά από δεκαετίες η παγκόσμια ιστορία χρησιμοποιώντας το πολύ χίλιες λέξεις θα κάνει αναφορά σε όλα αυτά τα γεγονότα των 12 φωτό. Γιατί στην δικιά μας ζωή, εκ πρώτης όψεως, μικρή επίδραση είχαν, αν και μάλλον τα γεγονότα και τα πρόσωπα είχαν ένα ξεχωριστό βάρος. Αλλά, ας πούμε, η οικονομική κρίση του 2008 με την Λίμαν Μπράδερς κι όλες τις άλλες εταιρείες και τράπεζες που χρεοκώπησαν στις ΗΠΑ, δεν είχε και εξακολουθεί να έχει τεράστια αρνητική επίδραση στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων; Μια φωτό όμως γι'αυτό το γεγονός δεν υπάρχει ανάμεσα στις 12. Why? Όπως το άλλο εντυπωσιακό είναι που κυριαρχεί το κακό και η καταστροφή. Again why? 

Πατώντας εδώ θα σας παρουσιαστεί το άρθρο με τις 12 πιο διάσημες φωτό τα χρόνια 2000 - 2010. Έχουμε πάντως το ελεύθερο να αφαιρέσουμε όσες φωτό δεν μας πείθουν και να προσθέσουμε αυτές που νομίζουμε πως θα έπρεπε να ήταν σ'αυτήν τη λίστα. Και κατόπιν να διαδίδουμε τις προσωπικές μας λίστες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 21:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση