Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:48

Παράδοση 5 απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων και καφέ κάδων ειδικής ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker143

Σ.Δ: Το αυτονόητο είναι πως για να αρχίσει να αποδίδει αυτός ο νέος εξοπλισμός έτσι ώστε να ανέβει το ποσοστό  της ανακύκλωσης στο δήμο μας, όπως φυσικά και σε όλους τους δήμους, χρειάζεται πολύ και σοβαρή δουλειά με τον κόσμο. Και δια ζώσης και με φυλλάδια και με εξορμήσεις καλά σχεδιασμένες και πειστικές. Σημειώνουμε αυτό το αυτονόητο, διότι μέχρι τώρα καλή δουλειά των δημοτικών αρχών για την ανακύκλωση δεν την έχουμε αντιληφθεί. 
Το άλλο θέμα είναι η εμφανής διαφορά ανάμεσα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας και του δήμου, διαφορά ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον τόνο και που προφανώς έχει τη σημασία της.
 Όπως επίσης είναι προβληματική η απουσία μιας αναφοράς εκ μέρους του Δημάρχου προς τον Περιφερειάρχη, είτε δια ζώσης είτε στην ανακοίνωση του δήμου, που θα του υπενθύμιζε τους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα ο δήμος βάσει του ομόφωνου ΟΧΙ του Δ.Σ για την δημιουργία τηςΜΕΑ Σχιστού. Αν προσμετρήσουμε και την τελευταία κιτρινισμένη πρόταση της ανακοίνωσης του δήμου (στο τέλος), θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή που μας μπήκαν ψύλλοι στ'αυτιά μιας και μας δημιούργησε την εντύπωση αλλαγή γραμμής σ'αυτό το θέμα από τη δημοτική αρχή.
 Να υπενθυμίσω εδώ, ότι εξ αρχής υποστήριξα τη δημιουργία μίας ΜΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, που τον χώρο κατασκευής της θα τον αποφάσιζαν από κοινού οι 5 δήμαρχοι και βάσει κάποιων κριτηρίων. Μία θέση που βρίσκεται σε αντίθεση με το ομόφωνο ΟΧΙ του Δ.Σ, που στην ουσία τη θεωρώ μία εύκολη άρνηση δίχως πολιτικό βάθος και δυνατότητα συννενόησης με τους υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής.  

 Η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρέδωσε σήμερα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 5 απορριμματοφόρα συλλογής στερεών αποβλήτων, 1370 καφέ κάδους διαφόρων μεγεθών και 4 παλέτες κομπόστ, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διανομής ειδικού εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων ειδικής ανακύκλωσης από την Περιφέρεια, σε δήμους της Αττικής που είναι σε εξέλιξη.

 Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς η σταδιακή η παράδοση του εξοπλισμού και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Τα απορριμματοφόρα και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κυρίως σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού όπως είναι τα υγειονομικά καταστήματα και οι Λαϊκές Αγορές, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, τόσο η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, όσο και στην αύξηση των ποσοστών παραγωγής κομπόστ το οποίο θα αξιοποιείται από δήμους και πολίτες. 

 Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου  παρέδωσε στο Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο  τον νέο εξοπλισμό. Στη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής ηοποία πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι, παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Μ. Θεόδοτος και Β. Τσίγγερης. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υλικού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους δήμους της Αττικής και δήλωσε:

«Με αμείωτους ρυθμούς, συνεχίζεται η προσπάθειά μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την Αττική σε μία «πράσινη» Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας. Σήμερα παραδώσαμε στο Δήμο Κερατσινίου, πέντε καφέ απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων τελευταίας τεχνολογίας και 1.370 καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα. Είμαι σίγουρος πως ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος μαζί με τους συνεργάτες του και τους πολίτες θα κάνουν όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτή τη δράση και τα εργαλεία που του παρέχουμε ως Περιφέρεια Αττικής.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, Πολίτες, Δημοτική αρχή, Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ, σε μία συμμαχία ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε το σύμμεικτο σκουπίδι να αξιοποιείται κατάλληλα με ειδική επεξεργασία αλλά και να βρει νέες χρήσεις που να ωφελούν το περιβάλλον. Στόχος μας να επιτευχθεί ο σκοπός της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων για να δοθεί επιτέλους μία οριστική και ρεαλιστική λύση στην Αττική, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα να διαμορφώσουμε όλοι από κοινού, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας».  

O Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος επισήμανε μεταξύ άλλων:

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την παράδοση αυτού του εξοπλισμού. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο επιτέλους σε αυτή τη χώρα να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας και να τα αντιμετωπίζουμε ως ένα μέσον, μία διέξοδο για ένα καλύτερο πλανήτη, για ένα καλύτερο περιβάλλον, με οικονομικότερη διαχείριση. Ο εξοπλισμός που μας παραδόθηκε σήμερα, είναι μία βοήθεια της Περιφέρειας προς τον Δήμο, ώστε να συνεχίσει την προσπάθειά του μαζί με τους δημότες, προκειμένου να καταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό από τα απορρίμματα να μην θάβεται ή να μην καίγεται, αλλά να αξιοποιείται προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη στον οποίο όλοι  φιλοξενούμαστε. Ταυτόχρονα με ένα σχέδιο για μία διαχείριση των απορριμμάτων με πιο δημοκρατικό τρόπο, νομίζω ότι θα μπορέσει να δώσει διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστούμε πολύ.

H Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε:

Η προσπάθεια για το περιβάλλον αλλά και για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Αττική, συνεχίζεται. Σήμερα ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 5 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και καφέ κάδους. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας γενικότερα στη διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να περάσει σε  μία άλλη εποχή. Η πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και σε αυτό τον τομέα, αλλά και με έργα ουσίας, τα οποία θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα. 

Πηγή:  patt.gov.gr  

Και το Δελτίο Τύπου του δήμου: 

ΝΕΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρέλαβε σήμερα πέντε απορριμματοφόρα και καφέ κάδους από την Περιφέρεια Αττικής ώστε να ξεκινήσει την συλλογή βιοαποβλήτων.

Κατά την παράδοση παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου και ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Κατά την παραλαβή ο Δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος, ανέφερε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έκανε μέχρι τώρα μεγάλη προσπάθεια για να ανεβάσει τα ποσοστά ανακύκλωσης και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και μετά την παραλαβή του μηχανολογικού εξοπλισμού βιοαποβλήτων. Επίσης τόνισε στον Περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργήσει χώρους υποδοχής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Αττική με δίκαιο τρόπο προσανατολισμένους στην ανακύκλωση και όχι στην καύση.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 23:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση